Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08  (Read 11207 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

terranigma

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 17
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 0.9.48 / A07
« Reply #80 on: March 08, 2018, 04:24:38 pm »
Hi silmalik,
Any plan on Mednafen 1.21 ?

Done! :)

I didn't expect such a short time. I just tested on Linux and great work as usual!

Thank you for effort.

Note: Can you distribute your work also as a patch file against latest upstream version? Maybe other Linux packagers interest to import your work.
« Last Edit: March 08, 2018, 04:37:01 pm by terranigma »

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #81 on: March 08, 2018, 06:41:54 pm »
Hi terranova,

You are right, patches will be more suitable.
So, a patch folder is born in the repository: https://github.com/emu4crt/files


I have a question about the behaviour on Linux: how are the resolution switches ? is there any delay and/or visual glitches ?

terranigma

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 17
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #82 on: March 08, 2018, 07:15:15 pm »
Hi silmalik,

It seems that you have generated the patch by referencing the root folder, thus patch level shifted up by one level according to my test. I mean, "patch -p1" doesn't work inside of the source tree (but -p2 does) . Probably you have to compare them in same folder like:
Code: [Select]
cd /
diff -Naur mednafen emu4crt > emu4crt.patch

I didn't notice any worrying delay and glitch issues during resolution switches.

Regards.

Code: [Select]
Initializing sound...
  Using "ALSA" audio driver with device "sexyal-literal-default":
   Format: 16 bits(signed, 2 bytes, little-endian)
   Rate: 48000
   Channels: 2
   Buffer size: 1536 sample frames(32.000000 ms)
   Latency: 1536 sample frames(32.000000 ms)
   Period size: 512 sample frames(10.666667 ms)
    Warning: Period time is too large(it should be <= ~5.333ms).  Video will appear very jerky.
 Initializing video...
### VIDEO Native resolution init - set to 640x480
  Driver: OpenGL
  Display Mode: 640 x 480 x 24 bpp @ 30Hz  (Window: 640 x 480)
  Shader: none
  Fullscreen: Yes
  Special Scaler: None
  Scanlines: Off
  Destination Rectangle: X=0, Y=0, W=640, H=480
  OpenGL Implementation: X.Org R300 Project ATI RV370 2.1 Mesa 17.2.4
  Checking extensions:
   GL_ARB_texture_non_power_of_two found.
   GL_ARB_sync found.
  Using non-power-of-2 sized textures.
  Checking maximum texture size...
   Apparently it is at least: 2048 x 2048
  Using GL_BGRA, GL_UNSIGNED_INT_8_8_8_8_REV for texture source data.
PSX GPU - Startup resolution change bypass (1).
PSX GPU - Startup resolution change bypass (2).
PSX - GPU register - resolution change to: 640x480 (V=39)
 Initializing video...
### VIDEO Native resolution init - set to 640x480
  Driver: OpenGL
  Display Mode: 640 x 480 x 24 bpp @ 30Hz  (Window: 640 x 480)
  Shader: none
  Fullscreen: Yes
  Special Scaler: None
  Scanlines: Off
  Destination Rectangle: X=0, Y=0, W=640, H=480
  OpenGL Implementation: X.Org R300 Project ATI RV370 2.1 Mesa 17.2.4
  Checking extensions:
   GL_ARB_texture_non_power_of_two found.
   GL_ARB_sync found.
  Using non-power-of-2 sized textures.
  Checking maximum texture size...
   Apparently it is at least: 2048 x 2048
  Using GL_BGRA, GL_UNSIGNED_INT_8_8_8_8_REV for texture source data.
MAIN - native resolution switched
PSX - GPU register - resolution change to: 320x240 (V=17)
 Initializing video...
### VIDEO Native resolution init - set to 320x240
  Driver: OpenGL
  Display Mode: 320 x 240 x 24 bpp @ 50Hz  (Window: 320 x 240)
  Shader: none
  Fullscreen: Yes
  Special Scaler: None
  Scanlines: Off
  Destination Rectangle: X=0, Y=0, W=320, H=240
  OpenGL Implementation: X.Org R300 Project ATI RV370 2.1 Mesa 17.2.4
  Checking extensions:
   GL_ARB_texture_non_power_of_two found.
   GL_ARB_sync found.
  Using non-power-of-2 sized textures.
  Checking maximum texture size...
   Apparently it is at least: 2048 x 2048
  Using GL_BGRA, GL_UNSIGNED_INT_8_8_8_8_REV for texture source data.
MAIN - native resolution switched
PSX - GPU register - resolution change to: 368x240 (V=64)
 Initializing video...
### VIDEO Native resolution init - set to 368x240
  Driver: OpenGL
  Display Mode: 384 x 240 x 24 bpp @ 50Hz  (Window: 384 x 240)
  Shader: none
  Fullscreen: Yes
  Special Scaler: None
  Scanlines: Off
  Destination Rectangle: X=8, Y=0, W=368, H=240
  OpenGL Implementation: X.Org R300 Project ATI RV370 2.1 Mesa 17.2.4
  Checking extensions:
   GL_ARB_texture_non_power_of_two found.
   GL_ARB_sync found.
  Using non-power-of-2 sized textures.
  Checking maximum texture size...
   Apparently it is at least: 2048 x 2048
  Using GL_BGRA, GL_UNSIGNED_INT_8_8_8_8_REV for texture source data.
MAIN - native resolution switched
PSX - GPU register - resolution change to: 320x240 (V=17)
 Initializing video...
### VIDEO Native resolution init - set to 320x240
  Driver: OpenGL
  Display Mode: 320 x 240 x 24 bpp @ 50Hz  (Window: 320 x 240)
  Shader: none
  Fullscreen: Yes
  Special Scaler: None
  Scanlines: Off
  Destination Rectangle: X=0, Y=0, W=320, H=240
  OpenGL Implementation: X.Org R300 Project ATI RV370 2.1 Mesa 17.2.4
  Checking extensions:
   GL_ARB_texture_non_power_of_two found.
   GL_ARB_sync found.
  Using non-power-of-2 sized textures.
  Checking maximum texture size...
   Apparently it is at least: 2048 x 2048
  Using GL_BGRA, GL_UNSIGNED_INT_8_8_8_8_REV for texture source data.
MAIN - native resolution switched
« Last Edit: March 08, 2018, 07:30:54 pm by terranigma »

