The NEW Build Your Own Arcade Controls

Software Support => GroovyMAME => Topic started by: Yardley on January 17, 2019, 10:43:21 pm

Title: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Yardley on January 17, 2019, 10:43:21 pm
Hi all, when running Golden Tee Fore 2005 or 2006 (has happened in other cases as well I believe with other emulators), the game speed is very erratic. For example, with Golden Tee Fore 2006, at the beginning intro video, the speed is at like 150% (the audio is super fast, see video below) and then later slows down to about 70% and the announcers voice has that low pitch sound. I have a second PC with the same specs as my GroovyMAME PC (minus the graphics card) running regular MAME on an LCD and this doesn't happen on that one. Any thoughts on how I can fix this?

https://youtu.be/dhHPr9gCJSs
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Trnzaddict on January 21, 2019, 01:30:31 pm
http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,159008.0.html (http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,159008.0.html)



Youíre most likely having the same issue I finally solved last week.

Make a custom ini with the rom name, put:

autosync 0
syncrefresh 0
Triplebuffer 1
changeres 0

If that fixes the issue, I donít know what other games you play but youíll need the same ini files for Carnevil, Area 51 & Maximum Force.

Also, going forward Calamity will not help you unless you post a log, just so you know.
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Yardley on January 21, 2019, 03:23:43 pm
http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,159008.0.html (http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,159008.0.html)



Youíre most likely having the same issue I finally solved last week.

Make a custom ini with the rom name, put:

autosync 0
syncrefresh 0
Triplebuffer 1
changeres 0

If that fixes the issue, I donít know what other games you play but youíll need the same ini files for Carnevil, Area 51 & Maximum Force.

Also, going forward Calamity will not help you unless you post a log, just so you know.

Thanks for the tip about the log. You're right about Carnevil, although Area 51 seems ok for me. I have attached here logs for both Carnevil and Golden Tee Fore 2006 with and without a custom ini. The custom ini did make a difference for Golden Tee, it doesn't speed up crazy fast anymore but it still slows down quite a bit. This can be due to my hardware but if Calamity or someone else can look at the logs to confirm that it's possibly my hardware and not a configuration issue that would be great. For Carnevil, using the custom ini corrects the speed but the image gets squished in the middle of the screen. Pictures below of Golden Tee with and without custom ini and of Carnevil with custom ini showing the squashed image.

Golden Tee without custom ini

(https://i.ibb.co/wy8S20d/IMG-3352.jpg) (https://ibb.co/wy8S20d)

Golden Tee with custom ini

(https://i.ibb.co/tzVYbbj/IMG-3353.jpg) (https://ibb.co/tzVYbbj)

Carnevil with custom ini

(https://i.ibb.co/Pzh171P/IMG-3354.jpg) (https://ibb.co/Pzh171P)
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Calamity on January 21, 2019, 04:14:12 pm
Your custom inis are missing the -triplebuffer part, is it possible that you typed "Triplebuffer" instead of "triplebuffer"?

Also, because you're disabling changeres, you need to force the final desired resolution in then ini, use -resolution 2560x480.
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Yardley on January 21, 2019, 04:43:18 pm
Your custom inis are missing the -triplebuffer part, is it possible that you typed "Triplebuffer" instead of "triplebuffer"?

Also, because you're disabling changeres, you need to force the final desired resolution in then ini, use -resolution 2560x480.

Thanks Calamity, I did have a capital T, fixed that and added the resolution parameter to the custom ini. Carnevil is still squished. I've attached a new log with these fixes applied.
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Calamity on January 21, 2019, 04:52:09 pm
Try removing the changeres 0 option.
Title: Re: GroovyMAME Game Speed Erratic
Post by: Yardley on January 23, 2019, 12:50:43 am
Try removing the changeres 0 option.

That worked! Thanks. Is there somewhere I can learn more about what these parameters are doing? I'd like to understand what is going on and how to determine which resolution to specify when needed.