Main Woodworking Reviews Software Monitor/Video Maximus Arcade
Audio/Jukebox/MP3 Project Announcements Artwork Consoles Buy/Sell/Trade Meet Up
Arcade Miscellaneous Everything Else Politics n Religion Forum Discussion Wiki Discussion GroovyMAME
DOS/WinCab Merit/JVL Touchscreen Automated Projects Driving & Racing Project Arcade Old Boards
Linux Restorations Pinball MaLa Frontend controls.dat Old Archives
    Retail Vendors    

Unread posts | New Replies | Recent posts | Arcade | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS


  

Author Topic: Direct3D option in MAME Options  (Read 7094 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sparry3567

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 9
Direct3D option in MAME Options
« on: August 02, 2008, 06:37:05 am »
For some reason, the Direct3D option ("use Direct3D") doesn't stay ticked in my version of MALA (the latest).

I've just switched from MAMEWAH (which gave me several good years of service) and I'm extremely impressed with the options and ease of use.

I have Direct3D-enabled within Windows (DXDIAG confirms), and I believe MAME is actually using it (D3D is "on" in MAME.ini), so does it matter? The DirectDraw box in MALA is always ticked...

I don't even have to do anything else - untick the Direct3D box in the MAME options, go straight back in, and its unticked again...

I haven't seen any other posts with this problem.

loadman

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4293
  • Cocktail Cab owner and MaLa FE developer
    • MaLa
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #1 on: August 02, 2008, 08:47:33 pm »
The MaLa (mame.ini) editor was created for an older version (like .79) so things have changed sice then.

So the answer is to edit mame.ini with notepad for the few options not covered or broken

ragnar

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 454
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #2 on: August 11, 2010, 11:05:30 am »
I have the same problem with the latest Mame.  Is a amame.ini description available anywhere?

I have the latest Mame and latest Mala (DLed 2 days ago).

Is there a mame configuration editor out there?

EDIT: My N64 emulator (project 64) also gave me grief.  That was fixed by dropping the color depth to 16 bit from 32 bit.  Mame still does not work with D3D but it now gives a different error.
« Last Edit: August 12, 2010, 11:20:19 pm by ragnar »
MY FIRST BUILD:

loadman

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4293
  • Cocktail Cab owner and MaLa FE developer
    • MaLa
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #3 on: August 14, 2010, 09:16:38 pm »
Is there a mame configuration editor out there?

Notepad works for me. ;-)

ragnar

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 454
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #4 on: August 15, 2010, 02:07:37 pm »
To turn direct3d on, do I need to turn on or off any other features in the ini file?
MY FIRST BUILD:

loadman

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4293
  • Cocktail Cab owner and MaLa FE developer
    • MaLa
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #5 on: August 15, 2010, 06:24:05 pm »
To turn direct3d on, do I need to turn on or off any other features in the ini file?

Probably a question forr the software forum or the mame website, I am not an expert sorry   ;D

oyama82

  • -banned-
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 85
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #6 on: August 17, 2010, 12:49:35 pm »
you should delete your ini file
open mala,choose your mame executable and mala will ask you to create a new ini file
choose yes and direct3d will be enabled by default
-banned-

ragnar

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 454
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #7 on: August 18, 2010, 10:33:48 am »
you should delete your ini file
open mala,choose your mame executable and mala will ask you to create a new ini file
choose yes and direct3d will be enabled by default

Mala is just calling Mame -cc

Mame -cc creates an ini file with direct3d set by default.  And on my box, for some reason, Mame is not working in direct3D mode.  Only direct draw works.
MY FIRST BUILD:

oyama82

  • -banned-
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 85
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #8 on: August 18, 2010, 11:44:09 am »
then its not a mala problem.
which version of windows are you using?and which videocard?
have you updated video card drivers and directx?
computers are not that easy to handle you know
-banned-

ragnar

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 454
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #9 on: August 19, 2010, 10:01:46 am »
I have Windows XP with the latest SP and all patches (auto update)

It's a voodoo 3 with it's latest drivers.

DirectX is atleast V9 (ran the direct X utlity to find out)

1 gig of memory (2 x 512M PC2700 not dual channel) and a P4.
MY FIRST BUILD:

oyama82

  • -banned-
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 85
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #10 on: August 19, 2010, 11:50:37 am »
then voodoo 3 is your problem
its very outdated card with problematic xp drivers and will not work well with directx9
my opinion is to change it with some other card,not expensive,just more recent than voodoo
even a geforce fx5200 or 6200 or a radeon 9xxx will do the job
-banned-

ragnar

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 454
Re: Direct3D option in MAME Options
« Reply #11 on: August 29, 2010, 09:46:08 pm »
AHHHH!

Figures.  The onboard video (circa 2004 or 2005) is sufficient for d3d support.  I feel kinda stupid.
MY FIRST BUILD:

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29