Main Restorations Software Audio/Jukebox/MP3 Everything Else Buy/Sell/Trade
Project Announcements Monitor/Video GroovyMAME Merit/JVL Touchscreen Meet Up Retail Vendors
Driving & Racing Woodworking Software Support Forums Consoles Project Arcade Reviews
Automated Projects Artwork Frontend Support Forums Pinball Forum Discussion Old Boards
Raspberry Pi & Dev Board controls.dat Linux Miscellaneous Arcade Wiki Discussion Old Archives
Site News

Unread posts | New Replies | Recent posts | Rules | Chatroom | Wiki | File Repository | RSS | Submit news


  

Author Topic: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues  (Read 7641 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« on: June 09, 2011, 02:16:28 am »
Hey there,

I have a KI cab that had a sparking flyback... and no image

I ordered a cap kit and new FB (1242.5001) from Bob Roberts.

After capping and replacing the FB i noticed that the new one is missing a pin, like in this picture...



I started it up and it fired up to the test screen and comes up with an unstable image... and its making a crazy rythmic ticking / arcing sound, thats seems to be coming from higher up on the monitor area... I know its not the chassis arcing (i pulled it out of the frame and ran it), but i cant see any flash anywhere else.

It seems as if its coming from the neck or anode cap.

Went over the whole chassis for cold solder joints and the B+ is around 135v to 138v

I also, tried adjusting the FB screen control and it doesnt do anything (missing pin on FB ?)

Iv run out of ideas and cant find anything on the net about this. Could i have the wrong Flyback installed ?

Here is a video of what it does... You have to listed carefully... but you can hear the rapid arcing / poping.

Hantarex Polo Flyback Replacment Issue






 
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #1 on: June 09, 2011, 02:18:32 am »
Did some digging around in the PSU section...

TP6 +133v
TP7 0v
TP8 +26v
TP9 +16v

Looks good except that TP7

Checked at R130: +83v

Picture appears to be rolling vertically.... checked T110, T112 as good. I don think IC04 would cause this as its ment for Hrz control.

Kind of stuck here... i hate just swapping parts...
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Ken Layton

  • Guru
  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6739
  • Technician
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #2 on: June 09, 2011, 12:02:54 pm »
The original sparking/arcing flyback probably damaged additional parts.

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #3 on: June 09, 2011, 01:00:17 pm »
whats the hr flyback number you installed

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #4 on: June 09, 2011, 01:50:09 pm »
Hey there Grant, Ken thanks for your replies.

Honestly, i dont remember seeing the hr #.

Grant, I just ordered the Polo kit from Bob Roberts and saw these numbers on the original and the replacement: 1242.5001

I did note the missing pin on the new one... and the lack of a screw terminal that mounts to the frame.  Just a shot in the dark, as this is my first Polo that i have worked on...  Perhaps its the flyback for a smaller Polo model ?

Ken, ill have to check the parts around the flyback more carfully, but perhaps i should look at swapping the vertical deflection IC ?  Ill also take some voltage reading and post em up.


Thanks for your time guys...  much appreciated.

http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #5 on: June 09, 2011, 01:55:37 pm »
Oppss... Forgot to mention that i socketed and swapped out IC1 LM120 on the neckboard...  same result.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #6 on: June 09, 2011, 04:02:04 pm »
most the replacement lopt do not have those extra ground pins or fixing so you can ignore that really

observe what happens in the dark around the anode cap and in the neck

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #7 on: June 09, 2011, 04:05:28 pm »
also that number does correctly cross reference to a hr7191 lopt which is correct

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #8 on: June 11, 2011, 09:44:53 pm »
Replaced IC103 TDA1675
Replaced TI18 BDX53A

Tested +3.2v at TP17 (IC103 TDA1675) supply....  somethings wrong there
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #9 on: June 11, 2011, 10:00:29 pm »
Also noticed that R168 is a 12k resistor, not a 22k like the schematic says...


TP8:+26v

PSU voltage is good...  its getting eaten up somewhere bween the PSU and the vframe IC

TP38: +10.5v
TP31: 0v


Found completly open T119...   see if i have a replacment to try
« Last Edit: June 11, 2011, 10:59:16 pm by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #10 on: June 12, 2011, 06:25:27 am »
r167(2r7) is the safety resistor for the 25v to the vert ic
c189 can be an issue also

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #11 on: June 12, 2011, 04:06:16 pm »
Replaced T119...  now have +26v at TP8

Tested R167 and c189...  checked out.

