Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble  (Read 982 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Hello all. I have a PC with win10 running grooveymame 194 on a sony trinitron with a vga to component transcoder. I have been running it for a while but it wasnt really setup right or something, super resolutions didn't seem to be working quite right. I couldn't launch many game also. So I started looking in to it and I found I may not have set up the super resolutions right or something. There is a lot of confusing and scattered  threads on the matter. So I reckoned to make a thread and here I am, I need help my dudes.

I found http://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=290 and have been trying to go through it to get everything working and alonng the way have ran in to some problems. When I change video  auto to video  d3d9ex in mame.ini and launch mame64 I am only getting a black screen. . I launch mame with command line with a game and get this in the command window: invalid video value d3d9ex reverting to gdi while the screen is black and the sound is going all crazy fast forward highpitched.  If I use video auto, mame will launch. There are other issues but I will focus on this one first if anyone can lend me a hand or three!

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #1 on: January 13, 2019, 10:10:04 pm »
also i am not seeing where I can upload the txt log.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #2 on: January 13, 2019, 10:12:30 pm »
OK I see how to upload attachments now whoops. here is where I tried to run sf2 with d3d9ex enabled. Apparently it was running in the background while the screen was black.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #3 on: January 13, 2019, 11:07:07 pm »
well i think I may have actually downloaded the version without d3d9ex? I just now was looking in the google drive download area for 194 groovymame and saw there is a version called grooveymame64_194_017g and another called grooveymame64_017g_d3d9ex. I think I had installed the one without the d3d9ex. I am trying to download the other one and mess with it now.

Arroyo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 884
  • Last login:Today at 12:25:25 pm
  • Budgets are boring
    • newforum.arcadecontrols.com/index.php/topic,156267.0.html
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #4 on: January 14, 2019, 08:38:31 am »
well i think I may have actually downloaded the version without d3d9ex? I just now was looking in the google drive download area for 194 groovymame and saw there is a version called grooveymame64_194_017g and another called grooveymame64_017g_d3d9ex. I think I had installed the one without the d3d9ex. I am trying to download the other one and mess with it now.

Download the one that has d3d9ex.  You just need to put d3d under the video section and you are good to go.  Using video = d3d9ex has been depreciated, instead it’s now d3d.  You are still getting d3d9ex it’s just the call for it in the mame.ini has changed.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #5 on: January 14, 2019, 09:37:18 am »
Yea thanks arroyo, I downloaded the d3d9ex version and put video d3d9ex and it still didn't work. Is there an updated guide that has the correct "up to date" information out there?

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6737
  • Last login:Yesterday at 12:50:18 pm
  • Quote me with care
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #6 on: January 14, 2019, 09:48:11 am »
That guide is outdated.

New versions don't use -video d3d9x anymore. Just leave the default -video auto and GM will automatically enable D3D9ex, as long as you downloaded the correct _d3d9ex build.

Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

Arroyo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 884
  • Last login:Today at 12:25:25 pm
  • Budgets are boring
    • newforum.arcadecontrols.com/index.php/topic,156267.0.html
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #7 on: January 14, 2019, 09:50:59 am »
Yea thanks arroyo, I downloaded the d3d9ex version and put video d3d9ex and it still didn't work. Is there an updated guide that has the correct "up to date" information out there?

Probably a silly question, but do you have direct x installed on your computer?

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #8 on: January 14, 2019, 10:36:07 am »
Hmm I don't know, it's just a standard fresh windows 10 install so if it's something extra I don't think so.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #9 on: January 14, 2019, 10:38:54 am »
dxdiag shows directx 12 is installed

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #10 on: January 14, 2019, 10:56:32 am »
also thanks for everything calamity! This is actually a DIY arcade cabinet I built for my daughter for her birthday and we have had a lot of good hours playing all kinds of mame roms on the crt thanks to your software! Now I just wanna fine tune it and make the screens fit right among a few other issues.

