Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible  (Read 1513 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« on: April 16, 2018, 11:45:21 am »
Hi all!!!! Nice to meet you! I have a problem whit my HIS HD7950 card. I can't patch the Bios with atom15: "Hook not possible. GOP reallocation failed."
What should I try to do?
Thanks a lot.
« Last Edit: April 16, 2018, 12:30:13 pm by vj88 »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #1 on: April 16, 2018, 04:54:09 pm »
I can't open the file, could you upload it as zip?
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #2 on: April 16, 2018, 04:59:16 pm »
Sure!!! Please give me good news... :(
« Last Edit: April 17, 2018, 01:06:42 pm by vj88 »

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #3 on: April 18, 2018, 05:49:54 am »
PS I have a PAL Sony trinitron crt (50/60hz) inside a cab. and it's quite difficult to connect cable after every boot. I also have a vga to scart adapter ( http://arcadeforge.net/UMSA:::15.html ). Just in case that something went wrong and there is nothing to do with my bios...how dangerous could it be to boot my system with crt emudriver and without atom15?
Thanks
« Last Edit: April 18, 2018, 06:37:57 am by vj88 »

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #4 on: April 18, 2018, 07:07:07 pm »
PS I have a PAL Sony trinitron crt (50/60hz) inside a cab. and it's quite difficult to connect cable after every boot. I also have a vga to scart adapter ( http://arcadeforge.net/UMSA:::15.html ). Just in case that something went wrong and there is nothing to do with my bios...how dangerous could it be to boot my system with crt emudriver and without atom15?
Thanks

It's not good to stress the sync circuitry by delivering an out-of-range signal. It won't kill anything immediately, it does happen sometimes when using a PC source, but it's not a good idea in the long term.

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #5 on: April 18, 2018, 07:24:08 pm »
Thank you! As I suppose... well then I will wait for calamity news. It's so bad that I have bought this card only for crt emudriver and my cab... maybe I should have bought a 6xxx ... sigh

Sledge

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 455
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #6 on: April 20, 2018, 04:34:53 am »
Thank you! As I suppose... well then I will wait for calamity news. It's so bad that I have bought this card only for crt emudriver and my cab... maybe I should have bought a 6xxx ... sigh
Don't stress... there's so many card manufacturers out there there's bound to be a few that need a little more attention..
otherwise, just wait till the PC has booted and loaded windows before turning on the power to the screen.

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #7 on: April 20, 2018, 04:54:31 am »
I know that there is a way to delay the switching on of a device ( reading about it in order to prevent bump from amp)but it's quite impossible with my electrical skill to do so in this moment, everything is inside the cab and it is connected at one single switch that power on everything.
I'm using raspberry by now but would like to upgrade cause the cab turned out quite well.
 
Ps:
Quote from: Sledge link=topic=157062.msg1650713#msg1650713
Don't stress... there's so many card manufacturers out there there's bound to be a few that need a little more attention..
Maybe I don't got it right, however Don't want to stress anyone, I will wait without problems all the time needed and was just saying that maybe 6xxx are more compatible with crt emudriver.
« Last Edit: April 20, 2018, 07:50:11 am by vj88 »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #8 on: April 20, 2018, 11:45:24 am »
Hi vj88,

That bios won't work with ATOM-15, it doesn't have enough spare room to allow the patch. If you find a card from a different manufacturer that has *exactly* the same features, then maybe its bios could be patched and applied to yours.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #9 on: April 20, 2018, 12:21:59 pm »
Hi vj88,

That bios won't work with ATOM-15, it doesn't have enough spare room to allow the patch. If you find a card from a different manufacturer that has *exactly* the same features, then maybe its bios could be patched and applied to yours.

I have found a bios of a 7950 whit same core and same memory (XFX    HD 7950 3 GB    2012-05-07 22:08:00    015.018.000.001.000907    PCI-E    800 / 1250    GDDR5)
could it works?
Thanks a lot

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #10 on: April 20, 2018, 12:43:06 pm »
That one may work. It's a risky operation but if you know how to unbrick a video card then I'd give it a try.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #11 on: April 20, 2018, 12:55:48 pm »
That one may work. It's a risky operation but if you know how to unbrick a video card then I'd give it a try.
There is another one from HIS.. don't know which one is better to give a try.
My apologize for wasting your time

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #12 on: April 20, 2018, 01:10:00 pm »
don't know which one is better to give a try.

Neither do I. It's a trial and error matter.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #13 on: April 20, 2018, 04:31:33 pm »
don't know which one is better to give a try.

Neither do I. It's a trial and error matter.
Completely black screen with HIS one and wrong SSID with the first one...

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #14 on: April 20, 2018, 04:47:41 pm »
don't know which one is better to give a try.

Neither do I. It's a trial and error matter.
Completely black screen with HIS one and wrong SSID with the first one...

You'll need to use the -f option in atiflash (for the first one). This is because the new bios has a different checksum than the original.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #15 on: April 20, 2018, 04:51:27 pm »
don't know which one is better to give a try.

Neither do I. It's a trial and error matter.
Completely black screen with HIS one and wrong SSID with the first one...

You'll need to use the -f option in atiflash (for the first one). This is because the new bios has a different checksum than the original.

done it... black screen with some white lines, can se the mouse for moments...
going to try another one... maybe I'm doing something wrong... crt emudrive should be already installed?

