Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Need Help 48/1 stuck on start up screen  (Read 493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mikey78254

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 4
  • Last login:May 13, 2018, 01:24:34 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Need Help 48/1 stuck on start up screen
« on: May 12, 2018, 06:15:40 pm »
Hi, First time posting.

I have a CGA/VGA Jamma 48/1 Classical Game Collection.   When I power it on with all DIP switches off it should allow the game selection and playing.   However, it is just frozen in the wake up screen/demo.   Joystick, P1, P2, Button1,2 do nothing.   I can set DIP 4 to the ON and go through the whole selection screens.  Even in the IO test screen every button, direction, and DIP switches show they work.   But when I turn off the set up and boot up in play mode it's stuck again.

Any suggestions?

behrmr

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 402
  • Last login:Today at 02:56:00 pm
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #1 on: May 12, 2018, 08:18:59 pm »
Coin it up or set it to free play

mikey78254

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 4
  • Last login:May 13, 2018, 01:24:34 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #2 on: May 12, 2018, 10:33:52 pm »
Hi, it was already set for free play

big10p

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 677
  • Last login:Yesterday at 04:13:08 pm
  • Mmmm, arcade classics!
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #3 on: May 13, 2018, 06:14:07 am »
Have you checked your voltages? Does the background music play?

mikey78254

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 4
  • Last login:May 13, 2018, 01:24:34 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #4 on: May 13, 2018, 11:50:02 am »
Thanks for the tips/suggestions so far.   I wanted to add that this unit had worked for years.  Then one day - when it boots up in play mode no controls work.

The backround music did work before.  I can hear it in the set up for volume control.   And I'm sorry - I don't know how to check the voltages

big10p

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 677
  • Last login:Yesterday at 04:13:08 pm
  • Mmmm, arcade classics!
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #5 on: May 13, 2018, 11:57:36 am »
You need a multi meter to check the voltages, but if it was working (and you haven't messed with anything), chances are it's become faulty. You can get the 60-in-1 one boards pretty cheaply now, though.

PL1

  • Global Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7116
  • Last login:Today at 03:59:51 pm
  • Designated spam hunter
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #6 on: May 13, 2018, 12:43:39 pm »
I don't know how to check the voltages





Scott

mikey78254

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 4
  • Last login:May 13, 2018, 01:24:34 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Need Help 48/1 stuck on start up screen
« Reply #7 on: May 13, 2018, 01:24:34 pm »
Eureka.   I have no idea how the DIP switched got reset.  But somehow the FREE Play option got turned off and since there isn't a coin operation it was dead.   I went through the set up and got everything set up again and eureka it works again.   

Thanks so much for your suggestions / tips / help with this.   Just in time for my birthday party.  Thanks!!!!