purity1516

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 8
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #83 on: March 09, 2018, 09:15:30 am »
Hi silmalik,

First of all, congratulations for your great job!

When launching PSX games, I get an superx640i resolution. Is that right or should be 240p? The SS games runs gracefully at superx240p...


Regards

buttersoft

  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 731
  • Is running at 15kHz
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #84 on: March 10, 2018, 05:41:16 am »
The [hide modes this monitor cannot display] setting can still be found in Windows 10: Display settings / Display adapter properties.

Yes it can! Thank you again, saved ---my bottom--- when i had to reinstall crt_emudriver and the problem recurred even when the AMD external events service was disabled :)

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #85 on: March 10, 2018, 09:16:24 am »
Hi silmalik,

It seems that you have generated the patch by referencing the root folder, thus patch level shifted up by one level according to my test. I mean, "patch -p1" doesn't work inside of the source tree (but -p2 does) . Probably you have to compare them in same folder like:
Code: [Select]
cd /
diff -Naur mednafen emu4crt > emu4crt.patch

I didn't notice any worrying delay and glitch issues during resolution switches.

Regards.


Ok, I'll try your suggestion in next release. Thank you.


Hi silmalik,

First of all, congratulations for your great job!

When launching PSX games, I get an superx640i resolution. Is that right or should be 240p? The SS games runs gracefully at superx240p...


Hi,
PSX boot logo is displayed in an interlaced mode and the Saturn one is displayed in progressive mode, yes this is expected.
After boot logos, most PSX games switch to progressive display mode, emu4crt should then apply the appropriate mode.

If you suspect a misfunction, please specify game reference and stdout.txt file, I'll have a look at it. ;)


The [hide modes this monitor cannot display] setting can still be found in Windows 10: Display settings / Display adapter properties.

Yes it can! Thank you again, saved ---my bottom--- when i had to reinstall crt_emudriver and the problem recurred even when the AMD external events service was disabled :)

You're welcome :)

purity1516

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 8
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #86 on: March 12, 2018, 06:47:38 am »
Hi silmalik,

First of all, congratulations for your great job!

When launching PSX games, I get an superx640i resolution. Is that right or should be 240p? The SS games runs gracefully at superx240p...


