Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Cocktail and split screen  (Read 3081 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Haloman800

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 140
  • Last login:February 07, 2020, 12:40:00 am
  • Awfully Awesome
Cocktail and split screen
« on: July 14, 2016, 01:46:24 pm »
I'm wanting to build a 2 player cocktail machine running hyperspin. Is there software that I can set the monitor to always be split so each player will see the screen?

Pic related is what I mean, but 24/7



Sent from my SM-N920V using Tapatalk


Slippyblade

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3160
  • Last login:December 23, 2020, 10:17:14 pm
  • And to the death god we say, "Not today!"
Re: Cocktail and split screen
« Reply #1 on: July 14, 2016, 01:52:15 pm »
I think MAME has that function built in...  I might be wrong though.

yotsuya

  • Trade Count: (+21)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19690
  • Last login:Today at 01:56:09 am
  • 2014 UCA Winner, 2014, 2015, 2016 ZapCon Winner
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,137636.msg1420628.html
Re: Cocktail and split screen
« Reply #2 on: July 14, 2016, 02:26:44 pm »
Slippy is right,  you do it in MAME.

But your FE won't be split.
***Build what you dig, bro. Build what you dig.***

JDFan

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3437
  • Last login:Yesterday at 04:00:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Cocktail and split screen
« Reply #3 on: July 14, 2016, 02:39:55 pm »
I think Mame only does it for games that support cocktail mode that are 2 player simultaneous - otherwise it just flips the entire screen for each players turn.

If you really want that type of split screen all the time I think the easiest method would be to just build it with 2 smaller monitors and use a signal splitter to run to both monitors. ( Since you mention you are just thinking of building and the monitors are pretty cheap at this point would save the headaches of getting the software working properly for all games.)
« Last Edit: July 14, 2016, 03:01:10 pm by JDFan »

Haloman800

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 140
  • Last login:February 07, 2020, 12:40:00 am
  • Awfully Awesome
Re: Cocktail and split screen
« Reply #4 on: July 14, 2016, 06:27:33 pm »
Thanks guys, I think I'll go with two separate monitors. I am going to get the Xtension Cocktail cabinet, it supports a 23" monitor, so could I use two 14 inch models?

This is the cabinet: http://www.recroommasters.com/Xtension_Classic_Arcade_Cocktail_Cabinet_p/rm-xt-tab.htm

Haloman800

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 140
  • Last login:February 07, 2020, 12:40:00 am
  • Awfully Awesome
Re: Cocktail and split screen
« Reply #5 on: July 14, 2016, 08:38:43 pm »
Upon further research, 14 inch HDMI monitors don't exist. So I'm still looking for a software solution to this, is it possible?

Sent from my SM-N920V using Tapatalk


jtslade

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 746
  • Last login:December 22, 2020, 08:41:30 am
  • Keep it looking originallish!
Re: Cocktail and split screen
« Reply #6 on: July 14, 2016, 08:41:27 pm »
Groovy Arcade


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ms. Pacman Original Cocktail with Non destructive mod to Groovy Arcade Linux with All 4way Vertical Cocktail capable 2 button or less games.


Neo Geo MVS Mame Cab Running Hyperspin, 25" Nanao Arcade Monitor, Mini-pac, ATI Radeon HD 4850 (ATOM-15), IL 8 Way Euro-Sticks from Paradise Arcade, Win XP 64bit, and tons of other junk.


Haloman800

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 140
  • Last login:February 07, 2020, 12:40:00 am
  • Awfully Awesome
Re: Cocktail and split screen
« Reply #7 on: July 14, 2016, 09:27:11 pm »
Groovy Arcade


Sent from my iPhone using Tapatalk
Groovy arcade can split the screen throughout the entire OS?

Sent from my SM-N920V using Tapatalk


JDFan

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 3437
  • Last login:Yesterday at 04:00:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Cocktail and split screen
« Reply #8 on: July 14, 2016, 10:16:47 pm »
Upon further research, 14 inch HDMI monitors don't exist. So I'm still looking for a software solution to this, is it possible?

Sent from my SM-N920V using Tapatalk

Figure it says it fits a 23" widescreen - so the viewable area cut out would be about 20" x 11.3" +/- (cant find any specifics for they system but a quick call to them would verify)  -- If that is the case then 2 15" 4:3 monitors should fit as they are approx 12" x 9" viewable area -- so placing 2 of them together would result in a space needed of 18"x 12" +/- so with a small border between the 2 they should fit the 20x11.3 +/- cutout area of the cabinet.

And depending on the actual dimensions of the top you might be able to fit 2 17" 4:3's in there which would be approx 13.6"x10.2" so would need a cut out of approx 13.6" x 20.4" + a bit for the border area between them but in looking at the cabinet it seems there should be room to cut that size area with a jig saw ( or perhaps they can custom cut it for you if you tell them what you are doing before ordering !)

EDIT: In reviewing the video build they link on the site there is plenty of room for the 2 17" inside the cabinet so it would just be a matter of adjusting the cut out in the top panel ( not sure what type of tools you have or how comfortable you are in using them so whether this is an option kind of depends on that but it is definitely possible.)
« Last Edit: July 14, 2016, 10:30:49 pm by JDFan »

Yenome

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 533
  • Last login:March 17, 2021, 09:47:28 pm
  • Punch a fish. Make a wish
Re: Cocktail and split screen
« Reply #9 on: July 15, 2016, 12:24:45 am »
if you use two monitors just change the mame.ini to use two screens it will work with all games at that point. then you can just set the screens how you need them say back to back or side by side.
Screen on the left is a 27" at 1920 x 1080 one on the right is a 19" at 1440 x 900 all i did was change the one line below to use two screens. pretty much if you get dual screen to work in windows you should only need to change the one line.

#
# OSD VIDEO OPTIONS
#
video                     d3d
numscreens             1 <-- change this to how many screens you're using.
window                    0
maximize                  1
keepaspect                1
unevenstretch             1
waitvsync                 0
syncrefresh               0

#
# OSD PER-WINDOW VIDEO OPTIONS
#
screen                    auto
aspect                    auto
resolution               auto
view                       auto
screen0             auto <--- start here for multi screens if you have diff rotations if one is landscape and the other is portrait
aspect0                   auto
resolution0               auto
view0                     auto
screen1                   auto
aspect1                   auto
resolution1               auto
view1                     auto


ill add a pic of it working in a min
« Last Edit: July 15, 2016, 12:38:53 am by Yenome »
My Gf made me put a sig up. /whipped