Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2  (Read 3996 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« on: December 06, 2020, 09:37:33 pm »
Hi every one,

I patched this great PC emulator for my arcade cabinet and i'm very happy with it.

New features:
   - 320x200@60hz vga timmings (no more 320x200@70hz are needed, more smooth for crt purposes running without slowdowns at full 100%)
   - autoswitch resolutions in fullscreen (borderless / exclusive modes). I strongly recommend fullscreen exclusive mode

Future changes:
   - opengl suport for linux (now only direct3d)
 
Download Link: pcem4crt download file
GITHUB Link: https://github.com/psakhis/pcem4crt

Recommendations for automation:
   - Install software inside hdd vhd/img files (one for every different configuration 486, xms, pentium, ems, ...)
   - Configure different machines with these img files
   - Every autoexec.bat of this machines run a floppy a:\start.bat  (360kb img disk file)
   - Every floppy img starts a different software from hdd vhd/img file, configure this floppy img at start emulator.

Thanks for Authors:
 PCEM        https://pcem-emulator.co.uk/
 Switchres  @Calamity






« Last Edit: September 24, 2021, 03:33:31 pm by psakhis »

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 690
  • Last login:Today at 08:42:07 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #1 on: December 07, 2020, 01:59:46 pm »
Hey !

Patched with ? May I suggest you take a look at the switchres library that Calamity has exported from GM ? this would make it portable to Linux :)
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #2 on: December 07, 2020, 03:35:17 pm »
I used libswitchres, it's really easy with wrapper opening .dll/so. Really good @Calamity works  :applaud:

I needed to modify a lot of pcem src files because BITMAP variable caused conflicts window.h, i should prepare patch files for the future...

All modifications are portable to the linux but i don't have installed any for test. All the src files are included on download file.

Emulator works really really well, just incredible DOS games with CRT. :cheers:




Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 690
  • Last login:Today at 08:42:07 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #3 on: December 07, 2020, 03:38:23 pm »
then give a link to the source and I'll see how linux behaves ;)
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #4 on: December 07, 2020, 03:44:04 pm »
I modified "wx-sdl2-display-win.c", i think "wx-sdl2-display.c" it's the same for linux version. You can see in "src folder" of 7z file.

I think there aren't more files affected for windows vs linux.
When i detected a resolution change i launch an even to SDL for switchres
Quote
if (event.window.event == SDL_WINDOWEVENT_MAXIMIZED) {                       
                         if (video_fullscreen_mode == 0) {    
                            if (vid_resize!=0) //patch
                              vid_resize=0;                               
                                pclog("Maximized Switchres %i x %i!!!\n", event.window.data1,event.window.data2);     
                                SetMenu(hwnd, menu);
                      SDL_SetWindowFullscreen(window, 0);
                      SDL_SetWindowSize(window, remembered_rect.w, remembered_rect.h);
                      SDL_SetWindowPosition(window, remembered_rect.x, remembered_rect.y);
                      SDL_WarpMouseGlobal(remembered_mouse_x, remembered_mouse_y);
                      device_force_redraw();                                                       
                                update_switchres(event.window.data1,event.window.data2);
                                window_doinputgrab = 1;                                
                                window_dofullscreen = 1;           
                         }   
                          if (video_fullscreen_mode != 0) {  //needs vid_resize = 1 or 2     
                             if (vid_resize==0) //patch
                              vid_resize=1;                                                                       
                             pclog("Exclusive Switchres %i x %i!!!\n", event.window.data1,event.window.data2);                                            
                                update_switchres(event.window.data1,event.window.data2);                               
                                display_resize(event.window.data1,event.window.data2);                                   
                                window_dofullscreen = 1;     
                               
                         }





Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 690
  • Last login:Today at 08:42:07 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #5 on: December 12, 2020, 11:23:17 am »
Just saw your github repo. If you allow me to share my opinion : you shouldn't embed the switchres code. If there is any update (and there will), you won't benefite from them. Eventually use a github submodule.

But I understood you used the shared library + API, right ? You didn't instanciate a switchres_manager object ?

Anyway, you can make + make install switchres. On linux at least, it will put the required files at their good place, and even drop a pgk-config .pc file. So it's a good way to get things done easily
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #6 on: December 12, 2020, 01:26:02 pm »
I try to do that, i'm a github noob (15 years without programming xD).

Effectively i use API with wrapper, so only needs a .dll/.so switchres file.


