Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7  (Read 4073 times)

1 Member and 3 Guests are viewing this topic.

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 365
  • Is running at 15kHz
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #40 on: October 20, 2017, 02:07:01 am »
Weird setup you have now. That CPU seems much newer and more advanced than the GPU?

The 6450 needs the (correct) crt_emudriver version for Win 7 or Win 10. If you can use that card in the machine you already have, and install win7 on it, everything on your list will run fine.

Give it a go before you spend money, at least :)

Thanks for your reply, buttersoft! :)
Now, my CPU is a Xeon X3380m. I have an ATI X300 graphic card and 4GB ram. Mame version is 0.158. My OS is XP PRO 64 bits. I saw Windows 7 is better than XP about input lag so I wonder if I can find a better CPU and the best MB to play on Win 7 as I played exactly on original CPS and MVS and some 3D games as Radiant Silvergun.
Another question: is it possible to have Calamity drivers with my HD6450 on XP or is it just for Windows 7?
I'm sure Calamity has the perfect set (CPU, MB, GPU etc...) but he keeps the secret... :D
« Last Edit: October 20, 2017, 02:12:16 am by buttersoft »

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #41 on: October 21, 2017, 10:54:33 am »
As you can see on this web page my CPU is old (1stQ 2009)
https://ark.intel.com/fr/products/41094/Intel-Xeon-Processor-X3380-12M-Cache-3_16-GHz-1333-MHz-FSB
But yes, i think X300 GPU is older  :D This GPU is very weird: before installing CRT_Emudriver it's an X300, after installing it transforms itself in X1050... ???
I've tried to install CRT_emudriver on the HD6450 (Windows XP) but it doesn't work :(
« Last Edit: October 22, 2017, 03:29:42 am by folken »

Amplifuzz

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 10
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #42 on: October 21, 2017, 09:47:43 pm »
This GPU is very weird: before installing CRT_Emudriver it's an X300, after installing it transforms in X1050... ???

Had the same thing happen to me, but the card works fine regardless of the name, up until GM 0.171 at least.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #43 on: October 22, 2017, 03:07:29 am »
My Mame version is 0.158.

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #44 on: October 22, 2017, 05:27:57 am »
Please use Radeon HD4xxx cards or newer. Such old hardware might not work correctly even with official mame.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #45 on: October 22, 2017, 10:28:34 am »
My arcade box works very good but I'm sure I could have a better one...  ;) I bought an HD6450 2Go several weeks ago. I want to use Windows 7 pro 64. Now I need to know what is the most powerful CPU with the perfect mobo and Ram to play 2D games as original arcade hardwares.
What do you think about Intel I7-7820X with an X299 mobo? I've read somewhere in emulation, games don't use GPU but ONLY CPU... Is it right?
« Last Edit: October 22, 2017, 03:30:13 pm by folken »

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 365
  • Is running at 15kHz
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #46 on: October 22, 2017, 07:25:05 pm »
My arcade box works very good but I'm sure I could have a better one...  ;) I bought an HD6450 2Go several weeks ago. I want to use Windows 7 pro 64. Now I need to know what is the most powerful CPU with the perfect mobo and Ram to play 2D games as original arcade hardwares.
What do you think about Intel I7-7820X with an X299 mobo? I've read somewhere in emulation, games don't use GPU but ONLY CPU... Is it right?

I'm starting to feel like a broken record...

Have you even tried loading Win 7 on your current setup + 6450? Everything on your 2D list will run fine on that machine you already have, without glitches and without slowdown. I'm using an E6600 2.4Ghz Core2Duo in one of my cabs, and it's overpowered for 90% of what you want. Is the problem that you can't get the 6450 into your current machine or something? I don't get why you're so keen to spend money.

If you use your current setup, and for some unfathomable reason it has problems, you can just take the hard drive out and plug it straight into the next machine - assuming you keep the GPU remotely similar - there will be no need to reconfigure anything beside the joysticks/controls.

To answer your other question, MAME, and thus GM, only uses the CPU. The GPU is needed to push a video mode, nothing more. This is the case with a lot of older emulators, but something newer like Teknoparrot or maybe Demul might need a bit of GPU grunt too.


Please use Radeon HD4xxx cards or newer. Such old hardware might not work correctly even with official mame.

5XXX and newer, dude. 5XXX and newer.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #47 on: October 23, 2017, 11:26:18 am »

I'm starting to feel like a broken record...
I'm sorry about that buttersoft! I will try to explain clearer ;)
Have you even tried loading Win 7 on your current setup + 6450? Everything on your 2D list will run fine on that machine you already have, without glitches and without slowdown. I'm using an E6600 2.4Ghz Core2Duo in one of my cabs, and it's overpowered for 90% of what you want. Is the problem that you can't get the 6450 into your current machine or something? I don't get why you're so keen to spend money.

