Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Boot Issue With Megatouch XL Gold  (Read 1013 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #40 on: January 16, 2017, 08:27:54 am »
Im confused I thought the files needed to be in the F: location. I know for sure there is nothing in the D: I had to create from within freedos after boot.

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #41 on: January 16, 2017, 09:51:35 am »
F was the cd rom drive. It is now the c:\mega(t) folder that was redirected with the subst command
D is a small ramdisk. It's purpose is likely to speedup game startup. It's created as ramdisk in freedos as well.

So after your freedos boots, you should have the f drive letter with the contents of your cdrom and
the d drive letter with the megacdll.exe and thefiles.dat (copied over from the f drive letter.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #42 on: January 16, 2017, 09:58:21 am »
Can I just manually copy those file s over within freedos?

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #43 on: January 16, 2017, 10:12:58 am »
xcopy f: *.* /s

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #44 on: January 16, 2017, 10:16:49 am »
Dont I just need to copy two files to the d partition and not the whole f partition?

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #45 on: January 16, 2017, 10:42:08 am »
To the d, yes, but this should be done every time at bootup.

You need to copy the cdrom files once to your c:\merit (f drive in freedos)

You need to disconnect the cd rom drive. It's no longer used / needed

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #46 on: January 16, 2017, 11:13:09 am »
right I already copied the files from the CD ROM to the F: drive and my CDROM drive has been disconnected. The problem seems to be copying those two files to the D drive
 

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #47 on: January 16, 2017, 12:46:38 pm »
So, the obvious...
if you type dir f: does that drive letter exist and do you see all your files?
if you type dir d: does that drive letter exist?

if you try to copy the file manually, does that work?

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #48 on: January 16, 2017, 01:43:07 pm »
Ok new error message.

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #49 on: January 16, 2017, 02:47:01 pm »
That's the famous copy protection message.
They show it because they detected that the software is no longer running from a cdrom but from a harddisk.

You will need to either have your exe patched or you will need to try something like fakecd.

The details are in the post with daddylonglegs.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #50 on: January 16, 2017, 02:53:45 pm »
You were able to get it without doing any of that stuff? By the way im getting invalid key warning now.

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #51 on: January 16, 2017, 03:22:03 pm »
Yes,  I didn't had to bypass that cd protection, but my software version is not the gold but an older revision.
They only put that check in with the later versions.
Daddylonglegs figured it out the hard way but had someone patched the exe for him.

If you didn't change anything in the software, you might have a problem with your io card so that the dongle isn't read correctly.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #52 on: January 17, 2017, 05:15:35 am »
Yes,  I didn't had to bypass that cd protection, but my software version is not the gold but an older revision.
They only put that check in with the later versions.
Daddylonglegs figured it out the hard way but had someone patched the exe for him.

If you didn't change anything in the software, you might have a problem with your io card so that the dongle isn't read correctly.

Alright then I guess all of this was for nothing then.  :(

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #53 on: January 17, 2017, 05:51:46 am »
Quote
Alright then I guess all of this was for nothing then.

That's a little short trough the corner.

You could try to fix your io card. often the problems are oxidated finger contacts. Rubbing the gold plated contacts with a pencil eraser sometimes helps. (Do it with the riser card as well.) Contact 60 spray might help. Inserting and removing the boards a couple of times could help as well.

Using the system with a harddisk or compact flash disk works much better and faster than using it with a cdrom.
It's definitly not a waste of time to do that conversion.

That harddisk message is fixable.

On some other posts, you might read someone managed to patch the exe so that the security dongle is no longer needed, but,
if your io board isn't working well, you will have sound problems and problems with the test and calibrate button. It won't save it's high scores and lose it's settings due to the nvram not being read correctly...
Pretty much any functionallity of the io board can become a problem.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #54 on: January 17, 2017, 05:54:42 am »
I think that part of it is my I/O board but I need to see if someone has one. im guessing if I get a new one all I need to do is move my dallas/security key over?

obcd

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 155
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #55 on: January 17, 2017, 06:31:05 am »
That's correct.
However, to run your Gold software from a harddisk, you will need to look into using fakecd or have your exe patched.

I am sure some people on the forum here can help you with that.

It has also been discussed that sometimes buying a maxx or force mobo (can't remember which it was) with it's io card is a cheaper solution than buying an xl io card. It's not a simple plug and play swap, so I don't think you are ready for that.

orizzle

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 99
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #56 on: January 17, 2017, 06:34:12 am »
edit: This doesn't work - you need an official merit drive
« Last Edit: January 25, 2017, 06:03:37 pm by orizzle »

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #57 on: January 17, 2017, 06:40:00 am »
echo hello > c:\12345678.xyz
attrib +h +r c:\12345678.xyz

This will take care of the shock mount error message. sounds crazy but try it.

Thanks I got past that part problem is I have the invalid key message now.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #58 on: January 17, 2017, 06:42:16 am »
That's correct.
However, to run your Gold software from a harddisk, you will need to look into using fakecd or have your exe patched.

I am sure some people on the forum here can help you with that.

It has also been discussed that sometimes buying a maxx or force mobo (can't remember which it was) with it's io card is a cheaper solution than buying an xl io card. It's not a simple plug and play swap, so I don't think you are ready for that.

My question was regarding buying an original XL I/O board. If I buy one what will I need to do to get it to work. Couldn't I just use my existing dallas key?   

orizzle

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 99
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #59 on: January 17, 2017, 06:49:23 am »
unless your key battery died

tandrews

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 38
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #60 on: January 18, 2017, 06:13:39 pm »
echo hello > c:\12345678.xyz
attrib +h +r c:\12345678.xyz

This will take care of the shock mount error message. sounds crazy but try it.

Sure will! where I store my key for my patch lol kills two birds with one stone.

ice2921

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 43
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #61 on: January 20, 2017, 09:28:43 am »
Thank you all that helped! I now have it fully working, using either the native CD-ROM or a hard drive. For me it turned out to be a bad I/O board, I was still able to use my existing security key. I am grateful for forums like this and the people that are willing to share their knowledge.  :)

tandrews

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 38
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Boot Issue With Megatouch XL Gold
« Reply #62 on: January 20, 2017, 11:42:45 am »
Thank you all that helped! I now have it fully working, using either the native CD-ROM or a hard drive. For me it turned out to be a bad I/O board, I was still able to use my existing security key. I am grateful for forums like this and the people that are willing to share their knowledge.  :)

Happy to help. Enjoy platinum:-d

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31