Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Monitor presets  (Read 32724 times)

1 Member and 15 Guests are viewing this topic.

lordoxide

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 42
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #40 on: February 19, 2017, 01:07:19 am »
Another +1 for the Betson Imperial 27" (aka Kortek KT-2914)  :applaud:

Not sure if this will help Service Manual
« Last Edit: February 19, 2017, 01:38:53 am by lordoxide »

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5592
Re: Monitor presets
« Reply #41 on: February 19, 2017, 03:16:39 pm »
Another +1 for the Betson Imperial 27" (aka Kortek KT-2914)  :applaud:

Not sure if this will help Service Manual

Check this: http://forum.arcadecontrols.com/index.php/topic,117489.msg1477621.html#msg1477621
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

eldiego

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 27
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #42 on: February 28, 2017, 08:33:02 pm »
Hi i have a nanao ms 8, 25 or 26".
i am using at 15 khz
wich config you recomend? arcade 15_7?
arcade 15_7 extended?
i am using xp and the last drivers for this o.s. i am having a black strip at left about 2 cm
Se puede hablar en espaņol?
Saludos
« Last Edit: March 06, 2017, 08:32:41 am by eldiego »

FriskyNoodle

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 1
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #43 on: June 11, 2017, 08:51:33 pm »
How would I adjust vertical porch and horizontal porch to get the image perfectly on a 1343MD with no underscan?

Also Ive been having issues with CRT_Emudriver

I have an R7 270 in my 2nd PCI slot and Im using DVI>VGA>BNC to the monitor and I installed the driver fine, the display works and all that, but the problem is when I load ArcadeOSD it chooses my 1070 and says "no driver found". How would I get arcadeOSD to choose the proper video card? Also every single time I load up GroovyMAME I get a switch res error stating "could not find a video mode that meets your specs" Im assuming its not using the 270 in 2nd PCI slot but its using the 1070 and cannot find the driver package installed? Im seriously at a loss. Been working on it for awhile now and I cannot seem to figure this out. Any help would be greatly appreciated.

folken

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 8
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #44 on: October 14, 2017, 01:31:15 am »
Bonjour ā tous! :-)
First I'm french so excuse my poor english level...  :P
Second I would like to know if my emulation system is 100% optimized to run my Groovymame, CRT Emudriver (9.5) and Switchres on my PAL TV.
So here is my devices:
Mame 0.158
Windows XP Pro 64 bits
Micro atx gigabyte mother board
Intel Xeon X3380 CPU
4 Go ddr2
Ati radeon X1050 GPU

To match with my french PAL TV I've set these monitor presets:
GroovyMAME format: crt_range0  15625-15750, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 192, 288, 448, 576
VMMaker format: monitor_specs0 15625-15750, 49.50-65.00, 2.000, 4.700, 8.000, 0.064, 0.192, 1.024, 0, 0, 288, 448
Is it the preset for my PAL TV and I would like to know which preset I must use for my Sony PVM 2950?
Thank you for your help! ^_^

Dochartaigh

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 24
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #45 on: October 15, 2017, 04:03:55 am »
monitor "bvm_d24e1wu_alt", "Sony BVM-D24E1WU - Alternate", "4:3"
        crt_range0 15200-20500, 54.70-62.00, 1.500, 4.700, 4.700, 0.602, 0.191, 1.352, 0, 0, 192, 288, 390, 576
        crt_range1 30300-35000, 54.70-62.00, 0.500, 2.000, 2.600, 0.128, 0.030, 1.032, 0, 0, 320, 480, 0, 0
        crt_range2 30300-35000, 54.70-62.00, 0.500, 2.000, 2.600, 0.030, 0.030, 1.032, 0, 0, 481, 512, 0, 0
        crt_range3 42200-49900, 54.70-62.00, 0.800, 0.755, 3.400, 0.067, 0.156, 0.444, 0, 0, 640, 800, 0, 0

FOR THE EXTRON TURN OFF ADSP.  It's a piece of ---steaming pile of meadow muffin--- mode, at least for groovymame, and screws up interlaced games by forcing them to progressive mode and dropping half the fields.  It also will make alignment impossible.  You will have to realign every time your reboot for every mode.  You've been warned.

emubastard hasn't been on for months, but hopefully someone can help me. I have one of these Sony multiformat BVM monitors and just want confirmation I'm editing my mame.ini correctly.

