Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Switchres 2 news: Retroarch beta  (Read 6693 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Switchres 2 news: Retroarch beta
« on: May 24, 2021, 04:54:29 pm »
Hi everyone,

Some of you may have heard of the project we've started about 1.5 year ago to convert the switchres code from GroovyMAME to a library that could be used with other emulators. You may also know hthat since GM 0.227, we've moved to SR2, and Final Burn Neo SDL port can also use SR2. We're very happy to inform you that we've been working with Alphanu from Retroarch to get SR2 implemented into it. So after a few weeks of work, you can enjoy a Windows 64bits beta version at http://dl.free.fr/v2PmXBn7J

Main highlights :
  - pretty easy to configure
  - works on both Windows/Linux
  - you may configure it better by dropping a switchres.ini at the same level of the RA binary and customize this file as you wish. In that case, set the monitor preset to INI inside RA. You can get a basic switchres.ini at https://raw.githubusercontent.com/antonioginer/switchres/master/switchres.ini

We do hope this will get integrated into RA shortly :)
« Last Edit: May 26, 2021, 05:28:03 pm by Substring »
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

RKnees

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
  • Last login:August 14, 2021, 06:13:56 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #1 on: May 25, 2021, 06:23:06 am »
This is awesome! Great work, going to try this


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

pakoman

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 151
  • Last login:October 18, 2021, 09:09:48 am
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #2 on: May 25, 2021, 08:45:03 am »
That's really great! Thanks for the work.

PS: People telling off Retroarch in 3,2,1... :lol

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #3 on: May 25, 2021, 12:56:21 pm »
Everyone's opinion about RA. What matters is that there is a new emulator that uses SR2 and with it you can emulate quite a number of systems  ;)
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

alex2005

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 113
  • Last login:October 19, 2021, 12:38:59 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #4 on: May 25, 2021, 01:39:41 pm »
Thanks for all your efforts! Tried it and working perfectly fine so far  :cheers:

donluca

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 222
  • Last login:Yesterday at 05:57:46 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #5 on: May 25, 2021, 03:21:42 pm »
  - works on both Windows/Linux

Wow, does this work on non-x86 platforms as well?

I have a Playstation Mini and a Pandora's Box both loaded with retroarch, it would be great to get exact native resolution out of the various retroarch cores!
On a scale of fakeness, from more genuine to more fake, we'd have:

1.- Plastic plants (cf. Fake Plastic Trees)
2.- Inflatable dolls
3.- Arcade cabinets with LCD monitors

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #6 on: May 26, 2021, 03:29:10 am »

Wow, does this work on non-x86 platforms as well?

I have a Playstation Mini and a Pandora's Box both loaded with retroarch, it would be great to get exact native resolution out of the various retroarch cores!
Now that IS a good question ! Here are the requirements (or limitations, depends on your point of view hehe):
- needs C++11, that's not the case of all platforms RA runs on according to their dev team
- as of now, it still requires X running
- No Wayland, this will probably never happen
- KMS would be the way to go for them, but I'm working on it for now, will keep you informed if you wish

If you want to give a try by yourself, here is the repo used for making the merge request at Retroarch: https://github.com/alphanu1/MME4CRT
I wish you luck to setup a cross-compile environment for these boards ;)

Edit: in the case of fbdev only devices, won't work I'm afraid
« Last Edit: May 26, 2021, 05:05:06 am by Substring »
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

donluca

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 222
  • Last login:Yesterday at 05:57:46 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #7 on: May 26, 2021, 07:50:08 am »
Eh... so much to do, so little time... :(

I already have a cross-compiling setup (for other reasons) but I lack the time to invest into studying how those devices are made and what is required.

By all means, please do keep us informed on all developments on this via this thread whenever you have time.

EDIT: having this working on the raspberry Pi would be a great first step.
On a scale of fakeness, from more genuine to more fake, we'd have:

1.- Plastic plants (cf. Fake Plastic Trees)
2.- Inflatable dolls
3.- Arcade cabinets with LCD monitors

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #8 on: May 26, 2021, 09:44:23 am »
It works as it used to work on Pi using VicdeoCore specific code. Alphanu will soon add Pi compatibility to switchres, then simply code the SR2 code in RA, nothing specific to Pi.

The real deal will be to modeswitch on KMS ... From the SR point of view, it's probably complicated I'm afraid, it will probably be a per emulator evolution. There also comes the problem of SDL2, kernel version etc ... let's see if I can make it in RA at first ^^
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

androtaz08

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 118
  • Last login:September 30, 2021, 12:38:02 pm
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #9 on: May 26, 2021, 11:18:20 am »
anyone else having issues with RA not choosing the correct resolution? I played a SNES game and everything worked great. however any time i load a game since it defaults to 2560x248.if i go into setting and manually select the correct super res it performs just fine. Also this version still has the issue of not switching back to desktop resolution upon exiting RA.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #10 on: May 26, 2021, 01:04:39 pm »
anyone else having issues with RA not choosing the correct resolution? I played a SNES game and everything worked great. however any time i load a game since it defaults to 2560x248.if i go into setting and manually select the correct super res it performs just fine. Also this version still has the issue of not switching back to desktop resolution upon exiting RA.

