Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Noob needs help with spinner  (Read 392 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

DJ Tidalwave

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 12
  • Last login:January 24, 2020, 07:55:14 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Noob needs help with spinner
« on: January 01, 2020, 12:12:31 am »
All I want to do is play TRON. I have an IPAC-2 encoder and a spinmarc both from ultimarc    I only have one rom. TRON.   Whit the spinner plugged in the mouse moves side to side.  I can get it to configure in MAME64 .  Even with mame running it still just moves the mouse.

Win 10. 64.  Latest mame, downloaded it again tonight.   I just want to play tron the way it should be played .  Any help, thank you!

PL1

  • Global Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7525
  • Last login:Today at 09:13:08 pm
  • Designated spam hunter
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #1 on: January 01, 2020, 01:17:22 am »
All I want to do is play TRON. I have an IPAC-2 encoder and a spinmarc both from ultimarc    I only have one rom. TRON.   Whit the spinner plugged in the mouse moves side to side.  I can get it to configure in MAME64 .  Even with mame running it still just moves the mouse.
Spinner moves mouse cursor L/R (X Axis) = spinner is working correctly.   ;D

Launch TRON game then hit TAB. (Menu)

Go to the "Inputs (this Game)" menu.

P1 joystick Up/Down/Left/Right should already be mapped.

"P1 Button 1" should already be mapped.

"Dial Analog" should already be mapped to "Mouse X".
- If not, arrow down until "Dial Analog" is highlighted, press ENTER (change this input), then turn the spinner. (map the spinner to this input)
- If "Mouse X" does not map to"Dial Analog", you'll need to create/edit the mame.ini file to enable mouse inputs.

Map "Dial Analog Inc" and "Dial Analog Dec" to "none".
- Highlight it, press ENTER (change this input), then press ESC. (map this input to "none")
- Inc and Dec are only used to create fake mouse or analog commands using pushbuttons.

-----------
Two ways to generate mame.ini:
(close MAME first)

1. Open a "Command Line" window, navigate to the MAME folder, and type "mame.exe -cc" (create config) to generate a mame.ini file.
- If needed, change "mame.exe" to match your MAME executable program.

2. Make a shortcut to your MAME executable program.
- Edit the properties of the shortcut so it launches "mame.exe -cc" instead of "mame.exe".
- Launch the shortcut to generate a mame.ini file.
-----------
Edit the mame.ini file:

- Open it in Notepad.

- Go to the core input options section and change mouse from 0 (disabled) to 1 (enabled).
Quote
# CORE INPUT OPTIONS
#
coin_lockout              1
ctrlr                     
mouse                     1
joystick                  1
lightgun                  0
multikeyboard             0

- Save file and exit.
-----------
Launch mame again, map the spinner to "Dial Analog" and you're good to go.   ;D


Scott

DJ Tidalwave

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 12
  • Last login:January 24, 2020, 07:55:14 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #2 on: January 12, 2020, 01:03:16 am »
Thank you SOOOOO much!  I got it to work.  Is there any to slow the spinner down so it is not so sensitive?



DarthMarino

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 511
  • Last login:Today at 10:07:44 pm
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #3 on: January 12, 2020, 08:36:55 am »
Tab -> Analog Controls -> Dial Sensitivity

11 is the correct setting on the Turbo Twist 2.

leapinlew

  • Some questionable things going on in this room with cheetos
  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 7392
  • Last login:Today at 10:06:17 pm
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #4 on: January 12, 2020, 09:51:07 am »
Tab -> Analog Controls -> Dial Sensitivity

11 is the correct setting on the Turbo Twist 2.

Nice job PL1 and DarthMarino!

Especially like the correct setting suggestion.

DarthMarino

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 511
  • Last login:Today at 10:07:44 pm
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #5 on: January 12, 2020, 10:04:04 am »
Tab -> Analog Controls -> Dial Sensitivity

11 is the correct setting on the Turbo Twist 2.

Nice job PL1 and DarthMarino!

Especially like the correct setting suggestion.

I made a video a while back on getting the correct number. The Original turn counts are in the description if the original page doesn't work.

PL1

  • Global Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7525
  • Last login:Today at 09:13:08 pm
  • Designated spam hunter
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #6 on: January 12, 2020, 10:36:22 am »
Thank you SOOOOO much!  I got it to work.
Glad to assist.   ;D

I made a video a while back on getting the correct number. The Original turn counts are in the description if the original page doesn't work.

Currently working wiki page link: http://wiki.arcadecontrols.com/index.php?title=Spinner_Turn_Count
(During the server change last year, Saint accidently restored the wiki to the "wiki" domain instead of the "newwiki" domain.)




Scott

DarthMarino

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 511
  • Last login:Today at 10:07:44 pm
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #7 on: January 12, 2020, 12:34:44 pm »
^Thank you. I updated the link.

DJ Tidalwave

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 12
  • Last login:January 24, 2020, 07:55:14 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Noob needs help with spinner
« Reply #8 on: January 13, 2020, 11:19:48 pm »
You guys ROCK!