Should I leave the monitor line as "custom" or put "monitor "bvm_d24e1wu_alt", "Sony BVM-D24E1WU - Alternate", "4:3"" in there? I ask because in VMMaker, in the dropdown menu, I didn't see an option for "bvm_d24e1wu_alt" so I don't know if that's a official mode baked into the software or what.

Then simply add in the crt_ranges as such, and that should be it for mame.ini, correct?




For the user mode text document, that should be added in VMMaker, replacing the user_modes - super.ini, correct? Then per Calamity's tutorial make sure to check "Export settings to GroovyMAME". Then Generate Modes, Install modes?

What interests me in that text document is the desktop resolution lines. I'm currently stuck at 640x480 (even though my monitor can go up to 1080i/1920x1080) - and I can't read most text, or even do things like create a ROM playlist with my frontend since the option boxes are too far off that small 640x480 desktop. Did I miss a step to have my desktop (while using regular Windows) display in a higher resolution mode?



Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5592
Re: Monitor presets
« Reply #46 on: October 16, 2017, 04:27:57 am »
Should I leave the monitor line as "custom" or put "monitor "bvm_d24e1wu_alt", "Sony BVM-D24E1WU - Alternate", "4:3"" in there? I ask because in VMMaker, in the dropdown menu, I didn't see an option for "bvm_d24e1wu_alt" so I don't know if that's a official mode baked into the software or what.

When you use "Export settings to GroovyMAME" in VMMaker, you don't need to do anything in mame.ini, VMMaker edits it for you, that's the point of it. I added this option to save myself from the work of copying and pasting crt_range lines around all the time, which is prone to errors. Notice the monitor option in mame.ini will always be set to "custom" whatever monitor you select in VMMaker. This forces GM to read the crt_range options explicitely instead of using its built in presets. GM has no knowledge of the name you give to your own created preset in VMMaker, say "bvm_d24e1wu_alt", it just reads the crt_range lines added to mame.ini.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

Dochartaigh

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Online Online
  • Posts: 24
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Monitor presets
« Reply #47 on: October 16, 2017, 10:46:13 am »
When you use "Export settings to GroovyMAME" in VMMaker, you don't need to do anything in mame.ini, VMMaker edits it for you, that's the point of it.

I think that's the problem - VMMaker doesn't have a monitor profile in the drop-down menu which works for my monitor (or any of the super popular Sony multiformat BVM's or the PVM-14L5 and 20L5 series). The closest one is "Arcade tri-sync15.7/25/31.5", but these don't do 25kHz (mine does 15.7/31/33/47kHz I believe).

If I shouldn't edit my mame.ini manually, and nothing fits my monitor from the drop-down menu in VMMaker, how should I proceed?

Calamity

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5592
Re: Monitor presets
« Reply #48 on: October 16, 2017, 01:54:44 pm »
When you use "Export settings to GroovyMAME" in VMMaker, you don't need to do anything in mame.ini, VMMaker edits it for you, that's the point of it.

I think that's the problem - VMMaker doesn't have a monitor profile in the drop-down menu which works for my monitor (or any of the super popular Sony multiformat BVM's or the PVM-14L5 and 20L5 series). The closest one is "Arcade tri-sync15.7/25/31.5", but these don't do 25kHz (mine does 15.7/31/33/47kHz I believe).

If I shouldn't edit my mame.ini manually, and nothing fits my monitor from the drop-down menu in VMMaker, how should I proceed?

You're not getting the point. The lines you posted from emubastard for the BVM are supposed to be used in VMMaker, not GM. Then VMMaker exports those settings to GM.
Important note: posts reporting GM issues without a log will be IGNORED.
Steps to create a log:
 - From command line, run: groovymame.exe -v romname >romname.txt
 - Attach resulting romname.txt file to your post, instead or pasting it.

CRT Emudriver, VMMaker & Arcade OSD downloads, documentation and discussion:  Eiusdemmodi

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31