Hi,
PSX boot logo is displayed in an interlaced mode and the Saturn one is displayed in progressive mode, yes this is expected.
After boot logos, most PSX games switch to progressive display mode, emu4crt should then apply the appropriate mode.

If you suspect a misfunction, please specify game reference and stdout.txt file, I'll have a look at it. ;)


Hi,
You're right! Thanks a lot!

Fishface

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 1
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #87 on: March 31, 2018, 10:47:55 am »
Totally digging this. Great job! Any plans on adding support for more modules? I'd love to see Master System in particular  :)

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #88 on: April 02, 2018, 05:41:17 pm »
Hi,

Thank you for your interest.

There are other priorities to add to emu4crt: remove the console that produces glitches during resolution switch, frequecy management for example, etc.
And I miss some time these days to work on it.

Moreover, there are strong alternatives: Groovymame of course, Fusion and the recent retroArch build that support native resolution. ;)

purity1516

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 8
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #89 on: April 24, 2018, 04:37:05 pm »
Hi silmalik,

I got the following message when I try to run a game (SS or PSX):
"set rate is out of range [22050-19200]"

I'm using super resolution.
What could it be?

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #90 on: April 25, 2018, 12:32:28 pm »
Hi Purity1516,

Well, no idea, might be sound related. More information is required.

Please attach the "stdout.txt" log file.

Have you tried the mednafen official build ?

purity1516

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 8
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #91 on: April 25, 2018, 04:11:21 pm »
Hi Purity1516,

Well, no idea, might be sound related. More information is required.

Please attach the "stdout.txt" log file.

Have you tried the mednafen official build ?


It's working now! The <video.fs> setting was set to 0 and I changed to 1.
That was not so clear, because even set to 0, the emulator was running in a "fake" fullscreen mode with an oversized image.

Thanks a lot!

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #92 on: April 27, 2018, 02:49:34 am »
Well done! :)

Thanks for the feedback.

ArcadeAction

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 49
  • I have built my own arcade controls!
    • ArcadeMade.com
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #93 on: May 16, 2018, 06:13:00 pm »
First thanks for making this.


I'm having trouble with resolutions and configuring the value for video.resolution_switch.

When running SuperNES, the displayed resolution is either just a small box in a window (native), super wide-off the screen and stretched (super) or seemingly zoomed in at 2x like I'm sitting in the front row at a movie (0). I am unable to change it to a setting of "1" as it gives me a message that "1" is not a valid option.

I'm running Win764, CRT EmuDriver and an ATI HD 5000 series card.

Thanks for your thoughts

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #94 on: May 18, 2018, 07:53:19 pm »
Hi ArcadeAction,

For lastest version, I confirm that only valid values for video.resolution_switch are 0, native and super.

Your description indicates that things are working well in window mode.

To get into fullscreen mode, pressing Alt+Enter should do the job... once you configured correct video modes in CRT Emudriver.

If need to go furher, please attach your mednafen.cfg and stdout.txt files.  ;)

Jack

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 22
  • See You Space Cowboy..
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #95 on: October 01, 2018, 05:32:38 pm »
Is it possible to use a lightgun like the dolphin bar with this emulator? Thanks.

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #96 on: October 02, 2018, 01:36:31 pm »
Hi,

Never tested.

It may work as long as this bar can emulate a mouse, but only experiences could confirm.

Feel free to share if you decide to try, I'm interested. :)

bluetrain

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 25
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #97 on: October 23, 2018, 05:38:07 am »
I canīt get the proper resolution for snes, tried both native and super resolution (in cfg and of course in vmmaker) but in full screen the pixels take up like 1/3 of the screen. If I do alt+enter the screen goes bananas. It seems to be pixel perfect picture but in like second or so I get jitter/tearing and it doesnīt stop if close the program so I have to restart windows.

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #98 on: October 23, 2018, 04:59:56 pm »
Hi,

Please, attach "stdout.txt" log file to allow investigations.

