Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Bosconian blank screen on CGA monitor  (Read 1074 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Bosconian blank screen on CGA monitor
« on: February 21, 2013, 09:14:11 pm »
Hi Calamity.
I'm hoping this is a quick monitor specs change.  I'm getting a blank screen on Bosconian.  I've attached the output and below is my core switchres section.  Any help would be appreciated as always!

#
# CORE SWITCHRES OPTIONS
#
modeline                  1
monitor                   cga
monitor_connector         auto
monitor_orientation       rotate
monitor_aspect            4:3
monitor_debug             0
monitor_doublescan        1
monitor_dotclock          0
monitor_ymin              0
soundsync                 0
cleanstretch              1
changeres                 1
redraw                    0
#monitor_specs0            auto
monitor_specs0            15250-15700, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 288, 384
monitor_specs1            auto
monitor_specs2            auto
monitor_specs3            auto
monitor_specs4            auto
monitor_specs5            auto
monitor_specs6            auto
monitor_specs7            auto
magic_resolution          auto
powerstrip                0

krick

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1961
  • Last login:May 19, 2019, 09:54:20 am
  • Gotta have blue hair.
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #1 on: February 21, 2013, 11:19:28 pm »
Do you have the mame artwork zip for bosconian in your artwork folder?

I seem to recall having an issue with that in the past.  I don't remember why, but I think it had something to do with the artwork layout.
Hantarex Polo 15KHz
Sapphire Radeon HD 7750 2GB (GCN)
GroovyMAME 0.197.017h_d3d9ex
CRT Emudriver & CRT Tools 2.0 beta 13 (Crimson 16.2.1 for GCN cards)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Intel Core i7-4790K @ 4.8GHz
ASUS Z87M-PLUS Motherboard

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #2 on: February 22, 2013, 01:24:06 am »
I had artwork turned off, but I renamed the bosco.zip in artwork just to make sure.  Same thing.  :(

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6555
  • Last login:Today at 07:57:36 am
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #3 on: February 22, 2013, 04:42:22 am »
The surface created doesn't fit the screen vertically, that's the issue:

DirectDraw: primary surface created: 1234x240x32 (R=00FF0000 G=0000FF00 B=000000FF)
DirectDraw: New blit size = 224x288
DirectDraw: blit surface created: 224x288x32 (R=00FF0000 G=0000FF00 B=000000FF)

This is because this is an horizontal game, and it's recognized and calculated as horizontal, but it's passed to DirectDraw as vertical.

I suspect your 'galaga.ini' file. Try removing it. Also, delete its cfg and nvram files.

BTW please consider upgrading, things work in a more logical way now.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #4 on: February 25, 2013, 11:43:30 pm »
Thanks Calamity.
I've been postponing upgrading mostly because I don't want the pain of a bunch of broken roms.  I will check the galaga cfg/ini files and will post back soon with results.

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #5 on: March 07, 2013, 11:56:19 am »
You were right about galaga.ini...I had one because I am using an older MAME for that rom and had ror set to 1.  I'm still confused why bosco uses galaga.ini though.  ???
Thanks again!

krick

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1961
  • Last login:May 19, 2019, 09:54:20 am
  • Gotta have blue hair.
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #6 on: March 07, 2013, 02:50:51 pm »

I'm still confused why bosco uses galaga.ini though.  ???


Because MAME allows you to create ini files for a whole driver.  Since bosconian is defined in galaga.c, the galaga.ini file applies as an ini file for all games in the driver.

I don't know what you're supposed to do when the driver name is the same as a game name and you only want it to apply to a single game.
For instance, if you wanted a special ini file for ONLY galaga, how would you do that?


Quote
MAME reads the following config files in order:

    - mame.ini
    - <mymame>.ini   (i.e. if MAME was renamed mame060.exe, MAME parses mame060.ini here)
    - debug.ini      (if the debugger is enabled)
    - <parent>.ini   (for clones only, may be called recursively)
    - <gamename>.ini
    - vertical.ini   (for games with vertical monitor orientation)
    - horizont.ini   (for games with horizontal monitor orientation)
    - vector.ini     (for vector games only)
    - <driver>.ini   (based on the source filename of the driver)

The settings in the later ini's override those in the earlier ini's.
So, for example, if you wanted to disable overlay effects in the
vector games, you can create a vector.ini with the "effect none" line
in it, and it will override whatever effect value you have in your
mame.ini.


Though there was some weirdness reported a while back, so the docs may no longer be correct...
http://www.mameworld.info/ubbthreads/showflat.php?Number=297923

Hantarex Polo 15KHz
Sapphire Radeon HD 7750 2GB (GCN)
GroovyMAME 0.197.017h_d3d9ex
CRT Emudriver & CRT Tools 2.0 beta 13 (Crimson 16.2.1 for GCN cards)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Intel Core i7-4790K @ 4.8GHz
ASUS Z87M-PLUS Motherboard

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #7 on: March 07, 2013, 11:45:29 pm »
That's interesting.  The docs must be out of date though because I got around the problem by creating a bosco.ini and adding 'ror  0' in it, which then overrode the 'ror  1' in galaga.ini.  :dunno

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6555
  • Last login:Today at 07:57:36 am
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #8 on: March 08, 2013, 06:26:03 am »
This is the priority order, as defined in emuopts.h (notice the 'switchres' priority is added by GM):

Code: [Select]
// option priorities
enum
{
// command-line options are HIGH priority
OPTION_PRIORITY_CMDLINE = OPTION_PRIORITY_HIGH,

// INI-based options are NORMAL priority, in increasing order:
OPTION_PRIORITY_INI = OPTION_PRIORITY_NORMAL,
OPTION_PRIORITY_MAME_INI,
OPTION_PRIORITY_SWITCHRES,
OPTION_PRIORITY_DEBUG_INI,
OPTION_PRIORITY_ORIENTATION_INI,
OPTION_PRIORITY_VECTOR_INI,
OPTION_PRIORITY_SOURCE_INI,
OPTION_PRIORITY_GPARENT_INI,
OPTION_PRIORITY_PARENT_INI,
OPTION_PRIORITY_DRIVER_INI
};

I'd say that 'source' there is what we usually call 'driver', so:

 source_ini = galaga.ini
 driver_ini = bosco.ini (highest priority)

Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

krick

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1961
  • Last login:May 19, 2019, 09:54:20 am
  • Gotta have blue hair.
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #9 on: March 08, 2013, 11:41:22 am »
the question remains...  What do you do if you want an ini for just "galaga" and not the whole "galaga" driver?
Hantarex Polo 15KHz
Sapphire Radeon HD 7750 2GB (GCN)
GroovyMAME 0.197.017h_d3d9ex
CRT Emudriver & CRT Tools 2.0 beta 13 (Crimson 16.2.1 for GCN cards)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Intel Core i7-4790K @ 4.8GHz
ASUS Z87M-PLUS Motherboard

ahofle

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 4532
  • Last login:May 12, 2019, 09:32:11 pm
    • Arcade Ambience Project
Re: Bosconian blank screen on CGA monitor
« Reply #10 on: March 08, 2013, 12:38:30 pm »
I guess you'd have to identify all the clones and override the behavior you don't want in galaga.ini and then put your galaga specific stuff in the galaga.ini file.  That sucks.