Arroyo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 884
  • Last login:Today at 12:25:25 pm
  • Budgets are boring
    • newforum.arcadecontrols.com/index.php/topic,156267.0.html
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #11 on: January 14, 2019, 12:21:37 pm »
dxdiag shows directx 12 is installed

Sounds like you do.  Sounds like you should go with video = auto as Calamity suggested, just seemed weird to me cause d3d worked for me.  As long as you see good scanlines and “pixels” you should be good.

krick

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 2002
  • Last login:October 11, 2019, 02:40:45 am
  • Gotta have blue hair.
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #12 on: January 14, 2019, 04:06:45 pm »
On Windows 10, you need to install DirectX 9.  Here's the full offline installer...

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109

Hantarex Polo 15KHz
Sapphire Radeon HD 7750 2GB (GCN)
GroovyMAME 0.197.017h_d3d9ex
CRT Emudriver & CRT Tools 2.0 beta 13 (Crimson 16.2.1 for GCN cards)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Intel Core i7-4790K @ 4.8GHz
ASUS Z87M-PLUS Motherboard

Arroyo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 884
  • Last login:Today at 12:25:25 pm
  • Budgets are boring
    • newforum.arcadecontrols.com/index.php/topic,156267.0.html
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #13 on: January 14, 2019, 04:20:43 pm »
On Windows 10, you need to install DirectX 9.  Here's the full offline installer...

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=8109

I thought I read online (and seemed to experience when trying), that you couldn’t go down in version with Direct X?  As it appears he as Direct X 12, is there a way to rollback?

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 6737
  • Last login:Yesterday at 12:50:18 pm
  • Quote me with care
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #14 on: January 14, 2019, 04:51:05 pm »
I thought I read online (and seemed to experience when trying), that you couldn’t go down in version with Direct X?  As it appears he as Direct X 12, is there a way to rollback?

No need to rollback. You'll have DX12 (Windows 10's native) AND DX9 (Windows 10 only ships with basic compatibility DX9 features, you need a specific download to get all of it running).

Anyway OP's issue not caused by lacking DX but by the use of deprecated GM video options as explained above.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

Arroyo

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 884
  • Last login:Today at 12:25:25 pm
  • Budgets are boring
    • newforum.arcadecontrols.com/index.php/topic,156267.0.html
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #15 on: January 14, 2019, 04:55:09 pm »
I thought I read online (and seemed to experience when trying), that you couldn’t go down in version with Direct X?  As it appears he as Direct X 12, is there a way to rollback?

No need to rollback. You'll have DX12 (Windows 10's native) AND DX9 (Windows 10 only ships with basic compatibility DX9 features, you need a specific download to get all of it running).

Anyway OP's issue not caused by lacking DX but by the use of deprecated GM video options as explained above.

Ah I see, it’s OS specific, I am running Windows 7 and had downloaded I believe it is Direct X 11, and in reading tutorials thought maybe I needed version 9 specifically.  Thanks for clarifying.

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #16 on: January 14, 2019, 05:56:56 pm »
I downloaded that directx 9 file. When I run it it, it just extracts a whole bunch of files into a folder, is that right? It asked me where to extract and I made a random folder for it. Is that it? It still shows direct x 12 on dxdiag.

krick

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 2002
  • Last login:October 11, 2019, 02:40:45 am
  • Gotta have blue hair.
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #17 on: January 15, 2019, 08:07:59 am »
Sorry, I guess more instructions would have been helpful. :)

It should have downloaded this file...

directx_Jun2010_redist.exe

When you run the file, it will ask you where to extract it.  Extract it somewhere with a simple path like C:\dx9redist

Once it extracts, go into that folder and run this file...

DXSETUP.exe

Hantarex Polo 15KHz
Sapphire Radeon HD 7750 2GB (GCN)
GroovyMAME 0.197.017h_d3d9ex
CRT Emudriver & CRT Tools 2.0 beta 13 (Crimson 16.2.1 for GCN cards)
Windows 7 Home Premium 64-bit
Intel Core i7-4790K @ 4.8GHz
ASUS Z87M-PLUS Motherboard

lilSkeeter

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • Last login:January 15, 2019, 05:54:02 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Having some trouble getting d3d9ex to work and super resolution trouble
« Reply #18 on: January 15, 2019, 12:59:54 pm »
thx bud