Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: ion mobo's  (Read 1888 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
ion mobo's
« on: January 14, 2015, 11:44:30 pm »
ok i have a question which is buggin me
have a ion with a asus k8n-vm mobo that died,
now i have a asus p4sd-la that will work expect 1 little problem
at the end of loading the linux kernel's
it will error out and say mobo is not right..now i know this is a linx kernel
problem..
question here is how do i turn this chk on/off ?
or can u ?
or do i add the board model # to the list of the kernel's ?
an answer here would be very helpfull :),or am i on my on ?
i can put this board into step by step kernel chk's and turn them on and off,is this the way ?

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #1 on: January 15, 2015, 11:28:25 am »
hi just a update,
i did the step by step setup in linux and told it not to chk the hardware.,
i still get warning failed to detect motherboard device.?
my question now is
when i look at the spec's of both board's
the video chip is all that is different.,do i just load the linux driver for the video chip ?
if so where and how ?

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

Ken Layton

  • Guru
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6871
  • Last login:Today at 11:27:40 am
  • Technician
Re: ion mobo's
« Reply #2 on: January 15, 2015, 03:05:53 pm »
I've never had to setup a motherboard. If I've had any computer board problems, I take the whole machine to a computer store and let them work on it. Computers are not my area of expertise.

You might check out the countertop games section of the forum here:

http://www.vendoramusements.com/bbs/nph-YaBB.pl?board=counter

M.Lanza

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 192
  • Last login:October 09, 2015, 09:51:03 am
Re: ion mobo's
« Reply #3 on: January 15, 2015, 06:29:09 pm »
It could be comparing the motherboard bios against a whitelist.
Trample the weak, hurdle the dead

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #4 on: January 15, 2015, 08:22:04 pm »
thk-u for your reply's
but it is what i thought..it would not mean setting the bios or such,
it would be compliing a kernel to take the different video chip..
pain in the "a" if u ask me,it is far easier just to replace it with 1 on there list
that they already did the leg work for,and get it back in the feild..


ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

lilshawn

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6223
  • Last login:Today at 01:18:18 am
  • I break stuff...then fix it...sometimes
Re: ion mobo's
« Reply #5 on: January 19, 2015, 01:59:50 pm »
the software does has a blacklist/whitelist.

there are a few motherboards functionally identical to the original boards in every way that don't work because they have been specifically blacklisted to not work.

your at the present time best bet... if you have 2009 and up software, you can replace any of the ion boards with an intel D945GCLF or D945GCLF2 (used in the RX machines) as a replacement.

note: this board may require some modification to your cabinet/connectors to utilize. check before hacking stuff up.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #6 on: January 19, 2015, 02:31:35 pm »
yes it must be on there no no list..
as it will load right up , then at the end go hardware detect problem ,
which in my case was a different video chip.. not worth the time ,
just fleabayed 1 in and called it a day

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

lilshawn

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6223
  • Last login:Today at 01:18:18 am
  • I break stuff...then fix it...sometimes
Re: ion mobo's
« Reply #7 on: January 19, 2015, 02:39:07 pm »
i saw a lot of 3 go on for 40 bucks each a couple months ago. snatched them up as spares.

already down to 1 left.

these auroras and their stupid designed piss bottle coin boxes leaving coins all over the motherboard is NOT healthy for a motherboard.

coin bonks out of the side...ends up on the mobo....BZZT. donefor.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #8 on: January 19, 2015, 09:54:56 pm »
yes it must be on there no no list..
as it will load right up , then at the end go hardware detect problem ,
which in my case was a different video chip.. not worth the time ,
just fleabayed 1 in and called it a day

ed

Its not really a "no no" list. Its more of a "yes yes" list. Theres a script that checks the mobo/video/sound/network chipset ID's against what is listed. If it matches, it loads the driver modules for that chipset and goes on its merry way. If not, it will trigger the invalid motherboard error.

Another note i wanted to mention is the dip switches on the IO boards. Some reason (have not figured out yet) some Mobo's will reboot loop with dip 3 down, and some with dip 3 up. No idea why. Im not even sure how i figured it out to begin with. This was mainly with Force, but might apply to Ion aswell so wanted to mention it just to narrow down any testing anyone wants to try regarding motherboards with same or similar chipsets.
« Last Edit: January 19, 2015, 10:11:39 pm by mahkeymike »

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #9 on: January 19, 2015, 10:41:59 pm »
thk's for jogging my mind mike..
sw3 is inquire error's switch..
ie if on and u have a error problem ? it will keep on loading  :banghead: to me
as I had to teach the trick to 3 other ppl..then I forget it  :banghead:.
same with full hard system force reboot sw8/sw4 to on and wait for wdt to catch it

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #10 on: January 19, 2015, 10:48:09 pm »
lilshawn, can you translate ed12's language for me please. Its hurting my brain. :banghead:

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #11 on: January 19, 2015, 11:04:04 pm »
mike if sw#3 is set to on
it will ignore error's...kinda a wdt thing from long ago , but they routed it out to a switch...
sw4/sw8 set to on is to force the mobo/game to do a master re-load

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #12 on: January 19, 2015, 11:39:58 pm »
I wonder if ASUS A7N8X-VM/LA still works straight out the box with 2012/13/14. Last time i tried one was on 2009.

