Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?  (Read 1298 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

abispac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1160
  • Last login:June 14, 2020, 09:25:30 pm
Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« on: March 29, 2020, 06:44:02 pm »
Hey, iv used google with no luck, so far all solutions use some kind of hardware, so i was wondering if someone here knows a way to output the resolution on a crt arcade monitor. Thanks for any help.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 456
  • Last login:Today at 05:46:47 pm
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #1 on: April 01, 2020, 02:11:52 pm »
I can through DPI/GPIO or with a HDMI2VGA. In both cases, you'll have to use super resolutions as the raspberry pixel clock is very limited.
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

abispac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1160
  • Last login:June 14, 2020, 09:25:30 pm
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #2 on: April 02, 2020, 11:41:07 am »
I can through DPI/GPIO or with a HDMI2VGA. In both cases, you'll have to use super resolutions as the raspberry pixel clock is very limited.
isnt hdmi2vga a piece of hardware? because im looking to achieve this without hardware, thanks

keilmillerjr

  • Trade Count: (+5)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1846
  • Last login:September 12, 2020, 04:13:04 pm
  • Web Developer.
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #3 on: April 02, 2020, 10:17:24 pm »
It can, through composite or gpio.

mamemaniac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 60
  • Last login:September 18, 2020, 04:13:58 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #4 on: April 03, 2020, 08:09:07 am »
It can, through composite or gpio.

Do you have a webpage or info how to hook it up and configure it with the GPIO?

abispac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1160
  • Last login:June 14, 2020, 09:25:30 pm
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #5 on: April 03, 2020, 02:39:35 pm »
 :pics :pics :pics
It can, through composite or gpio.

Do you have a webpage or info how to hook it up and configure it with the GPIO?
:cheers:

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 456
  • Last login:Today at 05:46:47 pm
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #6 on: April 04, 2020, 07:14:41 pm »
You need Gert VGA 666 at least. Devices such as Retrotink are not anymore available for sale.
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

abispac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1160
  • Last login:June 14, 2020, 09:25:30 pm
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #7 on: April 04, 2020, 11:17:52 pm »
what part of without hardware,do you guys dont get?

yotsuya

  • Trade Count: (+21)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19431
  • Last login:Today at 09:37:38 pm
  • 2014 UCA Winner, 2014, 2015, 2016 ZapCon Winner
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,137636.msg1420628.html
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #8 on: April 05, 2020, 01:57:39 am »
The answer to your question is no.
***Build what you dig, bro. Build what you dig.***

abispac

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1160
  • Last login:June 14, 2020, 09:25:30 pm
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #9 on: April 05, 2020, 01:28:48 pm »
The answer to your question is no.
:cheers: its that simple, thank you sir.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 456
  • Last login:Today at 05:46:47 pm
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #10 on: April 16, 2020, 06:01:06 pm »
what part of without hardware,do you guys dont get?
Probably because a PI just has HDMI, GPIO and USB. And among those 3, nothing natively outputs 15kHz without some (hardware) magic. So the question was probably bad.
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

keilmillerjr

  • Trade Count: (+5)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1846
  • Last login:September 12, 2020, 04:13:04 pm
  • Web Developer.
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #11 on: June 23, 2020, 02:05:40 am »
what part of without hardware,do you guys dont get?
Probably because a PI just has HDMI, GPIO and USB. And among those 3, nothing natively outputs 15kHz without some (hardware) magic. So the question was probably bad.

All raspberry pi units to date have composite interlaced and later firmware progressive.

Osirus23

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 739
  • Last login:Today at 12:48:35 pm
Re: Raspberry pi 3b ,can it output 15khz without hardware?
« Reply #12 on: June 28, 2020, 10:52:21 am »
what part of without hardware,do you guys dont get?
Probably because a PI just has HDMI, GPIO and USB. And among those 3, nothing natively outputs 15kHz without some (hardware) magic. So the question was probably bad.

All raspberry pi units to date have composite interlaced and later firmware progressive.

Yep, 240p from the built-in composite jack. So yes, Rpi3 can output 15khz without hardware. I think the OP is bailed on us though.