Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)  (Read 551 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 586
    • SCART Hunter
Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« on: August 31, 2018, 11:21:48 pm »
Hi pals.

I'm trying to setup a cab using Windows 10 Pro version 1803 and an XFX HD 4350.

I was able to eventually install the driver (had to use Safe Mode otherwise it would always blue screen) and have installed modes using vmmaker.

No problems changing the desktop resolution on my CRT using vmmaker but I can't actually enter any of the modes to edit timings. When I try, the screen goes black for a few seconds and then switches back to the windowed arcade_osd view.

Has anyone else tried W10 1803 yet?

I'm using CRT Emudriver 2.0 (12.6)

Cheers,
Dale
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

cyb

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 60
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #1 on: August 31, 2018, 11:26:47 pm »
There's a setting in 1803 called "focus assist" that has  caused some issues with various emulators/games. Try disabling it.

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 586
    • SCART Hunter
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #2 on: September 01, 2018, 12:12:41 am »
Try disabling it.

Thanks for the tip. I'd already taken care of that so that's not it, unfortunately.

Interestingly, I can edit some modes (e.g. 2560 x 256) but not others (e.g. 320 x 240). Weird.
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

cyb

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 60
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #3 on: September 01, 2018, 12:14:14 am »
Bummer. I was hoping that was the fix. Unfortunately I don't know what else to try. Could it have something to do with the card being a 4000 series?

I had a lot of trouble with windows 10 and crt emudriver so I went back to 7.

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 586
    • SCART Hunter
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #4 on: September 01, 2018, 12:16:44 am »
I had a lot of trouble with windows 10 and crt emudriver so I went back to 7.

Yeah, there do seem to be a few quirks, hey?

However, I'd like to persist and hopefully get a decent build to update my W7 cabs with (upgrading to SSDs in the process).
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

Housemusic

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 7
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #5 on: September 02, 2018, 04:02:02 am »
I can't help with your issue but can share my experience with Win10x64 1803. (Setup: Intel i5 4690s CPU + Intel H87 Chipset + Radeon HD 4350 + LCD Monitor)

1) Like you I got the blue screen when installing CRT Emudriver 2.0 legacy. Thanks for the tip with Safe Mode. Now I could at least install the driver.

2) Despite running as Admin, GroovyMame somehow cannot write into the registry:
Quote
Switchres: saving    system mode
Switchres: updating  Failed saving registry entry DALDTMCRTBCD1920x1080x0x60
: error updating video timings
[snip]
Switchres: restoring Failed saving registry entry DALDTMCRTBCD1920x1080x0x60
It works with modeline_generation=0. Still trying to figure out what's wrong...

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #6 on: September 02, 2018, 08:26:56 pm »
Calamity mention before that ArcadeOSD is legacy, and that it runs at all on Win10 is... not luck, but still lucky. No idea about the other issues.

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #7 on: September 03, 2018, 07:42:26 am »
Please make sure the driver that's installed is actually mine, check the digital signature of the file atikmdag.sys that's present in your system.

I haven't tested GroovyMAME nor the CRT Tools in 1803 yet. Arcade OSD uses DirectDraw, I've meant to modify it to use D3D since long, and it's time to do it finally. Could you check if there are DDraw related errors in the log that Arcade OSD creates?

Maybe part of the problem is that 12.6 is too old for 1803.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #8 on: September 03, 2018, 07:46:10 am »
2) Despite running as Admin, GroovyMame somehow cannot write into the registry:
Quote
Switchres: saving    system mode
Switchres: updating  Failed saving registry entry DALDTMCRTBCD1920x1080x0x60
: error updating video timings
[snip]
Switchres: restoring Failed saving registry entry DALDTMCRTBCD1920x1080x0x60
It works with modeline_generation=0. Still trying to figure out what's wrong...

Housemusic, your issue is probably unrelated, and anyway I'd need a full log rather than a small bit to make any sense of it. You'd better open a separate thread and we can go on there.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #9 on: September 03, 2018, 09:02:28 pm »
Oh wait, is this the latest Win 10 update, the really big one? It totally removed my video drivers, so i had to reinstall crt_emudriver and setup VMM again - although i've done that so many times now it's pretty quick. I used V10, with the V12 tools, to keep the interlaced filter. It's far, far slower switching resolutions now.

EDIT: actually, no it didn't remove crt_emudriver, i don't think. It did remove all my video modes, though, and removed EDID emulation, so i had to plug in an LCD. Even then it would only start up in the crushed letterbox mode that normally happens when you don't disable fast startup, even when i kept restarting. Actually, i couldn't get out of that letterbox format. So i just re-installed.
« Last Edit: September 04, 2018, 02:06:30 am by buttersoft »

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 586
    • SCART Hunter
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #10 on: September 03, 2018, 09:33:02 pm »
It's far, far slower switching resolutions now.

Yes! I noticed this also. :(

I haven't had a chance to dig any further into this yet but it would be good to eventually understand where all the new pain points are.
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #11 on: September 04, 2018, 03:23:18 am »
It's far, far slower switching resolutions now.

That's sad. I don't think it's fixable.

With regards to "letterbox", assuming it's caused by a bios patched with ATOM-15, the new trick to restart the video driver (Win + Ctrl + Shift + B) should fix it.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #12 on: September 05, 2018, 06:35:23 am »
It's far, far slower switching resolutions now.

That's sad. I don't think it's fixable.

With regards to "letterbox", assuming it's caused by a bios patched with ATOM-15, the new trick to restart the video driver (Win + Ctrl + Shift + B) should fix it.

Cheeers. TBH, when i think about it, i went to install the driver and it said it wasn't already installed, so the update probably *did* scrub the driver completely.

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 586
    • SCART Hunter
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #13 on: September 05, 2018, 05:15:44 pm »
check the digital signature of the file atikmdag.sys that's present in your system.

Yes, I've confirmed this. The name 'Calamity' was right there once I located the file and checked the properties.

Arcade OSD uses DirectDraw, I've meant to modify it to use D3D since long, and it's time to do it finally. Could you check if there are DDraw related errors in the log that Arcade OSD creates?

The weird thing is that it's not totally broken: I can edit some modes but not others.

I couldn't find the log you mentioned: do I need to tell Arcade OSD to produce this somehow or is it always generated? If so, where can I find it?
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Arcade OSD not working with HD 4350 and Windows 10 Pro (1803)
« Reply #14 on: September 05, 2018, 05:20:22 pm »
I forgot Arcade OSD doesn't create a log, but if you press "D" it brings out the debug console where you can check if there are ddraw errors.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31