If you use your current setup, and for some unfathomable reason it has problems, you can just take the hard drive out and plug it straight into the next machine - assuming you keep the GPU remotely similar - there will be no need to reconfigure anything beside the joysticks/controls.

To answer your other question, MAME, and thus GM, only uses the CPU. The GPU is needed to push a video mode, nothing more. This is the case with a lot of older emulators, but something newer like Teknoparrot or maybe Demul might need a bit of GPU grunt too.
No, I don't want to spend money if games don't need. Maybe my settings are not optimized. Here they are in VMMaker for my Sony PAL TV:
VMMaker format: monitor_specs0 15625-15750, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 288, 448
So when I play an MVS game there is no problem, Switchres is: 320X224p 59.186 Hz 15.625 khz
But when I play a CPS III game (SF3.3), Switchres is:
384X224p 59.183 Hz 15.670 Khz instead of 15.432 Khz which is the horizontal rate of the CPS III so maybe I need .ini file for each system (CPS III and MVS etc...).
If I want a 15.432 Khz horizontal rate in CPS III games I must change this line in:
VMMaker format: monitor_specs0 15432-15625, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 288, 448
 What do you think about that? :)
« Last Edit: October 23, 2017, 04:00:04 pm by folken »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 5615
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #48 on: October 23, 2017, 04:16:29 pm »
CPS III games won't look any better at 15.432 kHz than they do at 15.625.  When using a monitor with adjustable hfreq range, setting it up for low hfreq frequencies limits the maximum hfreq it can sync, making it worse for vertical games.

With regards to "the best" hardware for GM, it all comes down to the best CPU you can afford. As for the GPU, you're fine with that 6450.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #49 on: October 24, 2017, 05:10:22 am »
So, if I understand you game with 15.432 Khz or 15.625 Khz horizontal rate is the same?
What is the best OS to run GM as original hardware? XP or 7?

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 365
  • Is running at 15kHz
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #50 on: October 24, 2017, 09:40:40 pm »
I'd go with Win 7, it's easier to get things to run, and to get any utilities or extras on - like joytokey, or AHK, if you ever need them.

fcobenitez

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 39
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #51 on: October 29, 2017, 08:52:37 am »
Very interesting thread, many good recommendations.
I also want to build a new dedicated groovy Mame PC for my aero city (last one was pretty old, 3.0 GHz Pentium 4, 2 GB Ram, and an archaic Raden 9250 card, but it worked pretty good for most games.

Now that I want to build a new setup, I'm thinking about using my old Phenom 965 Black Edition, which can be overclocked over 4ghz with ease, but I know I've read that AMD processors won't perform as good as an Intel one with MAME. It's this still the case, or with high end processors (or one that used to be hehe) like the 965 at high clock freqs won't have problems? Most demanding games I will play are maybe Demul, only if possible, if not I'm happy with playing anything up to STV.

(Still got to get a VGA)

Thanks!

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #52 on: November 12, 2017, 04:40:01 pm »
Can you tell me why my HD6450 is not recognized by XP Pro 64? Instead of the card name XP says:"VGA device" if I remember...

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #53 on: November 12, 2017, 05:19:17 pm »
Driver for windows XP is for HD4xxx maximum. It won't install cards HD5xxx and newer - http://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=65

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #54 on: November 13, 2017, 12:36:34 am »
So I must install WINDOWS 7?

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #55 on: November 13, 2017, 02:01:14 am »
If You need groovymame to work with this card than You have to install windows 7 x64. XP as development system is abandoned

There is of course official AMD driver but with this one groovymame will not utilize all it's capabilities.

keilmillerjr

  • Trade Count: (+5)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1290
  • Web Developer.
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #56 on: November 13, 2017, 11:05:47 am »
So I must install WINDOWS 7?

Install windows 10. Why the hell do you want to run an OS that's 16 years old, had support for over a decade, and now abandoned?

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #57 on: November 13, 2017, 11:09:22 am »
The minimum will be windows 7 x64, windows 10 x64 is also an option but I prefer less memory hungry system (I have machine with 2 Gb). Though XP is not supported mame still works fine on XP and I think it will work for years on windows 7.

Keep in mind that some stuff like emulators or games might not work correctly for example Taito Type X (erratic speed under windows 10) games or Ootake emulator (cannot switch resolutions on windows 7, Calamity long time publish modified version).
« Last Edit: November 13, 2017, 02:38:19 pm by haynor666 »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 5615
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #58 on: November 13, 2017, 04:13:54 pm »
Keep in mind that some stuff like emulators or games might not work correctly for example Taito Type X (erratic speed under windows 10) games or Ootake emulator (cannot switch resolutions on windows 7, Calamity long time publish modified version).