In the meantime, some questions:
 - does it work for other systems like PSX or PC engine ?
 - did you apply this ?:
  1 - Stop and Disable service: AMD External events utility
  2 - Ensure that the Windows advanced display option is enable: "hide modes that is monitor cannot display"

bluetrain

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 25
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #99 on: October 24, 2018, 05:55:22 am »
Hi Silmalik,


I think I found a way around. :) In VM-maker I had all the super resolutions (included 50hz for pal) included and it works really great with GM so I figured it should work both with PAL and NTSC. So what i did was, remove all the PAL resolutions in VM-maker and only use NTSC roms in mednafen. Then it works flawlessly and I really donīt care about PAL anyway so itīs not a problem. Kudos for your (and Calamitys too) great work with the fork. Iīm just blown away by the picture quality that I get on my sony trinitron 25", itīs kind of sick, really :)

On a side note. Is it possible to add Sega Genesis?   

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #100 on: October 24, 2018, 02:54:05 pm »
Not sure about what happened, only logs would tell, but I'm glad that you've fixed your issue. :)

Unfortunatly, Genesis emulation is not so great in Mednafen, it uses an old external core with limitations.
From official web site: "Sega Genesis/Megadrive emulation should still be considered experimental; there are still likely timing bugs in the 68K emulation code, the YM2612 emulation code is not particularly accurate, and the VDP code has timing-related issues.  Sega 32X and Sega CD are not currently supported [...]"

So, I don't feel great motivation to investe time on this.  :-\

bluetrain

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 25
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #101 on: October 25, 2018, 04:11:49 am »
Gotcha! Is that a common problem with emulating the genesis or has it specifically to do with mednafen? May I ask if you have any rec on another genesis emulator for 240p?

lolo40

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 7
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #102 on: October 25, 2018, 10:04:52 am »
Kega Fusion, old but very good.
You have to modified the Fusion.ini file to activate the expert mode.

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #103 on: October 25, 2018, 05:38:12 pm »
Kega Fusion, old but very good.
You have to modified the Fusion.ini file to activate the expert mode.

I'm using Fusion too :)

jillstars

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #104 on: November 24, 2018, 04:49:00 am »
Two games appear to be having problems in resolution.

Blood Roar 2 during the game. Unstable resolution.

Digimon World 2003 at the opening. Flashing, shaking.


Anyway do not give up on this work of yours. Far better than Retroarch which is a bag of bugs and incompatibilities.

(Google translate. =/)

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #105 on: November 26, 2018, 02:48:33 pm »
Hi jillstars,

Please, attach "stdout.txt" log file, it will help for analyse and to reproduce the issue.

I'm currently working on other project but there will be an emu4crt update in some time.  ;)

jillstars

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #106 on: November 27, 2018, 04:12:18 pm »
Hi jillstars,

Please, attach "stdout.txt" log file, it will help for analyse and to reproduce the issue.

I'm currently working on other project but there will be an emu4crt update in some time.  ;)

Config:

i5 3330 3,0 @ 3,2 ghz
8 GB DDR3
HD4670 DDR2

Software
Windows 7 64x
Medgui reborn mod for Emu4crt
crt_emudriver_&_tools_2.0_beta_13_12.6_W.7.8.10-64
super resolutions

Thanks!

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #107 on: November 27, 2018, 07:20:33 pm »
Perfect, thanks for the update.

No issues revealed in the log files. ??? I will need to look further.

silmalik

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 68
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #108 on: November 28, 2018, 05:59:07 pm »
Hi jillstars,

Both games are ok on my setup.

Bloody Roar 2 runs in 480i (interlace mode) and Radeon HD4000 can have issues with such modes: stuttering, etc...
Can you confirm that other 480i games run correctly ? Tekken 3 for example.

For Digimon World 2003, as you are using PAL version, please check with arcade OSD that your PAL video modelines are OK (2560x288 & 2560x576).

jillstars

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
  • I want to build my own arcade controls!
Re: emu4crt Mednafen fork - update 1.21.0 / A08
« Reply #109 on: December 01, 2018, 04:22:39 am »
Hi jillstars,

Both games are ok on my setup.

Bloody Roar 2 runs in 480i (interlace mode) and Radeon HD4000 can have issues with such modes: stuttering, etc...
Can you confirm that other 480i games run correctly ? Tekken 3 for example.

For Digimon World 2003, as you are using PAL version, please check with arcade OSD that your PAL video modelines are OK (2560x288 & 2560x576).

Thank you.

I did some testing using only the original emulator and it looks like the problem really is performance.

Somehow these two games do not perform well here. Picture shakes. Digimon World 2003 only has issue with the opening video.

Thanks for the help.

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31