Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs  (Read 998 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« on: July 18, 2019, 06:10:18 pm »
In my ongoing struggles to get my upgraded arcade cabinet running, I managed to get my joystick ID situation worked out, but when I went to install my Aimtrak lightguns, things got screwed up again.  It took me a while to figure out what was going on, but as I installed each of my two guns, it pushed the controller IDs of each of my UltraStiks up by 1 (so controller 1 became controller 3, and controller 2 became controller 4).  The IDs didn't change in UltraMap or under Windows USB devices -- but they did within Hyperspin and my emulators.

I tried changing the lightgun IDs in the AimTrak software, but that didn't make any difference.  If I unplug both lightguns, my UltraStiks go back to their proper IDs.

Has anyone else run into this?  If so, how did you solf it?

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #1 on: July 18, 2019, 07:32:08 pm »
Its caused by windows reassigning the controller ID's.

Look in the lightgun forum this has been covered many times :)

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #2 on: July 19, 2019, 09:15:24 am »
Oops, my bad.

I don't want to be "that guy" who continues a thread in the wrong forum, but it seems that my lightgun issue (as well as the other post I made that probably doesn't belong in this forum on my Joystick 1 and 2 swapping) have to do with Windows USB remapping.

Given that, is the Lightgun forum still the best place to look for answers, or a different forum?  If you have any advice on search terms, that would be great, as I'm struggling to find a post with the solution.  I thought ControllerRemap might be what I was looking for, but that appears to be MAME specific and I need my Joystick IDs to be stable for all of my emulators.

Thanks!
« Last Edit: July 19, 2019, 10:29:33 am by darthclem »

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #3 on: July 19, 2019, 12:39:12 pm »
I use Tur to fix my IDís so I would start with that :)

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #4 on: July 19, 2019, 01:00:07 pm »
Somehow I figured out the combination of IDs to assign within the Ultimarc mapping and Aimtrak software to get the controllers to fall into order.  Stick 1 is labeled Stick 2, Stick 2 is labeled Stick 3, Gun 1 is labeled gun 3, and Gun 2 is labeled gun 4.

I still snagged Tur, though, because I'd prefer to have everything labeled properly.  Thanks a ton for your help!

Foxhole

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 137
  • Last login:Today at 12:12:59 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #5 on: July 20, 2019, 03:02:42 pm »
I use Tur to fix my IDís so I would start with that :)
What's 'tur' and where can i get it? Searching the forum leads me to this post.

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #6 on: July 20, 2019, 03:11:33 pm »
I use Tur to fix my IDís so I would start with that :)
What's 'tur' and where can i get it? Searching the forum leads me to this post.

Your google foo needs work young grass hopper....


Foxhole

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 137
  • Last login:Today at 12:12:59 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #7 on: July 20, 2019, 03:14:59 pm »
I use Tur to fix my IDís so I would start with that :)
What's 'tur' and where can i get it? Searching the forum leads me to this post.

Your google foo needs work young grass hopper....
Not really young, to be honest.
Searching google for tur leads me to all sort of places but not anything related to windows usb ids.
Can you provide a link, please?

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #8 on: July 20, 2019, 03:22:23 pm »

Foxhole

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 137
  • Last login:Today at 12:12:59 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #9 on: July 20, 2019, 03:30:13 pm »
Sorry forgot to include it in last post :p

https://hyperspin-fe.com/files/file/11305-tur-game-controller-order/
Thank you, seems like a good program to have.
I wonder how well it works with hardware that shares the same hw id.

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #10 on: July 21, 2019, 05:40:10 pm »
I couldn't tell from the documentation (and I haven't installed it yet - busy weekend), so could someone tell me if Tur is a "run once" program or if it's something I need to put in my Windows Start-up?

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #11 on: July 21, 2019, 05:49:12 pm »
I couldn't tell from the documentation (and I haven't installed it yet - busy weekend), so could someone tell me if Tur is a "run once" program or if it's something I need to put in my Windows Start-up?

Needs to go in your start up.

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #12 on: July 26, 2019, 11:54:29 am »


Needs to go in your start up.

I know that you didn't think your lot in life was to be my personal tech support, but I have an additional question  ;)

I created a shortcut to Tur and put it in my startup.  Unfortunately, it does not run (so my controllers are all out of order).  If I go into the start-up folder and click on the shortcut, it rearranges my controllers as I set them up.  Did you have to do anything special to get Tur to run on startup for your system?