IMHO it would be more productive to press emulator authors to fix their buggy emulators instead of sticking to old OSes. If they're not interested or their projects are abandoned, switch to an alternative.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #59 on: November 16, 2017, 11:28:33 am »
Bonjour Calamity! :)
How to be sure Groovymame using good modelines, good pixel clock (MVS=6 Mhz, CPSIII= 7,5Mhz), good Horizontal and Vertical f.porchs, b.porchs and syncs?

Paradroid

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 475
    • SCART Hunter
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #60 on: November 16, 2017, 03:40:14 pm »
How to be sure Groovymame using good modelines, good pixel clock (MVS=6 Mhz, CPSIII= 7,5Mhz), good Horizontal and Vertical f.porchs, b.porchs and syncs?

Try here: http://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?pid=328#p328
My MAME/SCART/CRT blog: SCART Hunter

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #61 on: November 17, 2017, 03:27:44 pm »
Thank you paradroid but when I use this modeline in my Mame.ini for NEO GEO MVS on my PAL Sony TV :
"320x224_60 15.625KHz  59.185606Hz" 6.000 320 327 355 384  224 240 248 264 -hsync -vsync
My tv screen is totally blurred with violet and green colors squares.. :o
« Last Edit: November 17, 2017, 11:47:41 pm by folken »

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #62 on: November 18, 2017, 02:00:53 pm »
What exact model You are using? I'll trinitrons I have/had correctly work from 49,5 Hz to 61 Hz.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #63 on: November 20, 2017, 04:31:33 am »
KV-E3431B/2

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #64 on: November 20, 2017, 10:56:16 am »
Judging from covers for manual this tv can operatore from 50 Hz to 60 Hz safely.

Just try set arcade_15 in mame.ini.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #65 on: November 20, 2017, 01:17:56 pm »
"Custom" is set in my Mame.ini.
I'll try "Arcade_15" ;-)

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #66 on: November 20, 2017, 03:17:14 pm »
All my Sony TVs works great with arcade_15 mode but somehow upper and lower part of screen sometimes are cut so to compesate this I'm using different custom modeline: crt_range0                15625-16200, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.424, 0, 0, 192, 288, 448, 576

but try first with arcade_15

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #67 on: November 20, 2017, 06:46:18 pm »
Haynor, I set my Mame.ini monitor line from CUSTOM to arcade_15 with the previous modeline but it results the same (purple and green blurred screen)

haynor666

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 1043
  • retro maniac
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #68 on: November 21, 2017, 03:11:43 pm »
Don't use any modeline just arcade_15 as monitor

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 5615
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #69 on: November 21, 2017, 04:36:59 pm »
VMMaker sets "monitor custom" in mame.ini when it exports settings to GM, and edits crt_range lines accordingly. This happens for any monitor preset defined in VMMaker (arcade_15, etc.). This way you can tweak a given preset in VMMaker and then export the modified timings to GM.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #70 on: November 22, 2017, 10:26:49 am »
Haynor: Ok! ;-)
Calamity: Can you give me an exemple please?

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 365
  • Is running at 15kHz
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #71 on: November 22, 2017, 05:46:13 pm »
folken, read the monitor presets sticky at the top of the GM forum. The range line tells VMM and GM the limits of the modelines to generate - the lines min and max are for vertical resolution. When you think you understand a bit more, go into ArcadeOSD, pick a modeline that's messed up, and try increasing the horizontal front and back porches at bit.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #72 on: Yesterday at 03:47:21 pm »
Here are my presets in my Mame.ini: crt_range0  "15625-15750, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 192, 288, 448, 576"
And in my VMMaker folder: monitor_specs0 15625-15750, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 288, 448
« Last Edit: Yesterday at 03:54:40 pm by folken »

buttersoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 365
  • Is running at 15kHz
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #73 on: Yesterday at 07:27:33 pm »
Apologies if you've covered this above, but which OS, GPU, and which crt_emudriver version and VMM version are you using?

folken

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 20
  • I want to build my own arcade controls!
Re: GroovyMame - Windows XP vs Windows 7
« Reply #74 on: Today at 04:43:12 am »
My CPU is a Xeon X3380. I have an ATI X300 (X1050) graphic card and 4GB ram. Mame version is 0.158. My OS is XP PRO 64 bits. I will see CRT_Emudriver and VMM versions this afternoon  ;)

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31