Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Virtual Boy anyone?  (Read 4072 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Virtual Boy anyone?
« on: May 24, 2010, 05:19:16 pm »
Okay, so many people may not care....

but there is a working virtual boy emulator now, and you can set it up to be only in red and black (but you can leave it as is if you have some old school 3d glasses. It runs most games really well. Everyone will be thrilled when you have their favorite portable on your cab, trust me  :P

I wrote up a short tutorial on my blog if you're interested

http://maximizedemulation.wordpress.com/2010/05/24/virtual-boy-emulator-works-near-perfectly/


Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #1 on: May 24, 2010, 05:57:39 pm »
but you can leave it as is if you have some old school 3d glasses. It runs most games really well.

You mean the red/blue lens glasses?

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #2 on: May 24, 2010, 06:01:00 pm »
yeah ... i think so, the colors come out in blue and red so  I imagine the red and blue glasses will work

Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #3 on: May 24, 2010, 06:05:31 pm »
Cool, I'll see if I can track some down and give it a shot.  :applaud:

Howard_Casto

  • Idiot Police
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 18418
  • Last login:Today at 05:43:25 am
  • Your Post's Soul is MINE!!! .......Again??
    • The Dragon King
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #4 on: May 25, 2010, 02:54:13 am »
I would make some smart-alek remark like:

"Great now all we need is a _______ emulator and we are all set!" 

The problem is I can't think of anything as comparably awful as the virtual boy.  ;)

Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #5 on: May 25, 2010, 10:58:59 am »
N-Gage.

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #6 on: May 25, 2010, 11:29:12 am »

nickynooch

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 319
  • Last login:May 07, 2020, 03:12:27 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #7 on: June 02, 2010, 03:01:32 pm »
Can't wait to add this to maximus arcade this week.  Thanks for the tutorial!  Have you made artwork for Maximus Arcade yet?

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #8 on: June 02, 2010, 04:33:17 pm »
Can't wait to add this to maximus arcade this week.  Thanks for the tutorial!  Have you made artwork for Maximus Arcade yet?

uhhmmm.. unfortunately I wasn't able to find a clean picture of the virtual buy that wouldn't require too much time to fix up.

I just used this pic, I also couldn't find a logo.. i'm not too good at photoshop, so I'm not too sure how to fix the logo I have up.  Here are the pics I used. I'm also looking for the image that spacegoogie use for his mame in his skin, might you know where I can find that?

vboy image

http://www.blastfromthepast.se/blabbermouth/wp-content/uploads/2009/04/virtual_boy_sistem.png

logo
http://media.giantbomb.com/uploads/0/7464/875642-virtual_boy_logo_copie_super.png

Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #9 on: June 02, 2010, 04:59:20 pm »
God what an ugly system.

nickynooch

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 319
  • Last login:May 07, 2020, 03:12:27 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #10 on: June 02, 2010, 05:11:02 pm »
Can't wait to add this to maximus arcade this week.  Thanks for the tutorial!  Have you made artwork for Maximus Arcade yet?

uhhmmm.. unfortunately I wasn't able to find a clean picture of the virtual buy that wouldn't require too much time to fix up.

I just used this pic, I also couldn't find a logo.. i'm not too good at photoshop, so I'm not too sure how to fix the logo I have up.  Here are the pics I used. I'm also looking for the image that spacegoogie use for his mame in his skin, might you know where I can find that?

vboy image

http://www.blastfromthepast.se/blabbermouth/wp-content/uploads/2009/04/virtual_boy_sistem.png

logo
http://media.giantbomb.com/uploads/0/7464/875642-virtual_boy_logo_copie_super.png

Thanks!  I may try to make my own, I think I may have found a clean picture to edit.  If I do, I'll post the pics here.

And I don't think I have the mame pic spacegoogie uses.  I use this one:http://www.cadred.net/personal/mame.png

I had another one with the blur effect and some different games, but I forget where I got it.  If you need it, I'm sure I can get that other one too.
« Last Edit: June 02, 2010, 05:20:25 pm by nickynooch »

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #11 on: June 05, 2010, 05:43:59 am »
thanks for the mame pic, very useful

Marsupial

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 355
  • Last login:Yesterday at 10:27:51 pm
  • I am teh Mars!
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #12 on: June 06, 2010, 09:51:18 am »
N-Gage.