There were some changes since I uploaded the binary. Try this new binary http://dl.free.fr/v2PmXBn7J
« Last Edit: May 26, 2021, 05:27:48 pm by Substring »
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

androtaz08

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 118
  • Last login:September 30, 2021, 12:38:02 pm
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #11 on: May 28, 2021, 05:47:39 am »
deleted my old config file and started from scratch seems to work much better than older versions. AM I correct in setting monitor preset as custom and pasting the same values as my name ini in the switchres ini?

makya

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 22
  • Last login:October 13, 2021, 12:39:09 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #12 on: May 28, 2021, 06:42:34 am »
What are the advantages of RA over groovymame/mess?

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #13 on: May 28, 2021, 08:10:37 am »
deleted my old config file and started from scratch seems to work much better than older versions. AM I correct in setting monitor preset as custom and pasting the same values as my name ini in the switchres ini?

Kinda. At least monitor presets are the same, as well as crt_ranges. You can get a full file at https://github.com/antonioginer/switchres/blob/master/switchres.ini

What are the advantages of RA over groovymame/mess?
Retroarch has a much better consoles emulation than Mame, with a (wide) choice of emulators for classic consoles (SNES, NES, Megadrive, MAster System, etc ...). There are some arcade cores too (final burn neo, various MAME version accross the years, flycast for Naomi/atomiswave etc ...)
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

totozero

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 54
  • Last login:October 17, 2021, 07:10:39 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #14 on: June 01, 2021, 05:30:26 am »
Hi Substring, thanks for the heads-up.

However, could you elaborate on what are the main advantages of SR2 over regular crt switchres already available in Retroarch builds ?

I'm sure there are some but I've been running it so far on a 15khz setup without noticing issues (ie for 8/16 bits systems).

EDIT : Am I right assuming you don't need to run vmmaker and generate custom resolutions anymore ?
« Last Edit: June 01, 2021, 06:56:11 am by totozero »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7178
  • Last login:October 10, 2021, 07:55:06 am
  • Quote me with care
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #15 on: June 01, 2021, 11:05:41 am »
However, could you elaborate on what are the main advantages of SR2 over regular crt switchres already available in Retroarch builds ?

Now the modeline code is the same as in GM, this means that now modelines in RA are dynamic on Windows too, before it was only on Linux.

The same monitor presets that GM uses are now available in RA, so the centering of modes, or any geometry adjustments you apply to a custom monitor preset can be shared by both.

Quote
EDIT : Am I right assuming you don't need to run vmmaker and generate custom resolutions anymore ?

You still need to run vmmaker to add the basic "dummy" modes, just like you do for GM. These are then adjusted as required by SR2. E.g., before you needed to add separate modes for PAL and NTSC (50 vs 60 Hz). This is no longer required, just a let vmmaker add its dynamic mode list (all 60 Hz) and SR2 will set the required refresh to 50 or 60 Hz depending on the target game.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

schmerzkaufen

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 725
  • Last login:October 08, 2021, 12:40:00 pm
  • I want that recipe
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #16 on: June 01, 2021, 12:58:10 pm »
Welp, if Groovy helps RA rise from mediocrity, isn't that TREASON to MAME !?  :laugh2:
GravyMOM LCD user, Ryzen 5600X, RX Vega 56 OC, W10

R-Typer

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 131
  • Last login:Yesterday at 05:35:08 pm
  • C64 Rulez!!!!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #17 on: July 05, 2021, 02:09:25 pm »
ok I tried latest retroarch 1.9.6 and it crashes when I enable switchres on 15khz. is this because I still use old 12.6 crt emudriver version? I dont wanna to migrate to latest crt emudrivers as these are very slow performing in 3D on pcsx2 and flycast emulators. I use win 7 x64 and radeon 7850.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 210
  • Last login:Yesterday at 03:27:00 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #18 on: July 05, 2021, 03:25:22 pm »
ok I tried latest retroarch 1.9.6 and it crashes when I enable switchres on 15khz. is this because I still use old 12.6 crt emudriver version? I dont wanna to migrate to latest crt emudrivers as these are very slow performing in 3D on pcsx2 and flycast emulators. I use win 7 x64 and radeon 7850.
For pcsx2 d3d11 it's better on AMD; redream it's better (great vsync) and faster than flycast.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 210
  • Last login:Yesterday at 03:27:00 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #19 on: July 19, 2021, 12:36:48 pm »
Hi, yesterday i did some testings on RA 1.9.6, always with rgui menu (menu_driver = "rgui")