..
+void svga_switchres_init() {
+const char* err_msg;
+
+   pclog("Switchres %s.\n", LIBSWR);
+
+   // Load the lib
+   dlp = OPENLIB(LIBSWR);
..



Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7197
  • Last login:Yesterday at 12:10:12 pm
  • Quote me with care
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17
« Reply #7 on: December 18, 2020, 11:00:23 am »
Hi psakhis,

It's a very nice surprise that you've implemented libswitchres in this emulator, thank you!
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #8 on: September 24, 2021, 03:35:36 pm »
17.2 is out!

Updated to the last switchres version and fixed some super resolutions problems on exclusive mode.






Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 690
  • Last login:Today at 08:42:07 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #9 on: September 27, 2021, 02:20:15 pm »
Out of curiosity : what would be left to get it working on linux ?
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #10 on: September 27, 2021, 04:14:41 pm »
Out of curiosity : what would be left to get it working on linux ?
I think similar changes on wx-sdl2-display.c used by OpenGL (aka Linux), it's all. I will do in 17.3 version  :laugh:

Substring

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 690
  • Last login:Today at 08:42:07 am
  • Forking GroovyArcade
    • forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,160023.0.html
    • GroovyArcade active fork
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #11 on: September 29, 2021, 03:28:55 am »
More general questions as I don't know that emulator :
- can it run windows ?
- does it handle any resolution like CGA, EGA, VGA, SVGA ? or it's just a fixed 320x240 for example ?
- how does it run compared to Dosbox ? how is the configuration ?
GroovyMAME / GroovyArcade discord: https://discord.gg/YtQ6pJh
GroovyArcade doc: https://gitlab.com/groovyarcade/support/-/wikis/home

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #12 on: September 30, 2021, 03:07:02 pm »
More general questions as I don't know that emulator :
- can it run windows ?
- does it handle any resolution like CGA, EGA, VGA, SVGA ? or it's just a fixed 320x240 for example ?
- how does it run compared to Dosbox ? how is the configuration ?
It's a PC emulator, not DOS emulator. Definetily yes, windows runs perfectly. You can choose machine settings (cpu, motherboard, graphics card, sound card, etc.)

I needed to configure msdos 6.0 with floppy disks for boot! It's really impressive at all!

I have different settings depending on the game (486, pentium, xms boot, ems boot, etc.)

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #13 on: October 16, 2021, 02:33:45 pm »
Applied changes to wx-sdl2-display.c for linux building but not tested.

I compared this fork with dosbox-pure (aladdin, caveman ninja, etc.) and only i can say you have to see it for yourselves. Night & Day...

Aladdin for example


« Last Edit: October 21, 2021, 02:47:51 pm by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #14 on: October 27, 2021, 03:17:23 am »
Big thanks psakhis for this version. I'm eager to test Prince of Persia 2 and Turrican II along with some other lores games on my CRT :)

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #15 on: October 27, 2021, 08:39:05 am »
Big thanks psakhis for this version. I'm eager to test Prince of Persia 2 and Turrican II along with some other lores games on my CRT :)
If you need help for configure emulator i can provide you my config files.

I strongly recommend choose Tsleng gpu, some dos game are more compatibilty with this card.

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #16 on: October 28, 2021, 02:36:30 pm »
I finally managed to put Turrican 2 and some other games on VHD but I have difficulties to run games without choppy movement and non stretched screen so I have some questions:

What resolutions I should have generated ? Turrican 2 uses 608 x 457 :|
PCemCRT works with multimonitor setup?
How can I quit emulation from full screen? I know how to go back to window but without any menus.
« Last Edit: October 28, 2021, 02:42:34 pm by haynor666 »

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #17 on: October 28, 2021, 03:35:42 pm »
I tested Turrican II on my cabinet and works perfect at 15khz

1) Do you configured switchres.ini file with your monitor specs?
2) PCemCRT works on all monitors ruled by switchres
3) Yeah, exit the emulator is not easy by the way. I use a autohotkey script for kill the process with my hotkey button.