Still have the ticking / arching sound coming from around the neck.  The picture is rolling vertically and cant stablize...  seems to be synced / rolling with the arching sound.

I checked the wiring for the hr / ver yoke connections, coming from the chassis.  No markes / gashes to cause arching.

Could i have a short in the yoke ?  Which i cant see ?

Also, could IC104 cause vert rolling ?
« Last Edit: June 12, 2011, 04:33:26 pm by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #12 on: June 12, 2011, 05:18:55 pm »
yes could do,extremely rare though
check your remote board for a burnt out resistor

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #13 on: June 12, 2011, 09:43:02 pm »
Im actually leaning towards it being the yoke shorting...  but im not sure how to verify.

I have a FB tester here... wondering if it could be used to test the windings on the yoke as well.

Would the resistance measurment on the v-coil / h coil be affected by a short ?

Will be a shame if its the yoke.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #14 on: June 12, 2011, 10:09:28 pm »
Here are  my yoke readings...

Hantarex POLO: Tube A63ADT10X05
Horizontal yoke  wire color  Orange / Yellow  1.5 ohms
Vertical yoke  wire color Blue / Purple   5.6 ohms
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #15 on: June 13, 2011, 01:08:00 am »
plying around with this...  R255 i get +20v on one side...  +0.2v on the other.

R255 meters to 180 ohms... and TP14 is +0.2v so im guessing there is a short somewhere after R255 ?

It seems to be leading up to the neckoard... where the sound is coming from
« Last Edit: June 13, 2011, 02:03:59 am by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #16 on: June 13, 2011, 02:13:10 am »
yoke is reading fine,do me a favour and take a photo of where the focus and scrren volts wires go into the neck card

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #17 on: June 14, 2011, 03:26:54 pm »
Here it is...  sorry for the delay
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #18 on: June 14, 2011, 05:00:47 pm »
white lead being the thinner of the two then thats correct,seen it a few times where people have muddled the focus and screen due to change of colours

of course you may have a faulty lopt

better off putting on a dummy load and then checking all your voltages

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #19 on: June 15, 2011, 12:45:08 am »
These are the PSU measurements...

TP6 +133v
TP7 0v
TP8 +26v
TP9 +16v

Everything seems to be fine... TP7 doesnt appear to even be in circuit with anything...  so im not sure there what to do about that.

I hav enever had to trouble shoot a lopt before... Any advice?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #20 on: June 15, 2011, 12:19:36 pm »
i reckon you may have a bad flyback

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #21 on: June 15, 2011, 04:25:58 pm »
Hmmm....

Well, i have to order a bunch of parts from good old Bob Roberts again... I may as well get a couple extra flybacks to play with.

Ill keep you updated  ;-)
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #22 on: September 27, 2011, 11:47:21 pm »
Alright...  I finally pulled this out again and its dead, with no ticking.

I hooked up a 60W light bulb to the deflection end of L103 and it lite bright and stable... so the PSU seems to be ok.

The PSU seems to be shutting down because of a short some place on the deflection side.

Im gonna need a bit of help on this one.  Any suggestions ?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #23 on: September 28, 2011, 03:23:04 am »
i guess you could disconnect the yoke plug and then put a link in the header between the the 2 centre pins-that will prove if the ssue is the yoke

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #24 on: September 28, 2011, 11:50:27 am »
Made a descovery today, I pulled the anode cap off and saw the metal cap that holds the connection prongs and bare wire pop off.

The wire is not even soldered to the damn hooks !  Its just sitting loose in the cap.  This could be my poping / arching sound ! I soldered the wire to the connection hooks and put the metal cap back on.

The last time i powered this thing up, i saw smoke coming from the chassis.  So there is definetly a dead / shorted part somewhere.

Need help tracking it down.  I feel like im starting all over with this... So ill post my test voltages again with the chassis assembled running with and without the light bulb.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #25 on: September 28, 2011, 05:21:37 pm »
Ok, reading of the PSU TPs with the light bulb connected to L103
Tp 6 and 7 are 0v because of L103 being lifted... but i have a solid 130v coming from there

Tp6 0v
Tp7 0v
Tp8 22v - 24v
Tp9 15v

Im guessing the fault lies in what ever is running off the B+

Where should i start looking ?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #26 on: September 28, 2011, 05:38:11 pm »
With the monitor fully assmebled and L103 in place, the PSU is switching on and off with no ticking sound.