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #13 on: July 26, 2019, 12:02:02 pm »


Needs to go in your start up.

I know that you didn't think your lot in life was to be my personal tech support, but I have an additional question  ;)

I created a shortcut to Tur and put it in my startup.  Unfortunately, it does not run (so my controllers are all out of order).  If I go into the start-up folder and click on the shortcut, it rearranges my controllers as I set them up.  Did you have to do anything special to get Tur to run on startup for your system?

How strange, No I just dropped it in my start up folder.
Which OS are you running?

I did it with out any issues on Windows 7, Not sure if there is some special protocol you have to do to get it to work in 8+?

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #14 on: July 26, 2019, 04:15:20 pm »
I'm running Windows 10 (I "upgraded" my cabinet from Windows 7 when I did all the hardware upgrades).  I have the .exe set to run as administrator and I set the shortcut to run as administrator.  I tried moving the .ini file to the startup folder (which just opens it up in Wordpad when you restart).  I also deleted the .ini from the Tur folder to see if that would have any effect.

Long story, short:  Nothing I did will have Tur run at startup, yet when I click on the shortcut IN THE STARTUP FOLDER, it runs.

I'm really perplexed...  If I can't get it to launch as part of my Windows startup, I'll have to see if I get get to launch as part of HyperSpin's startup.  The program does exactly what it's supposed to do -- so I owe you a big debt for that -- I just would love for it to run on startup.

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #15 on: July 26, 2019, 04:29:06 pm »
I'm running Windows 10 (I "upgraded" my cabinet from Windows 7 when I did all the hardware upgrades).  I have the .exe set to run as administrator and I set the shortcut to run as administrator.  I tried moving the .ini file to the startup folder (which just opens it up in Wordpad when you restart).  I also deleted the .ini from the Tur folder to see if that would have any effect.

Long story, short:  Nothing I did will have Tur run at startup, yet when I click on the shortcut IN THE STARTUP FOLDER, it runs.

I'm really perplexed...  If I can't get it to launch as part of my Windows startup, I'll have to see if I get get to launch as part of HyperSpin's startup.  The program does exactly what it's supposed to do -- so I owe you a big debt for that -- I just would love for it to run on startup.

Try this:
https://tunecomp.net/add-program-to-startup-windows-10/

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #16 on: July 26, 2019, 05:56:56 pm »


Try this:
https://tunecomp.net/add-program-to-startup-windows-10/

I actually tried that very page before posting here, as I didn't want to be accused of having weak Google-Fu.  :)

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #17 on: July 27, 2019, 01:30:09 am »


Try this:
https://tunecomp.net/add-program-to-startup-windows-10/

I actually tried that very page before posting here, as I didn't want to be accused of having weak Google-Fu.  :)

Didnt work then?

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #18 on: July 27, 2019, 09:43:40 am »
Unfortunately, no.  I saw another webpage that had 8 or 10 increasing complex suggestions.  I tried the first 5 to no avail.  My hope was that with your experience with Tur, you might have encountered something similar.

I honestly don't expect you to try to solve this for me, and I really appreciate all the help you've offered so far.  Thanks!

Titchgamer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3425
  • Last login:Today at 02:35:09 pm
  • I have a gaming addiction.....
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #19 on: July 27, 2019, 09:58:54 am »
Good luck mate.

I would of stuck on Windows 7 tbh lol

darthclem

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:July 28, 2019, 09:16:52 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #20 on: July 27, 2019, 11:38:39 am »
Good luck mate.

I would of stuck on Windows 7 tbh lol

In hindsight, that might have been the best decision -- but I was replacing my boot drive with a SSDD and wanted to do a clean OS install.  On the plus side, my cabinet boots almost instantly.  On the minus side are the myriad headaches that my "new and improved" OS are causing me.

lisowskikevin

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 317
  • Last login:October 11, 2019, 11:24:03 am
  • If you take shortcuts, you get cut short.
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #21 on: September 15, 2019, 11:26:18 am »
Does anyone have a copy of TUR? The Hyperspin site is down.  :dunno

xbrunox

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 47
  • Last login:Yesterday at 03:02:23 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Aimtrak lightguns messing up Controller IDs
« Reply #22 on: September 18, 2019, 10:36:22 am »
Hi All TUR works if i start my cab from Power On Power OFF, but not if i start my cab from Hybernation.
personally i've solved a lot of thing with mame controller.ini file and with demulshooter.
The only emulator that i cant have with fixed ID after hybernate is supermodel. have u some solution?

thanks