#Persistent
#SingleInstance force
DetectHiddenWindows, On
SetTitleMatchMode, RegEx
Joy10::
 
if GetKeyState("Joy12") {
   WinGet, pcem_id, PID, i)^ahk_class PCem
   Process, Close, %pcem_id%     
   ExitApp     
}   
return


Check your machine config for start at fullscreen, too
..
[SDL2]
screenshot_format = png
screenshot_flash = 1
custom_width = 640
custom_height = 480
fullscreen = 1
fullscreen_mode = 1
scale = 1
scale_mode = 1
vsync = 1
focus_dim = 0
alternative_update_lock = 0
render_driver = direct3d
..
« Last Edit: November 01, 2021, 01:58:16 pm by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #18 on: October 28, 2021, 04:05:27 pm »
I didn't set up switchres.ini because I need first tests with generic_15. Now I switched to modified custom range.

So far only Prince of Persia 2 appears to be working fine. Turrican 2 is stretched, Pinball Dreams and Doofus has some weird scrolling.

My machines were indeed not configured properly :)

Turrican 2 appears still to use some stretching. It's clearly visible on loading screen. This hovewer does not use typical 320x200.
« Last Edit: October 28, 2021, 04:12:31 pm by haynor666 »

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #19 on: October 28, 2021, 05:07:56 pm »
I filmed with my poor phone..but works pretty well i think (no stretched)


haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #20 on: October 29, 2021, 03:41:33 am »
psakhis, could post your generated resolutions? I think I miss something in my system. I'll try to log session (if it's possible).

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #21 on: October 29, 2021, 05:29:27 am »
I notice pcem_debug.exe was not builded correctly. Download https://drive.google.com/file/d/1TfMMmfzO0V6btXqCwFbcJYbM3V7V__UM/view?usp=sharing

Check switchres.ini modeline_generation
# Enable on-the-fly generation of video modes
   modeline_generation       1

My log only generates 25kb (i don't know why for the moment). Check in pcem.log if bios run as expected
Exclusive Switchres 720 x 400!!!
Orignial resolution expected: 720x400@60.000000-1
Got resolution: 2560x480i@60.000000


haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #22 on: October 29, 2021, 06:24:53 am »
Generation on the fly works, I can see this clearly for example from interlaced to progressive I just don't know why it picks wrong one (if this is the problem) and applaying stretching.

After I corrected configs:
Doofus (very old and quite nasty game - does not like many video cards) works fine,
Pinball Dreams 2 works generally smoth but looks like it has some frame skipping (still much better than running this game from DOSBox)
Prince of Persia 2 works fine
Jim Power is hard examine because game needs specific hardware to run smothly even in DosBOX so I'm skipping tests here

I didn't tested so far any 3D game.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #23 on: October 29, 2021, 06:39:24 am »
Attach your config files and switchres.ini and i will test on my cab with your conf.

Can you test Jazz Jackrabbit? It's 320x199 and 60hz.

EDIT: I have pinball dreams 2 with a Pentium machine configured.
« Last Edit: October 29, 2021, 06:41:49 am by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #24 on: October 29, 2021, 08:20:05 am »
I'm at work so I don't access to my retro PC but I look at Turrican 2 resolution and it uses 304x228 which is not standard for DOS games.
Ideally I should have black borders on top and bottom but game is filling whole screen.
« Last Edit: October 29, 2021, 08:21:41 am by haynor666 »

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #25 on: October 29, 2021, 10:39:58 am »
You are right. I see this resolution on my log file.

Exclusive Switchres 304 x 228!!!
Orignial resolution expected: 304x228@60.000000-0

If you activate verbose mode on switchres.ini you see resolutions changes.

Switchres: normal (304x228@60.000000)->(304x240@60.000000)
   rng(0):  304 x 240_60.000000p 15.600000 [integ] scale(1, 1, 1) diff(0.00, 2.69, 0.0000) ratio(1.000, 1.053)
Switchres: Modeline "304x240_60 15.600000KHz 60.000000Hz" 6.146400 304 316 345 394 240 241 244 260   -hsync -vsync
sr_add_mode: got mode 304x240@60.000000 type(101)
sr_refresh_display: no refresh required
Inside sr_switch_to_mode(304x240@60.000000)
Switchres: Calculating best video mode for 304x240@60.000000 orientation: normal


EDIT: if you have 304x228 modeline installed, switchres changes to it. Or force with user_mode and allow_refresh_mode.
« Last Edit: October 29, 2021, 12:39:27 pm by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #26 on: October 29, 2021, 02:31:20 pm »
Ok, I see why I have stretched Turrican 2 - 304x228 is not possible so VMMaker generates 2560x232. 4 lines ekstra.

How to tell emulator to fit 2560x232 without stretching?

