Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Sound stuttering only at 320x240  (Read 1652 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Sound stuttering only at 320x240
« on: December 11, 2011, 03:12:51 pm »
Hello,

I am using Groovymame with the soft15k patch.
I noticed that the sound stutters every few seconds. This happens only with games at 320x240.
All others games run fine. I have the soundsync option enabled.

Any idead what could cause the problem.

Thanks for your help

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6442
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #1 on: December 12, 2011, 11:12:58 am »
That's very weird indeed, there's no reason why 320x240 should be worse than others... something else must be going on, please send me a log one affected game, as it's explained here: http://forum.arcadecontrols.com/index.php?topic=113382.0
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #2 on: December 12, 2011, 12:00:22 pm »
Hi Calamity,

here is a log of Dynablaster.

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6442
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #3 on: December 12, 2011, 12:50:18 pm »
Hi blagger, thanks for the log.

You're running a very old version of GM (12o), get a newer one: http://mario.groovy.org/GroovyMame/WindowsATIDrivers/

Older versions use to disable -soundsync if refresh was somewhat close to target, that doesn't happen now.

BTW I'm seeing you have the Soft-15Khz mode table installed: many games won't find a perfect resolution with that table... if you see the log of Dynablaster it's looking for 328x240 but can only find a suboptimal 336x240 resolution.

Something more: you're using INIs, you must not use them with GM!!! See how GM is recalculating 336x240 but due to the ini it's picking 321x240 instead, so the recalculated modeline is never used!
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #4 on: December 12, 2011, 02:15:21 pm »
Thanks for your answer.

I just deleted the ini file for Dynablaster and now the sound is ok.
Can I delete all ini files in the ini folder?

BTW I have 2 cabs, one horizontal and one vertical. I have both monitors connected to the dual output of my graphics card. In windows I run the clone mode. I remeber that when I tried your drivers a few months ago there was a problem with the clone mode. That's why I use the soft15 patch, since it supports the clone mode.

Thanks for your help

PS: I just realised that the games on my vertical cab are running in the wrong orientation, that is horizontally. When I use the ini file everything is ok. How can I tell groovymame to use vertical orientation without using ini files?
« Last Edit: December 12, 2011, 03:18:36 pm by blagger »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6442
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #5 on: December 12, 2011, 05:31:35 pm »
PS: I just realised that the games on my vertical cab are running in the wrong orientation, that is horizontally. When I use the ini file everything is ok. How can I tell groovymame to use vertical orientation without using ini files?


In mame.ini, use the option -monitor_orientation rotate

I *think* that the clone mode should work fine using VMMaker too.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #6 on: December 13, 2011, 12:54:09 am »
I now used -monitor_orientation rotate and the screen is now vertically orientated, but it is upside down. The onscreen displays of mame are also upside down. How can i change that?

Back in April I tested your modified driver, and I couldn't get the secondary output to work.
I don't quite understand what you mean with "clone mode should work fine using VMMaker".
Should I uninstall soft15 and then install your drivers. Have your drivers now support for the secondary output?
« Last Edit: December 13, 2011, 02:56:00 am by blagger »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6442
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #7 on: December 13, 2011, 06:04:28 am »
I now used -monitor_orientation rotate and the screen is now vertically orientated, but it is upside down. The onscreen displays of mame are also upside down. How can i change that?

Try enabling the -flipy option.

Back in April I tested your modified driver, and I couldn't get the secondary output to work.
I don't quite understand what you mean with "clone mode should work fine using VMMaker".
Should I uninstall soft15 and then install your drivers. Have your drivers now support for the secondary output?

Yeah I remember that, but now thinking about it I see no reason why it shouldn't work. Was it because you didn't have the CCC available to enable cloning? Or didn't it work even with that?

I'm saying this because after having a look at this issue I *think* nothing special should be done to make secondary device work. So just installing the resolutions with VMMaker and using CCC to enabling cloning should do the trick.

I'm working at the moment in a new version of Arcade_OSD which will allow to setup each device independently, hopefully I get some time for it.

To get CCC for 6.5 (=6.11) get the package here:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/radeon-prer300-xp.aspx

Then run the setup and cancel it when you're asked. Go into "C:\ATI\Support\6-11-pre-r300_xp-2k_dd_ccc_wdm_38185\ACE" and just install the CCC pack (not the driver, use the CRT_Emudriver instead).
« Last Edit: December 13, 2011, 06:21:35 am by Calamity »
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 656
    • SCART Hunter
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #8 on: December 13, 2011, 06:33:30 am »
I'm working at the moment in a new version of Arcade_OSD which will allow to setup each device independently, hopefully I get some time for it.

Wow. Awesome!
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #9 on: December 13, 2011, 07:50:26 am »


Try enabling the -flipy option.
After enabling both flipx and flipy the vertical games are now displayed correct.
But unfortunately the horizontal games now upside down.
Those flip options should only be active in vertical mode, not horizontal.
Is there a solution to this problem?


Yeah I remember that, but now thinking about it I see no reason why it shouldn't work. Was it because you didn't have the CCC available to enable cloning? Or didn't it work even with that?

I did have the CCC, but I couldn't get any output to the secondary monitor.
But I will try it again, maybe I made some mistake back then.

Thank you very much for your help

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6442
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #10 on: December 13, 2011, 08:21:07 am »
After enabling both flipx and flipy the vertical games are now displayed correct.
But unfortunately the horizontal games now upside down.
Those flip options should only be active in vertical mode, not horizontal.
Is there a solution to this problem?

The problem there is that it's forcing -ror where it should allow to decide between -ror and -rol. I'll need to fix that in next version.

A possible workaround is to create a file named vertical.ini and add those flipx & flipy settings inside (check MAME doc for more info on this).

I did have the CCC, but I couldn't get any output to the secondary monitor.
But I will try it again, maybe I made some mistake back then.

That's possible, I need to update the driver packages with a possible fix that was not available when you tested them. I'll let you know.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

blagger

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 23
Re: Sound stuttering only at 320x240
« Reply #11 on: December 13, 2011, 09:19:47 am »

A possible workaround is to create a file named vertical.ini and add those flipx & flipy settings inside (check MAME doc for more info on this).

I just tried using vertical.ini and horizontal.ini and this works now.
Thanks a lot for your help.

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31