Great results from SR 2.0. For example for Genesis cfg

crt_switch_center_adjust = "0"
crt_switch_hires_menu = "false"
crt_switch_porch_adjust = "0"
crt_switch_resolution = "1" --> for switch to 15khz.
crt_switch_resolution_super = "native" --> for use native resolutions, with SR 2.0 and Windows isn't necessary create modelines with vmmaker!
crt_switch_resolution_use_custom_refresh_rate = "false"
crt_switch_timings = ""
crt_video_refresh_rate = "60.000000"


For GBA i need some tweaks, using a custom mGBA/mGBA.switchres.ini
crt_switch_resolution = "4" --> use switchres.ini settings
custom_viewport_height = "160" --> original height resolution of GBA
custom_viewport_width = "240"
user_mode                 240x200 --> this setting in switchres.ini for "force" gba resolution.


The next step will be implant SR 2.0 to Mednafen  ;D

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #20 on: July 19, 2021, 02:53:17 pm »
The next step will be implant SR 2.0 to Mednafen  ;D

*cough* emu4crt was our first guinea pig a little more than a year ago *cough*
*cough* and it works rather fine, just SR2 was missing a few features at that moment *cough*
*cough* greetings to silmalik who invested quite some time to port emu4crt to SR2 *cough*
*cough* check emu4crt branches, one is self explanatory  ;D *cough*

Anyway, thank you for your experience on Retroarch, I hope it will convince some more people to go full SR2 on their rig. It could save their life  :laugh:
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

totozero

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 54
  • Last login:October 17, 2021, 07:10:39 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #21 on: July 25, 2021, 08:38:59 am »
@substring, hi mate, the link you provided for the binaries is dead on my side.
I wanted to give it a try on my new crt box but I canít.
Can you fix it or did you delete it on purpose ?
Thanks.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #22 on: July 25, 2021, 04:45:18 pm »
This is all in Retroarch since 1.9.5, so it's part of the official retroarch releases since
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

totozero

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 54
  • Last login:October 17, 2021, 07:10:39 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #23 on: July 26, 2021, 05:23:13 am »
Yay,
I haven't figured out it's been added to main branch.
Thanks man.

arkive

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 6
  • Last login:August 28, 2021, 12:31:07 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #24 on: August 04, 2021, 11:14:37 am »
Hi guys, I was wondering if there's some sort of recent step-by-step guide somewhere regarding using switchres in RA. There is one by CD Cruze out there, but it's a bit outdated.

Alternatively, could anybody be so kind and post a short how-to regarding the latest version? I have some experience with it in general, having previously ran RA on crtemudriver, but back then it was only working well if I kept switchres off and just used custom superresolutions, manually saving configs for each platform. I've tried to sort it out yesterday with the latest RA but it was all over the place - games run but there are scaling artefacts.

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 676
  • Last login:Yesterday at 09:24:56 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #25 on: August 05, 2021, 05:35:24 am »
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 210
  • Last login:Yesterday at 03:27:00 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #26 on: August 08, 2021, 02:57:11 am »
For GBA i need some tweaks, using a custom mGBA/mGBA.switchres.ini
crt_switch_resolution = "4" --> use switchres.ini settings
custom_viewport_height = "160" --> original height resolution of GBA
custom_viewport_width = "240"
user_mode                 240x200 --> this setting in switchres.ini for "force" gba resolution.


It's fixed on 1.9.7 version, with crt_switch_resolution = 1 works fine now. Probably SR 2.0 updates fixed the problem on RA.

arkive

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 6
  • Last login:August 28, 2021, 12:31:07 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Switchres 2 news: Retroarch beta
« Reply #27 on: August 09, 2021, 02:55:57 pm »
This hsould be a good starting point: https://mme4crt.alphanudesign.co.uk/forum/showthread.php?tid=1811

Thank you. I did get it running eventually, I think the problem was old drivers.

I could still use a proper beginner's guide, since there are just so many variables. And RA + SR itself is still a bit of a minefield. At the moment, starting from a basic config with just few changes, as per that Wiki page, the most popular platforms seem to work okay - as in, the resolutions switch to the correct ones. There are some black bars though, whereas previously I think the screen was filled?

Other cores cause problems: eg Atari ST switches to a weird 2560x544, Saturn & PSX also behave oddly. Some other cores I had to tweak with Custom AR, which in turn broke the main menu. As per usual with RA I'm not quite sure how I should be saving configs too - leave Save On Exit on, or off? Use Overrides, or tweak per-core cfgs manually with Notepad?

Any chance somebody with a "sorted" setup could post their retroarch.cfg, and perhaps an example of a per-core config?