Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Lightguns Arcade1Up --- Bug Reports --- Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news

  

Author Topic: New CRT Emudriver/VMMaker/Arcade OSD download, documentation and discussion site  (Read 129138 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sledge

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 495
  • Last login:October 10, 2021, 12:33:56 am
Hi Calamity,
A message from Sean skroht:

Can you update your interlaced patcher to work with Windows 7 version 6.1.7601.23537 please?

Cheers :)
« Last Edit: April 09, 2021, 07:52:25 am by Sledge »

Sledge

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 495
  • Last login:October 10, 2021, 12:33:56 am
Hi Calamity,
I'm trying to install a HD4850 in the cabinet, and i've got the drivers installed..created and installed modes...in Windows 10
But i'm trying to follow this guide: https://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?pid=1016#p1016
But it's talking about having 2 screens to swap between.. and unplug at various stages etc
My issue is I only have 1 port that i can access (DVI=>VGA dongle)
So how do i set this up with only 1 port and not being able to have the 2 screens plugged in at the same time?
Do i not 'extend desktop' and do things differently?

alex2005

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 113
  • Last login:Yesterday at 01:47:12 pm
  • I want to build my own arcade controls!
Hi guys,

Could anyone enlight me, is the Ryzen 5 2400G the most recent CPU that CRT Emudriver supports, or could I go any better? I'm intending to build this one in my cabinet for retro and modern emulation (wii, ps3, etc).

Between this one or a 4790k, which one would be your recommendation? 4790k seems to perform better for certain emulators but it supports DDR3 only, while the Ryzen 5 2400G supports DDR4 and I guess for more modern emulators that would be better (like RPCS3)?

Thanks a lot in advance :)


wolfsoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 92
  • Last login:August 28, 2021, 07:39:27 am
I am starting again with groovymame and emucrt with current win 10 professional

My Hardware:
Asrock Z97 Anniversary Rev 1.01 (Pro3?)    Bios P2.1 2018/3/13
CPU DUAL CORE Intel Pentium G3258 @3,2GHz Socket 1150  (Overclocked to 4GHz)
RAM DDR3-1600 Kingston RAM 2x4GB
GPU ATI Radeon HD 7950

I had experiance years ago with win xp but seems a lot has changed ...

Where I can find tutorials, Hints for current Version?
-crt_emudriver_&_tools_2.0_beta_15_12.6_W.7.8.10-64
-groovymame_0232.002b_win-7-8-10

I found this video here and tried it. It works for my first start :-)

GroovyMame Setup on Windows10.with CRT Emudriver 2.0/VmMaker!


Is Windows 10 the right solution, or do I stack with the last Win7 ?

One first question VMMaker generated 120 Modlines. Is this the current maximum of modlines, or can I use more ?

thanks




http://www.blog.wolfsoft.de for arcade tutorials
http://www.wolfsoft.de for our website

wolfsoft

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 92
  • Last login:August 28, 2021, 07:39:27 am
Hi there,

I tried a fresh Win 10 Prof. System with a Radeon HD 7950

Current Windows 10 System Build 19041.vb:release.191206-1406 (Version 21H1)

Do I need to install the official AMD Adrenaline 18.5.1 Driver before EMU CRT?

Or only fresh windows winstall and CRT EMUDriver 2.0 Beta 15 18.5.1 and then Radeon settings 18.5.1?

Any suggestions?

Thanks








http://www.blog.wolfsoft.de for arcade tutorials
http://www.wolfsoft.de for our website

Sledge

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 495
  • Last login:October 10, 2021, 12:33:56 am
Or only fresh windows winstall and CRT EMUDriver 2.0 Beta 15 18.5.1 and then Radeon settings 18.5.1?
YES
Do I need to install the official AMD Adrenaline 18.5.1 Driver before EMU CRT?
NO

Follow this guide :)
https://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?pid=1052#p1052

jitu

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19
  • Last login:August 28, 2021, 01:42:53 pm
  • Looking for my endgame cab!
Hello all  :)

First of all, thank you all for continued support and helping noobs like myself with setups and configuration. I know it's tough to do without being in front of the device and programs in question. So, I will provide as much info I can think of. Also, included GM log file that was created with a test game (Street Fighter Alpha).

Second, I rushed to get this post up but I do plan to update this with my own screenshots later tonight. In the meantime, I have attached screenshots from the setup guide for reference.