All points after the PSU test points will obviously give me no reading, or fluctuating readings.

Would it be reasonable to assume that where-ever i have no fuctuations, is in curtuit AFTER the shorted part ?

Just trying to narrow down my search effort.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #27 on: September 29, 2011, 12:02:42 am »
Since the 139v line has been found to have the fault... im guessing that rules out the vertical deflection section ?

Also forgot to mention that i replace IC104, but its still doing same thing...
« Last Edit: September 29, 2011, 12:07:41 am by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #28 on: September 29, 2011, 05:14:54 pm »
remove the flyback,solder a lightbulb across ground and pin 3 then read the b+

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #29 on: September 29, 2011, 10:17:31 pm »
Thanks for all your help grant. I appreciate it.    ;D

I tested the HOT and all active components along the +130 line

d134
d135
T114
T113

I also changed IC104

So i guess i should check the flyback as you suggest.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #30 on: October 02, 2011, 03:06:51 pm »
Ok, i removed the FB and hooked up the light bulb to pin 3 and i get +130v with a solid light.

Upon inspecting the bottom of the FB i noticed that the missing connector pin, i mentioned previously, was folded up !!! I must have missed it !

Thinking i could chalk this one up to stupidity, i put the FB back in with the folded up pin soldered in correctly.  Still dead.

I tested the FB with my ring tester across pins 1 and 3... says it dead / bad.  Perhaps that was the cause of my problem ?

That pin is ether the screen or focus control... i think its the screen.

Ill order a couple replacment FBs and see what happens. Thanks for your help, ill keep you posted.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #31 on: October 02, 2011, 05:21:41 pm »
that pin is a ground-does sound like faulty flyback though

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #32 on: October 14, 2011, 03:50:32 am »
Ordered 4 new FBs and replaced...  same issue  ;-(

I guess i need to keep poking round this thing
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #33 on: October 14, 2011, 05:24:30 pm »
found t119 (c547b) dead...replaced with a bc337 can i get a confirmation that this was a  good crossref ?

r255 (180ohm) is really scortched and the 25" schematic says it should be 150 ohm, so i replaced with 150 ohm.

still the same problem ;-(
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #34 on: October 14, 2011, 06:19:27 pm »
mate where are you based?

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #35 on: October 14, 2011, 06:52:54 pm »
In Toronto Canada... would have sent to you if i was in EU :-(
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #36 on: October 15, 2011, 05:29:45 am »
ok looking at the post again I would suggest checking everything you changed so far plus the obvious such as thermal insulation sheets on the back on transistors,ic etc

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #37 on: October 15, 2011, 12:28:18 pm »
Hey there grant,

I tried removing the vertical output IC and powered up... still same thing.

Looking over the chassis, i never saw any insulation sheets on any of the transistors that are mounted up against the chassis.  Perhaps thats causing the shorting ?

I have plenty of spare sheets here, ill try putting them in... if that ends up being the problem... I need to be SHOT, due to stupidity.    :P

Although, it did come this way... and i never worked on a Polo before... so, i cant totally be blamed.

Its been educational.   >:D
« Last Edit: October 15, 2011, 01:03:47 pm by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #38 on: October 15, 2011, 02:18:14 pm »
not all transistors need an isulation sheet-ones in a iso package are fine with heat conductive compound only

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #39 on: October 15, 2011, 03:57:37 pm »
I see the HOT doesnt have a metal case on the back, so it probably doesnt need a sheet.

However, the vertical IC and the transistor beside it (which i also changed) have a metal case.  Ill try putting a sheet on them both.

Other than that... My thoughts are that there is a short on the +130V line and i just have to keep testing components till i find it.  I will try lifting some parts, to isolate certain areas, to see if the light bulb stays solid.

Just feel like im chasing tails here...  any suggestions are appreciated, as this is now a quest.
    :hissy:
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #40 on: October 15, 2011, 05:19:21 pm »
why do i have a feeling its your tube thats knackered-do you have another chassis you can chuck on to see?

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #41 on: October 15, 2011, 11:43:07 pm »
Not another polo chassis... What other chassis are compatible with that tube ?

I guess i could just buy a universal and try it, or is there a way to pull the yoke connectors and run the chassis ?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #42 on: October 16, 2011, 03:57:23 am »
any low impedence chassis will run on the polo crt,only annoyance is making a adapter for the yoke connector

is there no one you can send your chassis just to test

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #43 on: October 19, 2011, 04:33:14 pm »
Alright... taking another look at this.

