Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: Tube swap question. G1 voltages  (Read 2953 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Onji

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 169
  • Last login:March 11, 2022, 02:50:23 pm
Tube swap question. G1 voltages
« on: October 23, 2021, 06:11:36 pm »
I have a K4903 that came out of a moon patrol. I'm considering swapping the tube out.

My current tube is a:
Model                  Size   B&K Socket   B&K Heater Voltage   B&K G1 Voltage       Sencore Socket   Sencore Heater Voltage   Sencore Bias
19VMCP22           19           23                        6.3                    50                       23                       6.3                            D


I may pick up this one:
Model            Size   B&K Socket   B&K Heater Voltage   B&K G1 Voltage       Sencore Socket   Sencore Heater Voltage   Sencore Bias
A48QAD220X   19          23                        6.3                      70                          23                       6.3                            D

As you can see the G1 voltage is higher than my current one.

After a LOT of reading around, folks seem to think that G1 voltage isnt all that important with tube swaps. Some have swapped to higher AND lower values and they've been ok.

Is that the case?

I just want to be certain.

thanks


« Last Edit: October 23, 2021, 06:13:31 pm by Onji »

buttersoft

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1408
  • Last login:Today at 06:27:53 am
  • Is running at 15kHz
Re: Tube swap question. G1 voltages
« Reply #1 on: October 25, 2021, 06:31:59 am »
I... think you're right. I believe the G1 gets compensated when you turn up the G2 Screen pot (normally on the flyback).

Onji

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 169
  • Last login:March 11, 2022, 02:50:23 pm
Re: Tube swap question. G1 voltages
« Reply #2 on: October 26, 2021, 07:35:17 am »
Thanks @buttersoft yeah I'm leaning more towards the "it'll be fine" side so far.

buttersoft

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1408
  • Last login:Today at 06:27:53 am
  • Is running at 15kHz
Re: Tube swap question. G1 voltages
« Reply #3 on: October 26, 2021, 07:35:02 pm »
Err, it occurs to me that you didn't mention yoke impedances and inductances. Those need to match between the tubes.