My system setup:
  • PC VGA -> JPAC -> WG 25K7131
  • Windows 7 Pro
  • VisionTek Radeon 5450

What I have installed and configured so far using the following guides:
  • Installing CRT Emudriver 2.0 - HD 5450 - Windows 7 - super resolutions: https://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=301
  • Groovy MAME: Installation and quick configuration (2019 guide): https://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=433
  • After enabling EDID and changing vga cable from LCD to arcade monitor running on 640x480, I was able to generate and install all 15 modelines

  • Ran GM from command line

  • This is the part that I am not able to get working. My GM doesn't show the switchres info as shown in this screenshot. In command line window, switchres output error saying: could not find a video mode that meets your specs


What I am needing help with:
  • GM to run with switchres


Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7181
  • Last login:Yesterday at 07:58:09 am
  • Quote me with care
@jitu, you've probably missed the "Install modes" step. No modes are shown in your mode list aside of the one provided by EDID emulation.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

jitu

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19
  • Last login:August 28, 2021, 01:42:53 pm
  • Looking for my endgame cab!
@jitu, you've probably missed the "Install modes" step. No modes are shown in your mode list aside of the one provided by EDID emulation.

Hi Calamity! can't thank you enough for all the work you do for the community  :notworthy:

...so, to verify the modeline install, I generated and installed in vmmaker so I could take screenshots this time, but the results were different from the first time when it generated 15 modelines and installed 15 modelines. This was after disabling and enabling EDID several time using various presets and ending with Arcade_15.

This is the output I got when I ran vmmaker again:




Since it wasn't able to install some of them, I went through the EDID process again by disabling it first and then deleting modelines from driver, and restarting the PC just in case. Here are the steps taken:

Screenshots from LCD plugged into vga:








Screenshots from arcade monitor plugged into jpac to vga:




...and now it's not able to install any of them. :banghead: :banghead: :banghead:



Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7181
  • Last login:Yesterday at 07:58:09 am
  • Quote me with care
@jitu, you don't have CRT Emudriver installed. That's regular AMD drivers.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

jitu

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19
  • Last login:August 28, 2021, 01:42:53 pm
  • Looking for my endgame cab!
@jitu, you don't have CRT Emudriver installed. That's regular AMD drivers.

I didn't even notice that till now but that's really strange since I haven't uninstalled it. All I have been doing is toggling EDID with different presets after installing crt emudriver, hence the test mode watermark at bottom right cornet.

Regardless, I installed the driver once again, opened vmmaker and it is now seeing crt emudriver. Then, I selected Arcade_15 preset, enabled EDID, switched to arcade monitor, generated modelines and installed it. Again, it's saying all of them rejected by driver.






After this, I attempted to toggle EDID and generate/install modelines, the system started crashing. Now I can't get a stable OS when attempting to install driver.

Side note: I have tried a method not mentioned in the guide which yielded GM to successfully use switchred but my desktop was also unusable since it was stretched out. What I did was (with crt emudriver installed), in vmmaker, I generated modelines and installed it. Then enabled EDID with Arcade_15. I was using my LCD as primary and arcade monitor as secondary, while telling GM to send output to the second display. When the initial screen comes up when launching a game, it shows the video resolution info and then below that the switchres info. I would have kept it that way if my setup called for multi monitor but my purpose is to have a single monitor running Bigbox frontend. This was not doable since the desktop is stretched on the arcade monitor using super res.

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7181
  • Last login:Yesterday at 07:58:09 am
  • Quote me with care
@jitu, you're probably pointing to the wrong output. In Settings->Video card->Device dropdown, make sure to point to the output named after ARCADE_15 before installing modes.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

jitu

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 19
  • Last login:August 28, 2021, 01:42:53 pm
  • Looking for my endgame cab!
@jitu, you're probably pointing to the wrong output. In Settings->Video card->Device dropdown, make sure to point to the output named after ARCADE_15 before installing modes.

Brother, I don't know where you live but I will find you and I will kiss you.

rvvxdd

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 2
  • Last login:October 22, 2021, 09:02:23 am
  • I want to build my own arcade controls!
@calamity Hello, I've been enjoying using my crt on windows 10 but since the windows 11 update, I cant get the EDID emulation to work properly. all of my modelines get rejected by the driver. any suggestions on how i can fix this?

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 7181
  • Last login:Yesterday at 07:58:09 am
  • Quote me with care
@calamity Hello, I've been enjoying using my crt on windows 10 but since the windows 11 update, I cant get the EDID emulation to work properly. all of my modelines get rejected by the driver. any suggestions on how i can fix this?

That sounds like the stock driver is being loaded instead of Emudriver. This is untested on Windows 11 by the way.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

rvvxdd

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 2
  • Last login:October 22, 2021, 09:02:23 am
  • I want to build my own arcade controls!
vmmaker and device manager both say im using the crt emudriver driver for my gpu. Ive also uninstalled and reinstalled the driver a few times just to make sure.

peterson65

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 63
  • Last login:Yesterday at 12:31:47 pm
I had to start from scratch on my mame cabinet because of hard drive problems, thought everything was ok but noticed any resolution that's *304 goes way off my d9800 screen and I cant adjust it to fit with the control on the monitor? what did I do wrong this time as I don't remember having to edit any modes before.
thanks