I put insulator sheets on all the transistors / IC's that are suppose to have them.

Before trying to power the unit on... i thought that it might be a good idea to check the HOT, as its the only thing i havent replaced.

The base and emitter (pin 1 and 3) seem to be shorted together, connected to ground.  However, the collector is not shorted to ground.

I would like to swap this thing out to make sure its not leaky or shorted... perhaps i should remove and check the +130v line (light bulb) ?

I dont have the exact replacment but I have these on hand:
BU2520DF
NTE2325
D1877

Whould one of them work out ? Seems like the BU2520DF would work as it has a higher rating.

Sorry to be such a pain, i just want this thing fixed
« Last Edit: October 19, 2011, 04:39:06 pm by Arm123 »
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #44 on: October 19, 2011, 05:07:33 pm »
bu2520df had a damper diode built in so no good

bu 2525,bu2727,bu2530-try to go for suffix "A" as they tend to be 125 watts

erm the HOT is pretty much the first thing that craps out on a polo chassis,I thought you had already changed that

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #45 on: October 19, 2011, 05:11:06 pm »
Hey there Grant  ;-)

HOT was working, so i never changed it.

Ill go downtown and get a replacement. Thanks for your time
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #46 on: October 24, 2011, 03:40:56 pm »
Changed the HOT with a BU508a, still have continuity between the base and emitter, even with the HOT pulled out (is that normal ? doesnt look like it on the diagram).

Same crap... ill have to keep looking
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #47 on: October 24, 2011, 05:58:37 pm »
you should pick up almost short as there is a few components linking the base/emitter

the fault you have must be on horizontal deflection circuit,you proved the power supply was fine by removing flyback and putting the lightbulb-as long as all the test point voltages are fine then it's likely to point to a problem with the circuit controlling the horizontal drive
lots of things to check if you read the schem-starting at pin 3 of ic104

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #48 on: October 26, 2011, 02:12:03 pm »
Hey there Grant. Yup, i see that... I checked R222 and R223, both are good :-(  I thought i was on to something, but your right.

I replaced the HOT and it blew again... went threw 2 HOTs, so i guess there is still a short somewhere.

Ill check the components on the line you mentioned... I already checked most of em.  Perhaps, i should just replace the diodes, one just may be leaky.

Thanks so much for your help Grant, i dont mean to be a pain.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #49 on: October 26, 2011, 03:03:45 pm »
if the bu508a is shorting then either one of the high voltage caps on the h deflection is short,d116 is short or your tube is knackered
imo a bu508a is underpowered for this chassis,it should be a bu2520

be quicker and cheaper to send it to me

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #50 on: November 02, 2011, 02:57:41 pm »
I hear you Grant... but im so far into this thing, that even if you fixed it, id probaly take a shotgun to it if it died again.

I looked at the solid caps c172 , c173, c174 qnd 172 seems leaky when installed, but tested fine when out.

Im thinking i should replace all of them, cuz one has a burn mark that it came in here with c174.  I made a quick repair to the trace and it worked, but its possible it could be bad since the HOT keeps blowing.

Where can i get these ?  Is there an electrolytic value cap i can use ?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #51 on: November 02, 2011, 03:00:33 pm »
c174 would cause the problem,a short high voltage on the hot will blow it all the time
you need to replace with polypropylene caps-exact spec mate

corycet

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 25
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #52 on: November 04, 2011, 07:23:44 pm »
Hi arm123,

Sorry to see your having so much trouble with this thing. After reading all of the replies I am wishing I had stepped in sooner, as I think I could have saved you a lot of grief. When you said that their was a pin missing from the flyback I knew it was folded underneath because they usually ship that way. Based on the symptoms you were having I think it would have worked if that pin was correctly placed. It sounds like you have additional problems now, which I will try to help you with.
First thing, in the future always replace the HOT with the flyback even if it tests good. In the past I have tried replacing just the flyback and end up with a shorted hot and sometimes other shorted components a month or so later. When the flyback goes bad it stresses the HOT. Also, Bob Roberts supplies the HOT for the Polo for future reference.