Come on. you cannot compared the early cellphone/console combo with the virtual boy.

The N-Gage had some good titles, was playable. the only downside was the cost, and the low-ergonomics of the phone capability. The 2nd version was already a bit better.

Have you ever played the real Virtual Boy?

After about half an hour on Virtual Tennis, I still could not return the ball. The whole machine was not that great, the graphics was even worst the that old monochrome gameboy, and it had no titles.


I played NES emulation on my N-Gage, you could play 2-player contra with 2 wirelessly linked N-Gage. That was awesome. Try that on the virtual boy!



The V-boy is more of a collectible then a successfull videogame console. Apparently people in the virtual 3D hobby like the machine itself, but its gameplay sucked big time, I think due to limited capability.

I might be wrong. I never studied the V-boy hardware.
« Last Edit: June 06, 2010, 09:54:09 am by Marsupial »
-Mars

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #13 on: June 06, 2010, 01:12:04 pm »
uh.... seriously.  Don't mean to be rude, but I don't really care which is better.  I just know my brother bought the virtual boy, and he regreted it, so it's just funny to have.

Wario land was good though

Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #14 on: June 07, 2010, 10:35:24 am »
N-Gage.

Come on. you cannot compared the early cellphone/console combo with the virtual boy.

The N-Gage had some good titles, was playable. the only downside was the cost, and the low-ergonomics of the phone capability. The 2nd version was already a bit better.

Have you ever played the real Virtual Boy?

After about half an hour on Virtual Tennis, I still could not return the ball. The whole machine was not that great, the graphics was even worst the that old monochrome gameboy, and it had no titles.


I played NES emulation on my N-Gage, you could play 2-player contra with 2 wirelessly linked N-Gage. That was awesome. Try that on the virtual boy!



The V-boy is more of a collectible then a successfull videogame console. Apparently people in the virtual 3D hobby like the machine itself, but its gameplay sucked big time, I think due to limited capability.

I might be wrong. I never studied the V-boy hardware.

Wow. I thought about responding to your post, but then I came to the realization that my point would most likely be lost.  ::)

nickynooch

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 319
  • Last login:May 07, 2020, 03:12:27 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #15 on: June 07, 2010, 12:56:09 pm »
Although not authentic to do it this way, I wonder if editing the colors could make it black and white?

I mean the red is authentic, but darn hard to play for a while.  Still glad I have it in my cab.  I bought my virtual boy for like 20 bucks new, after no one bought them, and I enjoyed mine considering I paid so little for it.  The boxing game was pretty fun.

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #16 on: June 07, 2010, 01:46:08 pm »
Although not authentic to do it this way, I wonder if editing the colors could make it black and white?

I mean the red is authentic, but darn hard to play for a while.  Still glad I have it in my cab.  I bought my virtual boy for like 20 bucks new, after no one bought them, and I enjoyed mine considering I paid so little for it.  The boxing game was pretty fun.

yeah you probably can change it to black and white.. just look up the color code.

mh12

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 125
  • Last login:December 24, 2010, 10:03:57 am
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #17 on: June 08, 2010, 06:05:58 pm »
awesome!!

DONT YOU ALL REALIZE WHAT THIS MEANS?!

SPACE INVADERS IN 3D!!!!  8)

ss, why in the world are you instructions like that, with all the .cfg changes? the default settings are PERFECT. all you need are some old cardboard red/blue 3D glasses! putting on cab now!!