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #27 on: October 29, 2021, 04:02:16 pm »
Test with this setting on config machine --> video_fullscreen_scale = 1
« Last Edit: November 01, 2021, 01:57:55 pm by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #28 on: October 29, 2021, 04:22:18 pm »
This produced interlaced mode

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #29 on: October 29, 2021, 05:16:49 pm »
I found some blurry with this setting too..  :badmood:

Can you try this? https://drive.google.com/file/d/1MVlAUMoQjp8tUrQHhwdx57wJPXf2TSK7/view?usp=sharing

With allow_hardware_refresh activated and not.
  - If you active it, probably try to get native resolution
  - If not, probably try super resolution

EDIT: video_fullscreen_scale = 0
« Last Edit: October 29, 2021, 05:39:30 pm by psakhis »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7197
  • Last login:Yesterday at 12:10:12 pm
  • Quote me with care
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #30 on: October 30, 2021, 06:16:25 am »
allow_hw_refresh is only usable in the game only switches to 1 mode at the beginning.

The emulator has to manage the borders when using integer scaling, e.g. 228 vs 232 should be handled gracefully by adding borders automatically without the need of user's interaction.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #31 on: October 30, 2021, 10:26:42 am »
allow_hw_refresh is only usable in the game only switches to 1 mode at the beginning.

The emulator has to manage the borders when using integer scaling, e.g. 228 vs 232 should be handled gracefully by adding borders automatically without the need of user's interaction.
If i use allow_hw_refresh when i kill PCem.exe process new modelines created are permanent (non delete). If i restart emulator switchres use them.

Tip: no use allow_hw_refresh for this emulator (i like a short list of modelines), if a game needs a very specific modeline, add it manually.


Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7197
  • Last login:Yesterday at 12:10:12 pm
  • Quote me with care
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #32 on: October 30, 2021, 10:33:57 am »
The idea is the emulator doesn't need x228 or x237, because all those are covered perfectly by x240 by means of integer scaling. I see those RA tutorials adding new super resolutions to the list when it's usually unnecessary.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #33 on: October 30, 2021, 10:48:37 am »
The idea is the emulator doesn't need x228 or x237, because all those are covered perfectly by x240 by means of integer scaling. I see those RA tutorials adding new super resolutions to the list when it's usually unnecessary.
Ok i will see if i can do this in emulator. THX!

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #34 on: October 30, 2021, 12:45:17 pm »
Problem is I can't get integer scalling. No matter what I set I still have 228 stretched to 232. Only mode config combination produces black screens.

Since there is possible to generate 2560x200 in VMMaker all games that use 320x200 works without pixel artefacting.
« Last Edit: October 30, 2021, 12:48:48 pm by haynor666 »

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #35 on: October 30, 2021, 01:02:55 pm »
Yeah, generate normal super resolutions 2560x200, 2560x240, 2560x480 and force use them on switchres.ini

user_mode 2560x0

It's the easy way.

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #36 on: October 30, 2021, 02:48:20 pm »
I attached my configs. Maybe something interesting You will find.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #37 on: October 30, 2021, 04:02:56 pm »
It's working correctly. Switchres calculate 240p (best mode available) for Turrican II.

Probably i will need check how emulator output when resolution it's higher than mode output without scaling.

EDIT: Test this version https://drive.google.com/file/d/1OwWyjwHHZ00iYFFL_bPScnolLTUN0G6k/view?usp=sharing. I follow @Calamity recomendation and now only needs 240p and 480p modes, others fill screen with border. I recommend use 2560 super resolution on switchres.ini "2560x0" on user_mode for lock non native resolutions.
« Last Edit: October 31, 2021, 04:32:09 am by psakhis »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1315
  • Last login:November 05, 2021, 08:41:52 am
  • retro maniac
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #38 on: October 31, 2021, 11:04:45 am »
Prince of Persia 2 looks ok (320x200), Settlers looks ok (360x240) but Turrican 2 still looks like stretched. I've made screenshot and view it on amiga just to see how it should look.

I don't know what is happening. Hiscore table clearly to me has blurred font on the bottom.

psakhis

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 236
  • Last login:Yesterday at 02:09:08 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Re: pcem4crt - pcem mod for crt v17.2
« Reply #39 on: October 31, 2021, 12:32:38 pm »
I doesn't have Amiga and i can't compare versions..for my eyes looks good and patched with 59hz for smooth scrolling..

You can try to add 304x240@59 modeline, but i doesn't see any difference with native and 2560 super resolution