Before starting any troubleshooting or parts replacement, checking for bad solder joints on the entire board. the large solder joints especially. This is very common problem with this model and resoldering those bad joints can fix a lot of strange issues and future problems. Once you have completed that double check your work on your cap kit. I have found that hard to fix units are usually a result of a simple mistake from replacing a part with the wrong value or inserting it backwards.
Also check to make sure that there are no resistors or diodes by the flyback that are touching the metal casing surrounding it. There is not much room to get the flyback in place and it can hit the components around it causing them to touch the metal casing. Once these steps are completed and verified, check the 2 damper diodes by the HOT. They often short and the locations for the diodes are d134 and d135. They are fast switching diodes so don't use any diode off the shelf if they are shorted. Also, what type of test equipment do you have? If you have a DMM or oscilloscope, then the light bulb tests are unnecessary. If you need further assistance feel free to shoot me an email and I will give you my number so we can work this thing out by phone.


Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #53 on: December 28, 2011, 11:45:19 pm »
Hey there, thanks so much for your reply

It was indeed that the flyback pin was bent back... I have since replaced all the HV poly caps and rechecked my work... all is well. I also have a fully working chassis which helped me verify that its not the yoke.

Now i am seeing a repeating spark right near the damper diodes and c174 when i start it up.

Tomorrow, ill replace the flyback and HOT... plus check the diodes... the saga continues  ;-p
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #54 on: December 29, 2011, 05:16:27 pm »
ok... removed the FB and checked all the components around the heat shield.  All components tested fine and none touching the heat shield.

Connected a light bulb to r227 and the frame... Fired it up and it lite perfectly. B+ was +139v.  Not sure what this proved that i didnt prove with the light bulb connected to L103.

I replaced the FB and HOT with a fresh pair... turned on and i get the same repeating sparking near c174 and the damper diodes...

Any ideas ?
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #55 on: December 29, 2011, 05:26:50 pm »
what you have proved is the b+ power supply is fine
sparking could be a high voltage component arcing due to a fracture-could be the high voltage cap

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #56 on: December 29, 2011, 05:43:34 pm »
Hey there Grant,

Its actually c172 and d134 where the spark is happening.
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #57 on: December 29, 2011, 05:58:25 pm »
remove both those components and read them-you could even have a broken track

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #58 on: December 29, 2011, 06:33:11 pm »
replaced d134, c172 and the HOT...  now its ticking fiantly.    :dizzy:
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

grantspain

  • I personally prefer "bog trotter"
  • Trade Count: (+1)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 5611
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #59 on: December 29, 2011, 06:46:33 pm »
is it still killing the hot?

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #60 on: December 29, 2011, 10:53:04 pm »
Hey there Grant,

I think when the HOT is bad / dies... thats when i get the sparking on d134, c172

NOt sure what to make of this...  Do you think d134 being bad is what was killing the flyback and then killing the HOT ? I have 2 more fresh FB's... but i dont think thats the issue.  I think im looking for a shorted component somewhere.

Not sure where to look though... after pin 1 im assuming and it must be failing under load.  Could i remove the HOT and see if i still get SMPS tripping ?

http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #61 on: December 29, 2011, 10:58:20 pm »
Reason i ask is to eliminate as many components as possibe... just trying to narrow down my search
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

corycet

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 25
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #62 on: December 30, 2011, 12:22:32 am »
I wouldn't change out the flyback again, that shouldn't be your issue.
How is the diode sparking? Is it sparking to another component or is it sparking underneath on the trace? Also, did you replace the diode with an exact replacement? That diode is a high speed diode and cannot be replaced with a general purpose diode.
« Last Edit: December 30, 2011, 12:26:42 am by corycet »

Arm123

  • Trade Count: (+2)
  • Full Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 387
  • cant resistor...
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #63 on: December 30, 2011, 08:41:12 pm »
Hey there,

The spark was happening right between d134 and c172

Since changing out the HOT, c172 and d134 i havent seen a spark... just hear ticking.

Gonna pull the HOT and stick a light bulb on the collector it and see what if it ticks... im taking a wild guess here, but if it lights up and there is no ticking, then that eliminates everything up till T114...  and i should start looking at all things on the base of T114... which i have already done, but hell, i may as well do it again   :angry:
http://www.crooklyn-halloween-haunting.com/  Its almost that time again...

frankrizzo2

  • Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 9
  • I want to build my own arcade controls!
Re: Hantarex Polo 25" Flyback / Cap Replacment Issues
« Reply #64 on: October 28, 2017, 03:01:00 am »
Did you ever find a solution to your problem? I'm having simular issues also. Thanks

  
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31