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #18 on: June 08, 2010, 06:16:40 pm »
Ha ha ha

Sorry, but I'm not a fan of those 3d glasses =), hope you enjoy them though

Frigo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 322
  • Last login:December 09, 2011, 04:23:54 pm
  • My spoon is too big.
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #19 on: June 08, 2010, 06:22:43 pm »
They're only a buck on ebay... hmmm it's tempting to add it into the Nesputer...

mh12

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 125
  • Last login:December 24, 2010, 10:03:57 am
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #20 on: June 08, 2010, 06:27:43 pm »
Ha ha ha

Sorry, but I'm not a fan of those 3d glasses =), hope you enjoy them though

first time i saw your site by the way - good job. make a note on the VBoy page though.. you make it sound like you have to config that way. i was confused about how to make it fullscreen (the config file is SO long), and the second post here helped: http://www.yellowdog-board.com/viewtopic.php?t=3549
got it set up fine now

red/blue is still the best 'virtual reality' ever. new life for virtual boy :)

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #21 on: June 08, 2010, 09:23:32 pm »
thanks for the info! I added it to the guide, although I could have sworn I just edited one thing to make it fullscreen.. hmm oh well. For those using maximus I think this command "-fs 1 %file" accomplishes that

-Omar

mh12

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 125
  • Last login:December 24, 2010, 10:03:57 am
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #22 on: June 08, 2010, 09:52:35 pm »
thanks for the info! I added it to the guide, although I could have sworn I just edited one thing to make it fullscreen.. hmm oh well. For those using maximus I think this command "-fs 1 %file" accomplishes that

i had to specify my res. for sure, since by default it went to 800x600, which my monitor can't handle.

and i edited the stretching. virtual boy is 384x224, so i stretch by 1.6 to make it about 640 wide.

but for anyone of thinking of playing this with a J-pac, like it says at http://mednafen.sourceforge.net you will experience some latency. trying to nudge my ship in Space Invaders, my stick was already back at centre before the thing moved. makes the game pretty damn hard. not such a big deal in Wario World, which i also tried.

not sure how this could possibly be resolved. wonder how much difference a joystick emulator would make.

ETA: nevermind.. it actually plays better on my laptop (with keyboard). my cab system just isn't very powerful!
« Last Edit: June 08, 2010, 10:03:26 pm by mh12 »

MazzMn

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 142
  • Last login:March 19, 2013, 12:38:19 am
  • chicken, fight like a robot
    • The IceBox Oak Cocktail Table
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #23 on: June 08, 2010, 10:12:50 pm »
FWIW, Saw this last week...Make your own 3D glasses in 10 seconds
http://www.labnol.org/home/make-3d-glasses/13776/

DillonFoulds

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 605
  • Last login:August 27, 2019, 05:04:44 am
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #24 on: June 10, 2010, 07:04:21 pm »
Bad ideas for consoles time?!?!

SEGA NOMAD!

6 AA batteries, plays full sized Genesis carts. Crappy screen on it (worse than Sega Game Gear!), batteries last about half an hour.

Any other contenders?

92greenyj

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 113
  • Last login:January 02, 2012, 06:19:41 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #25 on: June 12, 2010, 01:57:31 am »
First off, where there even more than like 6 games for the virtual boy? Is it even worth the effort for that few?

Dillon,
That was Segas attempt to rip off the Turbo Grafix Express. The Turbo Express played all the standard TG16 carts, which was, admittedly, far easier as their carts were so small. More like cards really. While the nomad was a good idea, it was just poorly executed, mostly due to the technology of the time.

nickynooch

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 319
  • Last login:May 07, 2020, 03:12:27 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #26 on: July 04, 2010, 12:14:23 pm »
Attached are the pics I made for my cab for virtua boy in maximus arcade.  Sorry it took so long, but here ya go!

Gorotsuki

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 157
  • Last login:March 05, 2011, 10:51:25 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #27 on: July 04, 2010, 01:49:36 pm »
Hey shateredsoul,
You've made a really nice website there.
I'm reading up on everything now.

shateredsoul

  • Trade Count: (+4)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1412
  • Last login:January 25, 2013, 08:23:51 pm
Re: Virtual Boy anyone?
« Reply #28 on: July 14, 2010, 04:11:46 pm »
i'm not sure if this will work for everyon.. but I didn't have to edit the screen size or make it full screen, I just pressed alt+enter to make it full screen and exited.  Whenever I start a game now it starts in fullscreen.