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #16 on: April 20, 2018, 04:55:07 pm »
This has nothing to do with crt emudriver or Windows. You must see the boot process (bios) on your crt. Are you flashing from DOS?
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #17 on: April 20, 2018, 05:02:04 pm »
atiflash from usb boot. Everything works well with original bios but whit the first one I can only see black screen with some line, mouse glitching sometimes from a normal lcd and nothing from my crt tv. A big " BUT" I still have amd original drivers. I was thinking of flashin atom 15 first and then  install crt emudriver. Could it be the problem?
« Last Edit: April 20, 2018, 05:15:28 pm by vj88 »

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #18 on: April 20, 2018, 05:14:54 pm »
This has nothing to do with crt emudriver or Windows. You must see the boot process (bios) on your crt. Are you flashing from DOS?
It works! Retroarch doesn't start anymore and epsxe give me an error with opengl... but it works. Any ideas of the problem? Thank you very much.
Edit: I have done a reinstall of crt emudriver and now epsxe doesn't give me WGL missing anymore but if I start a game at full screen mode, screen goes out of sync same as for retroarch (working but no full screen). Don't know why, no problem at all with window mode. I have windows 10 pro and the TV is a pal crt capable of ntsc and 60hz from RGB, so I set NTSC 60HZ in setting.
« Last Edit: April 21, 2018, 08:49:14 am by vj88 »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #19 on: April 25, 2018, 02:31:25 pm »
First, make sure to do this: http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,155264.msg1627332.html#msg1627332

After that, hopefully emulators won't force your screen out of sync.

Some emulators will still have issues when working with low resolutions: welcome to the world of lousy coded emulators. You'll probably fall in the temptation of blaming CRT Emudriver as many did before you. But I swear you 99% of the times this is the emulator fault. Either bug the emulator creators, or move to another emulator that's properly coded.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #20 on: April 26, 2018, 08:32:14 am »
First, make sure to do this: http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,155264.msg1627332.html#msg1627332

After that, hopefully emulators won't force your screen out of sync.

Some emulators will still have issues when working with low resolutions: welcome to the world of lousy coded emulators. You'll probably fall in the temptation of blaming CRT Emudriver as many did before you. But I swear you 99% of the times this is the emulator fault. Either bug the emulator creators, or move to another emulator that's properly coded.

Never think about a crt emudriver fault! I could imagine that it's not easy to make everything works well in a 16:9 hd world ! :) I have to download and use  mednafen then?
 Ps I have noticed that I am able to use full screen without problems if set to 2xxx:480p so as you said it is a problem of low resolution.  Have two more question I wasn't able to answer: 1) for the plugin problem maybe it was just a driver installation ptoblem... I have reinstalled everything and update direct x and now everything seems to work but windows has installed amd driver too I think... they might coexist whit crt emu or is better to run ddu once again?
2) could I disable "test mode" or is better to keep it?
Thanks a lot for everything and for your amazing work.

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6090
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #21 on: April 26, 2018, 11:57:27 am »
If Windows installed AMD's driver after you had installed CRT Emudriver, then AMD's driver will take control and the required features won't be there. They can't coexist. With regards to test mode, it's 100% required for CRT Emudriver to load on Windows startup, disabling may bluescreen Windows 8/10.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #22 on: April 28, 2018, 04:03:05 am »
If Windows installed AMD's driver after you had installed CRT Emudriver, then AMD's driver will take control and the required features won't be there. They can't coexist. With regards to test mode, it's 100% required for CRT Emudriver to load on Windows startup, disabling may bluescreen Windows 8/10.
Thanks! Just one more thing, I promise: I have noticed that if I turn off pc and boot the first time everything is messed up! Icon names are split and in game I have vertical white bars... if after the first boot I reboot pc everything turns back to normal every time . This problem seems to effect my pc only at a "fresh boot" and reboot is the cure. Already uninstalled and re-installed but the problem seems to stay there. Oh, I forgot: bios loading screen seems perfect in every occasion.
Maybe I have done something wrong flashing the bios? Thanks again Calamity.
https://youtu.be/neSeiPc71wI
« Last Edit: April 29, 2018, 08:28:40 am by vj88 »

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #23 on: April 29, 2018, 07:13:06 pm »
This might be the fast boot option in Windows 10. It shuts down like it's hibernating, and only does a true restart one in ten times (so it can install updates) or when you actually tell it to restart.

Control Panel > Power Options > Choose What The Power Buttons Do (on the left side menu) > Change Settings That Are Currently Unavailable > uncheck fast boot.
« Last Edit: April 29, 2018, 09:33:17 pm by buttersoft »

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #24 on: April 29, 2018, 08:18:07 pm »
This might be the fast boot option in Windows. It shuts down like it's hibernating, and only does a true restart one in ten times (so it can install updates) or when you actually tell it to restart.

Control Panel > Power Options > Choose What The Power Buttons Do (on the left side menu) > Change Settings That Are Currently Unavailable > uncheck fast boot.

4 boot and everything works like a charm!!!!!! Thanks butter, you are great!!!! I wonder why fast boot was blocking my driver... anyway thanks a lot!!!!!!

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 689
  • Is running at 15kHz
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #25 on: April 29, 2018, 08:51:47 pm »
I wonder why fast boot was blocking my driver... anyway thanks a lot!!!!!!

It's a known issue with Windows 10 and crt_emudriver, Calamity has highlighted it before :)

vj88

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 15
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Problems with HIS HD7950. Atom 15 hook not possible
« Reply #26 on: April 30, 2018, 03:46:55 am »
It's a known issue with Windows 10 and crt_emudriver, Calamity has highlighted it before :)

Oh... I'm sorry then! I wasn't able to find the solution at all  :(

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31