Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Act-Labs Gun Problem  (Read 151 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rbtconsultants

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
  • I want to build my own arcade controls!
Act-Labs Gun Problem
« on: November 05, 2018, 09:41:13 pm »
Hi - I'm hoping Calamity or others with experience can help me with my Act-labs lightgun.

When I got my Mame cab it came with the Act_labs Lightgun which worked fine with a Windows XP machine running Mame and an ArcadeVGA card running through a J-PAC to a CRT. The lightgun plugs into a black box that connects to the computer with USB, and also has a VGA in and out so the computer VGA runs through the black box and then out into the J-Pac.

When I got the cab, the lightgun would calibrate when you hit a switch on the gun which made the screen go totally white.  You point the gun at the white screen and move it up and down and side to side and then turn the calibration switch off and it would fire accurately at the screen, like clicking on a mouse pointer.

I upgraded to a windows 7 computer with a Radeon HD8570 graphics card running Groovymame .202, CRTEmudriver, and Atom-15. The machine works great, the display seems truly authentic back to my old 80's arcade days. Thank you Calamity for the amazing work. I sent you a donation in appreciation.

However, my lightgun has a problem. When I hit calibrate now the screen doesn't turn white. It has a white band at the top and then grades to gray to black further down the screen . Most of the screen is black.

The gun is no longer manufactured, but Act-Labs is still there so I sent an email to their support and they answered. This is what they said:

this is a compatibility issue with the Radeon VGA card, we must have the white screen, which is listing the parameter(how many dots for H and lines for V and the refresh rate) of the display for the gun to memorize, Is there any option on the card that can adjust it?

When we switch to calibration mode, we send a “all white” request to the vga card, the issue seems that the driver does not interpret this request properly. In old days this request is a combination of resisters matrix and TTL values.


So, I don't know if this is an issue that can be resolved, but I am way over my head here.

Any thoughts? Is this something that I can configure in the CRTEmudriver? Any other thoughts?

Thanks,

Bob



Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6149
Re: Act-Labs Gun Problem
« Reply #1 on: November 06, 2018, 03:29:37 am »
I'd never had imagined the all white request is something the box sends to the VGA rather than something the box "overprints" to the signal.

Nevertheless the white signal seems to be showing to some extent. My guess is that it's dependent on the video timings. Could you check it over different video modes using Arcade OSD? This way we'll find whether it's broken on all of them or there's some pattern to it.

If possible, post some pictures.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31