lilshawn

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6223
  • Last login:Today at 01:18:18 am
  • I break stuff...then fix it...sometimes
Re: ion mobo's
« Reply #13 on: January 20, 2015, 10:32:57 am »
dipswitch 3 enables or disables the watchdog timer. it's supposed to monitor a signal from the board. if it stopped, it would reboot the machine. (kinda like a hard drive activity monitor)

there was a small change to some wire harnesses that rendered this line ineffective and thus has to be disabled on some of those boards.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #14 on: January 22, 2015, 04:29:24 pm »
shawn and mike....thank-u
that board did exactly as mike said 2-x reboot's and away it went...
had to re-config every thing, as it is a smaller form factor...
but hey....:):):)

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #15 on: January 22, 2015, 07:10:00 pm »
No problem, glad to help. A bit surprised you didnt know you could swap them out. But then i remember this D-bag who's name starts with a D (go figure) Lets just call him DC. He had people believing they couldnt swap out that board, probably because he was trying to sell the purple and asus for board for $300+ when the intel boards were $60 brand new on newegg.

Still amazes me people still buy parts from him., Anyway... :cheers:

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #16 on: January 22, 2015, 11:42:49 pm »
in truth I had said to the "owner" go with this board
and what had happened this week would be "moot" , but
I was "ordered" to buy it from one of there supplier's and not my normal channels.
2 year's later just about to the day.. I lmao at them...straight to there face
this am..:):):) and said I told u so...turned and walked away..
gonna let er heat run over night and finish the small stuff up in the am

thk's again guy's

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

lilshawn

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6223
  • Last login:Today at 01:18:18 am
  • I break stuff...then fix it...sometimes
Re: ion mobo's
« Reply #17 on: January 23, 2015, 10:17:20 am »
it's funny how often you get the old "you have to replace this part with it's exact same replacement." even though the part is of questionable quality/construction/performance to begin with. "I don't want to deal with it if it stops working again" oh you will, it's just a matter of time.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #18 on: January 23, 2015, 04:54:05 pm »
u know I had a funny feeling, that the little fall's north bridge fixed these merit problems...
to bad they never did it right, and left out the white/black list in there kernel call's
to save the ship..:(
even this 2010 I punched up to 2013 went in without a hick cup
the last crew of eng's got it right..to bad they chose ---steaming pile of meadow muffin--- ass mobo's

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #19 on: January 23, 2015, 08:52:52 pm »
You dont have to use the little falls mobo. You can use any 945g chipset with the atom cpu. You just have to edit the harddetect.xml file. These boards do last alot longer then the crap they used before, but there still old (2009) mobos and are getting hard to find. I got a really good deal on some refurbs a few years ago for $21.50 each for a lot of 10.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #20 on: January 25, 2015, 12:39:21 pm »
ok here come's another newb q
as I cannot find the answer any other way :to-date:
I gonna ask u guy's
asus a7v8xla  mobo
seem's to have the proper chip set
will it work in a ion/radion/eletie ?

p.s shawn u got mail

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #21 on: January 25, 2015, 12:57:09 pm »
asus a7v8x-la doesnt have any "proper" chipset. a7(V)8x-la has Via north and south bridge chipsets, and integrated Via video chipset. Even the LAN and sound chip wouldnt work without patching a few scripts and thats keeping fingers crossed the modules are even there.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #22 on: January 25, 2015, 01:29:22 pm »
thk's mike
will fire it down the line then
still looking for a will or will not list..

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

mahkeymike

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 548
  • Last login:April 15, 2019, 06:05:49 pm
Re: ion mobo's
« Reply #23 on: January 25, 2015, 01:39:44 pm »
thk's mike
will fire it down the line then
still looking for a will or will not list..

ed

Then make one. Not too difficult to look at the specs of the 4 motherboards that are known to work and compare them to others. Every manufacture has there own comparable version motherboard. The 3 main chipsets that have to match to work are north and south bridge and video chipset. If you dont understand what im saying just stop trying and follow the other sheeple.

ed12

  • Trade Count: (-1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3972
  • Last login:March 31, 2018, 03:44:39 pm
  • it is what it is..."Nobody Said It Was Easy"....
Re: ion mobo's
« Reply #24 on: January 25, 2015, 03:11:17 pm »
i  understand the north/south/video without any problems
but the ppl I have to answer to have no dam q..it is real world I need to work into..
as I DO NOT DO THIS AS A HOBBY I get paid for the time..
so simple say's make a list turn it in..b@w work's better the b.s\

ed
Shipping something from the U.S. to Canada for repair/exchange?  Please use USPS to avoid (additional?/excessive?) shipping charges.  PM me if you have any questions.

lilshawn

  • Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6223
  • Last login:Today at 01:18:18 am
  • I break stuff...then fix it...sometimes
Re: ion mobo's
« Reply #25 on: January 26, 2015, 10:13:17 am »
until such time as this software gets old enough to be abandoned by merit, we are going to have to make due with what they've "supplied" as boards.

basically your best option currently is the intel "little falls" and related series boards as replacements. everything else is old used stock that is probably no better (and probably has as many uptime hours) as the original.

once merit has thrown in the hat and stuff is NLA, we can talk about patching the software for new hardware.