Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: GLSL not working  (Read 3211 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
GLSL not working
« on: January 03, 2015, 06:59:48 pm »
I can't get GLSL to work.

I've followed the guide here:
http://www.mameau.com/mame-glsl-shaders-setup/

and in this thread:
http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,120205.msg1274490.html#msg1274490

but those are for older versions of mame.

I also followed this thread:
http://forums.bannister.org/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=94188&page=4

ran the commands after downloading the NTSC shader and still nothing.

What happens is If i don't have the shader in the proper folder I get an error saying it can't find the shader.
if I add the shader I get no errors and the game runs, but no shader's are being used.
it's as if their not being enabled or running?

i'm using .153 from my distro PClinuxOS.
I've also tried patched & compiled .157 and .149 on this system and on my 64 bit system.

So I'm pretty sure it's me doing something dumb somewhere. ;D
I've registered a Emuversal but havn't had my account approved yet so can't ask there.

does anyone use GLSL and have any pointers for newer versions of mame?

Thanks in advance.




bulbousbeard

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 522
  • Last login:August 25, 2015, 11:58:25 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #1 on: January 03, 2015, 10:08:48 pm »
It works for me on Windows fine. I've never tried it in Linux.

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #2 on: January 04, 2015, 12:14:40 am »
It works for me on Windows fine. I've never tried it in Linux.

Yep. Same PC dual boots into win7 64 bit and with mameuifx had it working fairly easy.
But, I can't boot win7 off a thumb drive as a live os with persistence so I'd like to get it working on Linux.

sairuk

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 26
  • Last login:April 17, 2019, 09:45:19 am
    • mameau
Re: GLSL not working
« Reply #3 on: January 09, 2015, 05:17:55 am »
GLSL works with 156, using the instructions from mameau.com. Compiling 157 atm.

I would check if you have an accelerated xserver running, with direct rendering

Code: [Select]
glxinfo | grep ^direct
mameau - My random bits | Wah!Ki - A Wah!Cade wiki | Mah!Cade - Experimental Wah!cade Branch | ListGen | Lazarus

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #4 on: January 09, 2015, 08:51:23 am »
GLSL works with 156, using the instructions from mameau.com. Compiling 157 atm.

I would check if you have an accelerated xserver running, with direct rendering

Code: [Select]
glxinfo | grep ^direct

Thanks.
I checked the direct rendering on both my main PC with catalyst and my test system with open-source drivers.

However if I wasn't running accelerated xserver i'd expect to get some kind of error or at least have the game run slow as heck.
I'm wondering if its something on my distribution since it's the only one I use right now.

What OS are you using?
I'll try that.

sairuk

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 26
  • Last login:April 17, 2019, 09:45:19 am
    • mameau
Re: GLSL not working
« Reply #5 on: January 11, 2015, 03:35:37 pm »
Linux Mint 17 on that particular machine although you should be able to have it running under you existing distro provided you have acceleration, I would have thought.
mameau - My random bits | Wah!Ki - A Wah!Cade wiki | Mah!Cade - Experimental Wah!cade Branch | ListGen | Lazarus

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #6 on: January 11, 2015, 06:39:10 pm »
Then I'm doing something wrong.
I installed mint 17 with the open source drivers on the same system running hlsl no issue and I get nothing.
No error messages either.
It just isn't showing the affect.

I can get non glsl effects to work though.

Thanks though

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #7 on: February 06, 2015, 10:41:25 am »
A little follow-up.
I got GLSL working.
Even though I had full openGL acceleration in games with the Catalyst driver my system was just ignoring the shaders.
When I removed those drivers & used the default opensource driver everything started working.
Go figure.

erwan

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 4
  • Last login:March 20, 2015, 09:37:11 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #8 on: February 20, 2015, 02:46:41 pm »
I too have problems with GLSL. The effects are not applied, but I don't see any error message.

I had a working install with Ubuntu, but I switched to Arch because it's much faster to load, and I can install only exactly what I need. So I want to insist with my Arch install.

Here is the content of my mame.ini:
gl_glsl                   1
gl_glsl_filter            1
glsl_shader_mame0         /home/arcade/.mame/crt/CRT
(I have a file name /home/arcade/.mame/crt/CRT.vsh that describes the effect.)

Since I had it working with Ubuntu I know that my hardware and the drivers allow to do it. What can I do to troubleshoot that? Is there a log somewhere where I can see what's going on?

Could it be possible that the sdlmame version from the Ubuntu repos is different enough from the Arch one that the settings are incompatible? I think the Arch version is much more recent.

Edit: with -verbose I got this output:

http://pastebin.com/WzTPRJpj
« Last Edit: February 20, 2015, 03:42:11 pm by erwan »

nitrogen_widget

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1166
  • Last login:May 15, 2019, 10:10:13 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GLSL not working
« Reply #9 on: February 20, 2015, 06:07:37 pm »
Did you set your video mode to opengl in the mame .INI?
I can post the relevant parts to mine later tonight.